Pečení vdolků

Od: Datum: 24.08.15 23:38 odpovědí: 7 změna: 25.08.15 11:55
Prosím,zda mi některá žena či dívka, může dát racept na klasický vdolek.Já uvítám vdolek jako ho dělala moje BABIČKA na plotně (tálech).
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 25.08.15 07:48
avatar

Vdolek? Vdolek je krajový výraz pro nějakou potravinu z mouky. Pro mě je vdolek pečivo z trouby s mákem nebo tvarohem uvnitř a posýpkou nahoře. Takhle tomu říkala moje babička. Takže musíte přesně popsat, co máte na mysli.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 25.08.15 08:49
avatar

Přesně tak. Krajová jídla se velmi liší. Jak názvem pro tu samou dobrotu, tak poměrem surovin, nebo přípravou.

To, co uměly naše babičky, tak už jiní nedovedou.

U nás byly vdolky zase jenom a jenom smažené se švestkovými povidly a nějakou lepší posýpkou, když na to byly penízky.

Moje babička uměla kynuté koláče a táče - pohádka, no nikdy jsem takové neudělala.

Na tálech jsme dělali jenom placky.:(

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 25.08.15 09:11
avatar

U nás děláme smažené vdolky - říká se jim beleše :) Udělám kvásek z 250 ml mléka, kvasnic a 100 g cukru, přidám hladkou mouku - cca 500 g, špetku soli, 2 žloutky, deci oleje a vypracuju těsto, které nechám kynout. Pak tvaruju kulaté bochánky, které smažím na pánvi. Podávám s povidly a mákem a když mám dobrou náladu ušlehám sníh z bílek, do kterých přidám marmeládu a cukr. Je to kalorická bomba, ale mňamka :)

Jo a babička je dělávala i na plotně

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 25.08.15 09:39
avatar

Našla jsem obrázky nejrůznějších vdolků. Prohlédněte si je a upřesněte, o který druh pečiva máte zájem.

Ve slově vdolek trochu slyším "důlek". Přesto si vdolek představuji polokulatý. Před pečením se do těsta udělá důlek, naplní povidly, posype posýpkou a dá do trouby péct. V troubě při pečení to vyskočí a zakulatí se. I takové vdolky v odkazu najdete.

Je známá písnička Pekla vdolky z bílé mouky, sypala je perníkem. Ale podle některých receptů se vdolky i smaží. Osobně jim (podle školních kuchyní) říkám bavorské vdolečky. Vdolkům bez cukru a s částí nastrouhaných vařených brambor místo mouky říkáme rozpíčky (recept od tety ze západních Čech). Na plotně se pečou placky. Co se peče na plotně, musí se otáčet. Posypaný vdolek se na plotně péct nedá.

Také bych vám poradila, abyste do pátrání trochu zapojil další členy rodiny. Mohou si vzpomenout na podrobnosti.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 25.08.15 10:07
avatar

Takhle se to rozděluje u nás, tak napište, co myslíte.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: babusa
Datum: 25.08.15 11:13

Asi myslíte vdolky pečené na plotně,dělávala je maminka mé tchyně,já je někdy taky udělám,ale na pánvi a na ni vystřihnu kruh z pečicího papíru,abych nemusela dávat tuk,ten pod nimi být nemá.Chtěla jsem Vám napsat recept,ale já dělám všechno od oka,tak jsem zaguglila a našla jsem je pod názvem"beléšky,vdolky na plotně".Zkuste to,mělo by to být ono.Babička dávala nahoru co dům a zahrádka dal,rozvařené borůvky,nejvíc jsme mívali podušené hrušky nebo jablka,na to nastrouhaný tvaroh a kopec šlehačky,případně zakysané smetany.Zkuste kouknout.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 25.08.15 11:55
Babuso to bude asi ono!Já si pamatuji,skutečně babička navrh dávala to samé.Vdolek je jen jeden a to na plotně bez omastku.To je jinak bavorský vdoleček .Ten nechci .Jenom vdolek.Nic se mu nevyrovná.Moc děkuji za recept i podle toho Vašeho oka.ropák

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.