Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chci zjistit velikost boty

Od: pre odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, pamatuji, že dříve v obuvnictví bývaly takové otisky chodidla, do kterého člověk zasunul svojí nohu a podle toho zjistil svojí velikost, ale opravdu už mnoho let jsem nic takového neviděl. Potřebuji zjistit, jakou mám velikost boty, ale v ubuvnictví většinou jen poradí, abych si ozkoušel boty, teď došlo k tomu, že jsem asi koupil větší botu a bolí mě v ní nohy a bota jakoby plandá. Já bota je mi zase malá a tlačí mě. Potřeboval bych tedy "vědecky" ověřit velikost svých chodidel, nevíte, jestli se někde třeba neprodávají podobné otisky, které přiložím k chodidlu a zjistím velikost?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Postavte se na kus balicího papíru a někdo ať Vám obtáhne chodidlo tužkou, kterou bude držet kolmo k papíru. Pak vezměte pravítko, najděte nejvzdálenější body na špičce a na patě, ty spojte a spojnici změřte. Velikosti si najdete zde.

Nebo zde.

hodnocení

1x

Mají to určitě v obuvnictví Daichmann, takovou posuvnou šablonu, ale i u nás v krámku za náměstím.

Nebo zkus tuto tabulku: tabulkavelikosti.cz/...
Pokusně jsem si změřil svoji nohu, a myslím, že to sedí.

loupak
hodnocení

0x

Co takhle si nohu změřit?

hodnocení

0x
Pokud chci boty koupit např. na internetu, dívám se na uvedenou délku stélky, protože sice vím, že mám boty velikost např. 39, ale jeden výrobce má stélku boty v této velikosti 25cm a jiný 25,5 - zatímco chodidlo měří 24cm.
Takže si změřte klidně metrem chodidlo. Získáte rozměr v cm a dle tabulek výrobce bot, vyberete uzavřenou botu s délkou stélky o centimetr větší, než je rozměr Vaší nohy.
Ideální ovšem je, si každé boty vyzkoušet, protože Vám nemusí vyhovovat šířka boty nebo tvar, tvrdost atd..

72mona3*
hodnocení

0x

I když zjistíte podle oné měrky, jakou máte přesně velikost, nezjistíte, jakou botu si máte přesně koupit. Já to chápala vždy jako orientační údaj pro toho, kdo opravdu neví svoji velikost. Zkoušení je nejspolehlivější. A pokud při zkoušení nezjistíte, že vám bota nesedí, nějaké měřidlo vám to už vůbec neřekne. Ono u tohoto typu nakupování nelze spěchat. V botách v obchodě chvíli pobýt a v nejlepším případě si přivést poradce, protože natrefit na šikovnou prodavačku...to je umění. Kdysi (v dobách Bati) jste mohli přijít do obchodu, říci, že máte pět a půlky a ony vám skutečně byly. Teď přijdete do obchodu, sice pořád máte stejnou velikost, ale odcházíte s velikostí šest nebo i šest a půl. :( Mona

tiffany*
hodnocení

0x

Zjištění velikosti na nějakém měřidle je velmi orientační, každá firma má svoje kopyta a jen málokdy jsou dvoje boty stejného čísla od různých výrobců stejně velké. Krom toho je více systémů velikostí, a to francouzský, anglický, americký a ještě nějaký novější a jejich velikosti se neshodují. Jediný způsob, jak si koupit padnoucí boty je vyzkoušet si je. Nakupovat po internetu můžete jen u značky, kterou dobře znáte a víte, že např. její číslo 40 Vám padne, ale na 100% se ani tak spolehnout nemůžete. O střihu a materiálu boty, které rovněž ovlivňují, jak Vám bota sedne, nemluvě. Jinými slovy, kupovat botu jen podle čísla je sázka, která sice může vyjít, ale spíš jen náhodou :).

lambrousek
hodnocení

0x

Mrkněte se na číslo vašich starých bot. V obuvi je lepší si je raději vyzkoušet a trošku se v nich i projít.

daisy
hodnocení

0x

Pokud kupujete přes internet, tak na stránkách většinou bývá tabulka velikostí s údaji i v milimetrech jako např. tady urbanlux.cz/... takže stačí nohu obkreslit a změřit a máte to.

borax*
hodnocení

0x

Já teda neznám obuv, kde by měřidlo neměli...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma délka stélky

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]