Co vyrobit z krabicového mléka?

Od: Datum: 11.09.15 15:21 odpovědí: 15 změna: 14.09.15 19:56

Dobrý den,

známá mi donesla karton polotučného krabicového mléka pro slepičky, záruku má ještě 10 dní. Karton zapomněli v garáži. Ochutnala jsem jej a nic mu není. Je mi líto vše dát slepicím, nedá se z něj udělat nějaký sýr nebo?. Děkuji všem za nápovědu jak zpracovat toto mléko v domácnosti, pokud nějaká rada existuje. Uška


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: iv®
Datum: 11.09.15 15:27
avatar
Vypít... Uvařit pudink, kaši... Koktejly... Možnosti je nepřeberné .. Vy mléko nepijete? A pokud chcete sýr, tak zamíchat jogurtove kultury, stačí jeden malý kelímek bílého jogurtu na tři litry mléka, a pak z toho udělat Lucinu dle Ladi Hrušky...
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.09.15 15:27

vypijte ho tak, nebo jako kakao, udělejte si puding, udělejte si krupicovou kaši, nebo ho použijte do kávy

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.09.15 15:31

Tazatelka dostala karton,z toho,co všechno jí radíte,se zákonitě musí po...t:)

Dejte to zvířatům.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: uska®
Datum: 11.09.15 15:30

Ne, nepijí mléko, mám nesnášenlivost, mohu jen zakysané výrobky.

Od: jentak
Datum: 11.09.15 15:45

Když nemůžete syrové, tak to udělejte jak vám radí iv@. Udělejte z toho jogurt. A z jogurtu potom lučinu. Ze dvou litrů mléka budete mít tak asi 0,5kg lučiny.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.09.15 16:42
avatar

Kdysi jsem dělal pro slepičky granule.Rozmixoval jsem tvrdý chleba,rozmočený v mléce,zbytky zeleniny i zelenou nať z kedluben,slupky z brambor ,ovoce a skořápky z vajec a další organické zbytky(samozřejmě ne plesnivé a staré),zamíchal na tužší těsto a nastrouháním hrubým struhadlem vznikly granule.Sušil jsem je rychle na slunci.Slepice se po tom mohly utlouct.

JABRAKA

Jinak - krabicové mléko velice špatně kvasí.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.09.15 15:32
avatar

Prošlé mléko nezpracovávám varem, z toho mám trochu strach. Kdysi se mi něco srazilo. Ale do pečených pokrmů dávám bez obav. Takže zadělat na buchty, zalít s rozšlehaným vejcem flíčky či francouzské brambory...

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 11.09.15 15:36
avatar

Po uplynutí minimální trvanlivosti se z mléka nestane prudký jed, určitě vám vydrží i nějakou dobu přes.

Já bych vařil jogurt (velmi jednoduché a vděčné, pokud máte děti, druhý stupeň je z přebytku jogurtu dělat domácí nanuky) nebo zkusil experimentovat s výrobou tvarohu (s recepty pomůže gooooooogle).

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.09.15 16:08
avatar

Již je to dlouho, ale když začalo krabicové mléko přicházet do obchodní sítě, tak již tenkrát se zkoušelo udělat z něj tvaroh A zjistilo se, že toto mléko nezkyše tak, jako čerstvé. Tudíž tvaroh určitě nezkoušejte. Mléko se spíše zkazí a zplesniví.

Krupicová kaše, pudink je dobrá volba. Co kulajda, koprová, křenová omáčka. Mléko věnujte dalším sousedům, nebo kdo má prasátko, psa.

Mléko ve slevě je třeba v Globusu za 9,90. A vůbec je mléka přebytek, když je embargo. Nebo dejte bezdomovcům.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.09.15 13:49
avatar

Samozřejmě že i krabicové mléko zkysne nebo se srazí. Akorát to musíte umět. Třeba ten jogurt z něho dělám běžně.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.09.15 15:28
avatar

Recepty na jogurty jsou právě vyzkoušené z krabicového mléka, ale ten tvaroh z něj prostě neuděláš.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: slon
Datum: 12.09.15 16:52

Uděláš. Ohřát na cca. 50 - 60 °C a zakapat citronem nebo octem. Druhý den přecedím přes plátno.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.09.15 17:19
avatar

A je z toho opravdu dobrý tvaroh na kterém si pochutnáš? Koupili jste si někdy domácí tvaroh od farmáře, třeba z Radonic originální ,,Selský tvaroh,, nebo z La Formaggeerie a porovnal? Není z toho s citronem guma?

Ohodnoceno: 0x
 
Od: uska®
Datum: 11.09.15 17:07

Díky všem za snahu, ALE asi jsem se špatně vyjádřila v otázce. Vařit umím a vím kam přijde mléko. Dělávala jsem sýry ,jogurty i tvaroh z čerstvého kravského mléka i z kozího. Šlo mi o to KRABICOVÉ mléko, zda jde nějak zpracovat (mimo vaření), vím že neskysne, ale zhnije. Možná někdo se pokusit udělat výrobek z polotučného krabičáku. Krabicové mléko přirovnávám kvalitou ke krabicovému vínu.

Tak zvířátka budou mít hody.

Od: nnikdo
Datum: 14.09.15 19:56

Krabicové(UHT) mléko je to samé jako čerstvé, jen prošlo procesem nazvaným Ultra High Temperature. Bylo ohřáto na 2sek. na 140°C. Jinak v něm není žádný jiný rozdíl. Nedejte na fámy, o několikerém zpracování mléka atd. Jsou to kecy.

A jogurt z něj udělat lze. Stačí ho naočkovat živým jogurtem. Ten vrátí mléku mikroorganismy které způsobí zakysání a vysrážení bílkovin. Je jasné, že z mléka o tučnosti 1,5% bude jogurt méně tučný, než jogurt udělaný z kravského mléka, které má kolem 4% tuku.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.