Arónie - černý jeřáb - recept na likér

Od: Datum: 19.08.15 09:32 odpovědí: 8 změna: 29.08.15 22:29
avatar

Dobrý den, dnes jdu sbírat černý jeřáb, slyšela jsem, že je z něho dobrý likér, děláte ho taky? Mohli by jste se podělit o recept? Díky.:)


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 19.08.15 10:00
avatar

Rozhodně to nebude jednoduché.V prvém stupni je nutné vyrobit sirup.Rozemleté(rozmixované) jeřabiny S troškou vody povaříme a přepasírujeme přes jemné síto.pak je možno přidat na 1l 1 kg cukru a znovu povařit.Získaný sirup zalkoholizovat asi na 30% ,tedy na 1l sirupu 1 l vodky.Lépe 0,7 sirupu a 0,3 l čistého lihu.Pak přes pláténko přefiltrovat.

Druhá možnost je vyrobit(zkvasit) jeřabiny na víno,Na 2 kg 5 l vody a vinné kvasinky a 0,7 kg cukru.Po 6 týdnech kvašení zcedit a přidat cukr 0,7 kg.a opět doplnit čistý líh na rozumnou míru.

JABRAKA

Ohodnoceno: 2x
 
Od: jerab
Datum: 19.08.15 12:36

Když už česky tak Temnoplodec. Kdo to vymyslel?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.08.15 15:41

A není to jedno? Hlavní je že si rozumí. A vědí o čem je řeč..Ach jo

Ohodnoceno: 0x
 
Od: jerab
Datum: 21.08.15 12:06

Pamatuj, že jedno je jen kolečko u trakaru

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.08.15 16:34
avatar

Tak já přihodím ten svůj. Stejně ho mám určitě odtud z poradny,hi.

LIKÉR Z Aronie
2 l bobulovin (rybíz, aronie, bezinky)
0,5 l rumu
0,5 l vody
1kg cukru
1 skořice
2 hřebíčky
špetka badyánu
½ lžičky kyseliny citronové
2 kl. kávy
Postup:
Ovoce, 0.5litr vody a koření a kávu, vaříme 30 minut, propasírujeme přes jemné síto, přidáme cukr a provaříme až do jeho rozpuštění. Necháme vychladnout, přilijeme rum a přidáme kyselinu citronovou.
Plníme do lahví, celkem máme asi 2 l likéru. A musí se to nechat alespoň rok(čím dýl tím líp), uležet někde v temnu. Čerstvý není tak dobrý. Nedávno jsem pil u kamaráda ten samý likér z r. 1986. A to teprve bylo pití. Mňam.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 21.08.15 11:31
avatar

Právě jsem dostal kilo bobulí,ale letos jsou s ním velké problémy,kvůli suchu nemá skoro šťávu,vyrobit z něj likér asi nepůjde.,

JABRAKA

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 26.08.15 18:26
avatar

Půjde. Podle toho mého receptu je potřeba ho rozvařit s vodou.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: bejbicka
Datum: 29.08.15 22:29

Já jsem pila něco podobného na návštěvě. Bylo to lahodné! A na dotaz, jak se to dělá, tak paní prý jen slila šťávu z aroniového kompotu a dolila rumem.Jestli v tom kompotu byl hřebíček či citron a kolik cukru nevím. To je prostor na experimentování.

Ohodnoceno: 2x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.