Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jo-jo efekt

Od: jakub16 odpovědí: 12 změna:
Zdravim, pred ctyrmi mesici jsem zacal drzet prisnejsi dietu a zhubnul jsem ze 78 kg na 69,5 kg. Byl to pro me uspech, ale jak jsem zacal jist normalne, tak vaha sla nahoru az jsem se dostal na puvodni vahu ( ted mam nejakych 76 kg). Ten okamzity pribytek vahy trval necely mesic a moje telo takto zareagovalo. Ted se bojim jist dal normalne, protoze mam strach, abych nepribral jeste o nekolik kilo vic nez jsem mel predtim. Jak se z toho mam dostat? jak pribirani zastavit? Predem diky.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

filip17*
hodnocení

1x

Ahoj,

ačkoli máš jiný nick, něco mi říká, že tento dotaz si již zde pokládal 16.8. a napíšu to tedy znovu, oběcně platí, pokud víc příjmu než vydám přiberu a naopak. Proto jsem doporučoval nějaký pohyb... sport, běhání, cyklistka atd. atd. na výběr je toho spoustu, zmínil jsem že u běhání je ideální tepová frekvecne ke spalování 120-125 tepů za minutu, což není nic extrémního, běh aspoň hodinu, tělu to chvílí trvá než začně spalovat tuky. Také jsem zmínil pravidelný jídelníček, protože pokud tělo nemá z čeho brát energii tak si samozřejmě dělá tukové zásoby, spousta "diet" si na diety jen hraje..

iz*
hodnocení

1x

V době růstu a vývoje bys to neměl zbytečně přehánět.

Váhu nemáš vzhledem k výšce nijak přehnanou (spíše naopak).

Sledování samotné váhy také nemá moc smysl.

Zvýšení váhy může znamenat nárůst svalové hmoty – svaly jsou těžší než tuk...

bomba*
hodnocení

0x

Píšete, že ste držel přísnější dietu a to je právě o tom. Měl ste držet naprosto normální dietu s kterou byste neměl hlad a přesto odebíral. A taky nevím, co je podle vás "jíst normálně."

jakub16
hodnocení

Ano, ted vim, ze to byla chyba. "Normalni strava" je pro me ovoce zelenina, vsechny zdrave potraviny ale kdyz clovek zije s rodici, jako ted ja, tak by s nimi bez obcasnych sladkosti, polevek a nejake te grilovacky nevydrzel. drive jsem po takovem "nezdravejsim" zivotnim stylu vubec nepribiral, mel jsem pohyb, ten mam i ted, a priberu opravdu i po malickostech. Aby si moje telo na tu zmenu nezvyklo az budu vazit 100 kg.
bomba*

ono se to dá i s rodiči regulovat. Pokud vás nenutí jíst buchty s mákem v deset večer, tak to bych fakt nedoporučovala.

Však si dejte grilovačku třeba s hromadou masa, ale jen se zeleninou, polévku bez chleba a sladkostí po jednom kousku. Mamce vysvětlete, že nechcete jíst víc, protože vám to zkrátka nedělá dobře a jako správná mamka by to měla pochopit.

72mona3*
hodnocení

0x

Ano, nejhorší je zhubnout rychle. Tělo se dostane do "nervů", že má menší přísun a nastaví si větší odběr živin. Pokud se vrátíme k "normální" stravě, je tělo stále nastaveno na větší odběr, ale tentokrát i z většího (normálního) množství.

Hubnutí je běh na dlouhou trať, je to o vyváženém příjmu kalorii a výdeji energie. Mnohokrát se stane, že úbytek váhy se zastaví na dlouhé měsíce (protože může docházet k přeměně tuků na svaly). Ale jestli jsi ještě náctiletý, tvé tělo ještě pracuje jinak a kolikrát stačí jen zvýšit tělesnou aktivitu, vynechat buchty a nejíst před spaním. A hlavně se nenervovat, že se snažíš a přitom se nic neděje. Mona

jakub16
hodnocení

Ano, je mi 16 a ted se v podstate snazim neprejidat, jist zdrave, a mit co nejvice pohybu, samozrejme nemit hlad, to byla asi nejvetsi chyba co jsem delal. Abych mel tak tech 6 000 kj/den , co myslite?

hubnutí by mělo být změnou životního stylu byť s případným občasným zhřešením, to nikoho nezabije :) Prostě jez jak myslíš, že je pro tebe optimální a po měsíci se koukni jestli to mělo požadovaný efekt a pokud ne buď na sebe přísnější. Časem to vychytáš. Když si přibral v průběhu 5let nesnaž se na všechno přijít/zhubnout za měsíc. Doba plavek pro letošek pomalu končí, takže spěchat nemusíš ;)

Jez víc zeleniny než ovoce a vyhýbej se přespřílliš tučným jídlům.

Ohledně kj: Přibližná hodnota energetického příjmu pro starší mládež a ženy se sedavým zaměstnáním je 1470 kcal/den (6150 kJ). Přibližná hodnota energetického příjmu pro děti, dospívající dívky, aktivní ženy a muže se sedavým zaměstnáním je 2150 kcal/den (9000 kJ).

pb®
hodnocení

0x
A kolik měříš? V 16ti jsi ještě dítě a porosteš, děti by prý neměli hubnout, ale měli by z případné tloušťky vyrůst. Já bych se spíš než na hubnutí zaměřila na nabrání svalů a začala posilovat. Svaly potřebují ke své činnosti víc energie, takže se pak hubne lépe. Váha sama o sobě moc nevypovídá, dokážu si s váhou 78kg představit ne moc velkého chlapa s výškou 1,7m, pěkně osvaleného. Jako muž máš velkou výhodu, muži mají více svalů a méně tuku, takže se jim snáze hubne a rychleji si vybudují svalový korzet.
jakub16
hodnocení

merim 188 cm, tak v od 8 let jsem trpel obezitou, ve 14ti jsem z toho vyrostl, pak trochu pribral na 88 kg tehdy s vyskou 175 cm. Zhubnul ale nakonec se dostal na puvodni vahu 77 kg s vyskou 188 cm. bojim se, aby po prodelanem yoyo efektu jsem nepribral jeste o hodne vic, dekuji
pb®
Člověče neblbni, jsi vysoký chlap a BMI máš úplně v normě, naopak můžeš klidně ještě přibrat, ne hubnout. Zatím jsi ve vývinu, moc svalů tedy ještě asi nemáš, proto se ti může zdát, že jsi tlustý, protože tělo není zpevněné a osvalené. Jak už jsem psala, cvičit kvůli budování svalstva, ale hubnout zcela jistě nepotřebuješ.
jakub16
hodnocení

Delam zavodne drahovou cyklistiku a jinak mam pohybu dost, nejake svalstvo mam urcite. jenze ja kdyz zacnu jist, tak priberu klidne deset kilo, protoze prochazim "yoyo efektem", nevim, jak se z bej mam dostat. Diky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]