Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co vyrobit z krabicového mléka?

Od: uska* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

známá mi donesla karton polotučného krabicového mléka pro slepičky, záruku má ještě 10 dní. Karton zapomněli v garáži. Ochutnala jsem jej a nic mu není. Je mi líto vše dát slepicím, nedá se z něj udělat nějaký sýr nebo?. Děkuji všem za nápovědu jak zpracovat toto mléko v domácnosti, pokud nějaká rada existuje. Uška

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Prošlé mléko nezpracovávám varem, z toho mám trochu strach. Kdysi se mi něco srazilo. Ale do pečených pokrmů dávám bez obav. Takže zadělat na buchty, zalít s rozšlehaným vejcem flíčky či francouzské brambory...

iv®
hodnocení

0x
Vypít... Uvařit pudink, kaši... Koktejly... Možnosti je nepřeberné .. Vy mléko nepijete? A pokud chcete sýr, tak zamíchat jogurtove kultury, stačí jeden malý kelímek bílého jogurtu na tři litry mléka, a pak z toho udělat Lucinu dle Ladi Hrušky...

hodnocení

0x

vypijte ho tak, nebo jako kakao, udělejte si puding, udělejte si krupicovou kaši, nebo ho použijte do kávy

Tazatelka dostala karton,z toho,co všechno jí radíte,se zákonitě musí po...t:)

Dejte to zvířatům.

uska*
hodnocení

Ne, nepijí mléko, mám nesnášenlivost, mohu jen zakysané výrobky.

jentak*

Když nemůžete syrové, tak to udělejte jak vám radí iv@. Udělejte z toho jogurt. A z jogurtu potom lučinu. Ze dvou litrů mléka budete mít tak asi 0,5kg lučiny.

jabraka*

Kdysi jsem dělal pro slepičky granule.Rozmixoval jsem tvrdý chleba,rozmočený v mléce,zbytky zeleniny i zelenou nať z kedluben,slupky z brambor ,ovoce a skořápky z vajec a další organické zbytky(samozřejmě ne plesnivé a staré),zamíchal na tužší těsto a nastrouháním hrubým struhadlem vznikly granule.Sušil jsem je rychle na slunci.Slepice se po tom mohly utlouct.

JABRAKA

Jinak - krabicové mléko velice špatně kvasí.

hodnocení

0x

Po uplynutí minimální trvanlivosti se z mléka nestane prudký jed, určitě vám vydrží i nějakou dobu přes.

Já bych vařil jogurt (velmi jednoduché a vděčné, pokud máte děti, druhý stupeň je z přebytku jogurtu dělat domácí nanuky) nebo zkusil experimentovat s výrobou tvarohu (s recepty pomůže gooooooogle).

pohanka*

Již je to dlouho, ale když začalo krabicové mléko přicházet do obchodní sítě, tak již tenkrát se zkoušelo udělat z něj tvaroh A zjistilo se, že toto mléko nezkyše tak, jako čerstvé. Tudíž tvaroh určitě nezkoušejte. Mléko se spíše zkazí a zplesniví.

Krupicová kaše, pudink je dobrá volba. Co kulajda, koprová, křenová omáčka. Mléko věnujte dalším sousedům, nebo kdo má prasátko, psa.

Mléko ve slevě je třeba v Globusu za 9,90. A vůbec je mléka přebytek, když je embargo. Nebo dejte bezdomovcům.

Samozřejmě že i krabicové mléko zkysne nebo se srazí. Akorát to musíte umět. Třeba ten jogurt z něho dělám běžně.

pohanka*

Recepty na jogurty jsou právě vyzkoušené z krabicového mléka, ale ten tvaroh z něj prostě neuděláš.

slon

Uděláš. Ohřát na cca. 50 - 60 °C a zakapat citronem nebo octem. Druhý den přecedím přes plátno.

pohanka*

A je z toho opravdu dobrý tvaroh na kterém si pochutnáš? Koupili jste si někdy domácí tvaroh od farmáře, třeba z Radonic originální ,,Selský tvaroh,, nebo z La Formaggeerie a porovnal? Není z toho s citronem guma?

uska*
hodnocení

Díky všem za snahu, ALE asi jsem se špatně vyjádřila v otázce. Vařit umím a vím kam přijde mléko. Dělávala jsem sýry ,jogurty i tvaroh z čerstvého kravského mléka i z kozího. Šlo mi o to KRABICOVÉ mléko, zda jde nějak zpracovat (mimo vaření), vím že neskysne, ale zhnije. Možná někdo se pokusit udělat výrobek z polotučného krabičáku. Krabicové mléko přirovnávám kvalitou ke krabicovému vínu.

Tak zvířátka budou mít hody.

nnikdo

Krabicové(UHT) mléko je to samé jako čerstvé, jen prošlo procesem nazvaným Ultra High Temperature. Bylo ohřáto na 2sek. na 140°C. Jinak v něm není žádný jiný rozdíl. Nedejte na fámy, o několikerém zpracování mléka atd. Jsou to kecy.

A jogurt z něj udělat lze. Stačí ho naočkovat živým jogurtem. Ten vrátí mléku mikroorganismy které způsobí zakysání a vysrážení bílkovin. Je jasné, že z mléka o tučnosti 1,5% bude jogurt méně tučný, než jogurt udělaný z kravského mléka, které má kolem 4% tuku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]