Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
známá mi donesla karton polotučného krabicového mléka pro slepičky, záruku má ještě 10 dní. Karton zapomněli v garáži. Ochutnala jsem jej a nic mu není. Je mi líto vše dát slepicím, nedá se z něj udělat nějaký sýr nebo?. Děkuji všem za nápovědu jak zpracovat toto mléko v domácnosti, pokud nějaká rada existuje. Uška
Když nemůžete syrové, tak to udělejte jak vám radí iv@. Udělejte z toho jogurt. A z jogurtu potom lučinu. Ze dvou litrů mléka budete mít tak asi 0,5kg lučiny.
Kdysi jsem dělal pro slepičky granule.Rozmixoval jsem tvrdý chleba,rozmočený v mléce,zbytky zeleniny i zelenou nať z kedluben,slupky z brambor ,ovoce a skořápky z vajec a další organické zbytky(samozřejmě ne plesnivé a staré),zamíchal na tužší těsto a nastrouháním hrubým struhadlem vznikly granule.Sušil jsem je rychle na slunci.Slepice se po tom mohly utlouct.
JABRAKA
Jinak - krabicové mléko velice špatně kvasí.
Po uplynutí minimální trvanlivosti se z mléka nestane prudký jed, určitě vám vydrží i nějakou dobu přes.
Já bych vařil jogurt (velmi jednoduché a vděčné, pokud máte děti, druhý stupeň je z přebytku jogurtu dělat domácí nanuky) nebo zkusil experimentovat s výrobou tvarohu (s recepty pomůže gooooooogle).
Již je to dlouho, ale když začalo krabicové mléko přicházet do obchodní sítě, tak již tenkrát se zkoušelo udělat z něj tvaroh A zjistilo se, že toto mléko nezkyše tak, jako čerstvé. Tudíž tvaroh určitě nezkoušejte. Mléko se spíše zkazí a zplesniví.
Krupicová kaše, pudink je dobrá volba. Co kulajda, koprová, křenová omáčka. Mléko věnujte dalším sousedům, nebo kdo má prasátko, psa.
Mléko ve slevě je třeba v Globusu za 9,90. A vůbec je mléka přebytek, když je embargo. Nebo dejte bezdomovcům.
Samozřejmě že i krabicové mléko zkysne nebo se srazí. Akorát to musíte umět. Třeba ten jogurt z něho dělám běžně.
Recepty na jogurty jsou právě vyzkoušené z krabicového mléka, ale ten tvaroh z něj prostě neuděláš.
Díky všem za snahu, ALE asi jsem se špatně vyjádřila v otázce. Vařit umím a vím kam přijde mléko. Dělávala jsem sýry ,jogurty i tvaroh z čerstvého kravského mléka i z kozího. Šlo mi o to KRABICOVÉ mléko, zda jde nějak zpracovat (mimo vaření), vím že neskysne, ale zhnije. Možná někdo se pokusit udělat výrobek z polotučného krabičáku. Krabicové mléko přirovnávám kvalitou ke krabicovému vínu.
Tak zvířátka budou mít hody.
Krabicové(UHT) mléko je to samé jako čerstvé, jen prošlo procesem nazvaným Ultra High Temperature. Bylo ohřáto na 2sek. na 140°C. Jinak v něm není žádný jiný rozdíl. Nedejte na fámy, o několikerém zpracování mléka atd. Jsou to kecy.
A jogurt z něj udělat lze. Stačí ho naočkovat živým jogurtem. Ten vrátí mléku mikroorganismy které způsobí zakysání a vysrážení bílkovin. Je jasné, že z mléka o tučnosti 1,5% bude jogurt méně tučný, než jogurt udělaný z kravského mléka, které má kolem 4% tuku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.