Proč se místo cukru dává fruktoza-glukoza?

Od: Datum: 21.08.15 02:51 odpovědí: 10 změna: 22.08.15 15:57

Proč se místo cukru dává fruktoza-glukoza do potravin?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: dharma
Datum: 21.08.15 06:00
Protoze je levnejsi… a jeste nezdravejsi nez samotny cukr. Metabolizuje v jatrech jinak nez cukr a velmi prispiva k jejich ztukovateni pri pravidelne konzumaci. Coz neni problem, najdete ho vicemene vsude :( Takze pro me zlaty cukr v rozumnych davkach:)
Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 22.08.15 15:57
avatar

Věřte tomu, že "zlatý" cukr je stejně škodlivý .

Ohodnoceno: 0x
 
Od: luha®
Datum: 21.08.15 06:36

Netvoří tvrdé krystaly - na různých *pochoutkách* by si konzumenti mohli vylámat zuby. Fruktóza se údajně metabolizuje podobně jako metanol, ale pokud je v ovoci, je škodlivý vliv neutralizován dalšími látkami v něm obsaženými.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: paw®
Datum: 21.08.15 07:53

Fruktoza je asi 1.5 x sladsi nez cukr a tudiz je jeji pouziti levnejsi.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.08.15 08:10

Ještě pro úplnost - cukr - řepný i třtinový je v podstatě sacharoza. Její molekula se skládá z molekuly glukozy a molekuly fruktozy. Na tyto jednoduché cukry se sacharoza rozkládá v kyselém prostředí nebo vlivem trávicích enzymů. Samotná fruktoza se v těle zpracovává jinak než glukóza, proto mohou podle některých autorů vysoké dávky fruktozy způsobovat potíže a zhoršovat průběh některých chorob, včetně obezity.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.08.15 11:28
avatar

Tento názor Jojožky mohu jen potvrdit.Skutečně jsou běžné cukry stravovány jako glukoza a fruktoza.Použitím samotných jednoduchých cukrů v rozumné míře se ulehčí jejich trávení.V podstatě se pro rychlé získání energie třeba při sportu používají energetické nápoje a tablety "Energit" či podobné.Jsou založeny na glukoze a fruktoze.Tedy ovocný a hroznový cukr.

JABRAKA

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.08.15 09:40
avatar

Dharma odpověděl velice správně. Včera jsem zrovna četla o složení takzvaných sirupů, které jsou vyloženě zdraví škodlivé. Jednalo se konkrétně o malinový sirup, kde je přesně obsažena tato látka. Ale je to i v jiných sirupech. A vůbec vesměs v potravinách. Je to prostě levnější pro výrobce. Hned jsem se šla podívat na složení malinového sirupu od Poděbradky, který jsem dostala od souseda. A složení je takového rázu, že ho rozhodně používat nebudu. Samá chemie. Prý je snad ještě nejlepší ten německý, značka "JO". Tedy snad se to tak jmenuje. Já to běžně nekupuji, neboť používám hodně málo. Dělám si sirupy sama, z květů černého bezu, tam vím co piju, když už se mi zachce sladkého pití.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.08.15 10:20
avatar

http://www.prozeny.cz/magazin…tyhle-sirupy-detem-nedavejte-

YO sirup mi velice chutná. Ale když jsem si přerčetla hodnocení, pak mně nadšení přešlo. A to jsem si myslela, co to je za luxus za tuhle cenu!

Ohodnoceno: 0x
 
Od: pb®
Datum: 21.08.15 12:32

Tak mě tedy hodnocení od sirupu YO neodradilo, protože mu nevytýkali složení, ale matoucí etiketu, a tu já konzumovat nebudu. Ohodnotit sirup YO, který má ovocnou složku, kromě glukózo fruktózového sirupu i cukr, nemá barviva a konzervanty, stejným číslem 4, jako sirup plný barviv a konzervantů, to je pěkně nespravedlivé a jestli se podle tohoto testu zákazník řídí, tak nerozumí psanému textu.

Mimochodem, až mi někdo doporučí sirup, kde není glukózo-fruktózový sirup, budu velmi ráda. Zatím to vypad tak, že jediná možnost je dělat domácí. Etikety čtu pozorně a mrzí mě, že sehnat potraviny bez obsahu pardon ale "sraček" prakticky není možné. Oni nám třeba takový palmový olej nacpali i do Milka čokolády. Do mléčné a s oříšky ne, ale zkuste si koupit třeba jogurtovou. Nebo jakékoliv sušenky. Všude tohle svinstvo je.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 21.08.15 12:44
avatar

Schválně jsem teď jukla na sirup, který kupuji, a dva jiné, které mám momentálně doma. Moc tomu nerozumím, ale Vy třeba budete.

Jupí superhustý Černý bez má glukózo-fruktózový sirup (škoda, mám jej nejraději, stačí ho maličko a chutná skvěle). Hello Ananas má cukr a glukózový sirup (ale je hnusný, dávám si ho už jen do čaje) a Korunní Borůvka a brusinka má invertovaný cukr.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.