Nejste přihlášen/a.
Dělám rychlokvašky,kam se dává ten chleba nahoru nebo dolů té sklenice prosím?
Dobrý den, podle paní Renaty i podle Maďarů se dává chléb nahoru (protože se musí včas odstranit, což by u dna sklenice nešlo). Zdravím!
Chleba do kvašáků dávám tak, že jen kůrku, dám úplně nahoru jako poslední a jako první odstraním a vyhodím.. Dolu a doprostřed dávam kopr a 3-4 listy z vinné révy. Nevím úplně přesně proč, ale kvašky jsou potom takové jako štipkavé. Nejsou ostré, ale to kvašení je takové, na jazyku, štipkavé.
Když jsou vykvašené a já vím, že mi mají vydržet déle, jsem na ně sama, vyliju všecko do dřezu, okurky opláchnu studenou vodou a naskládám je do hluboké hranaté krabice na jídlo, přidám nový kopr, svařím vodu se solí a studenou, okurky zaliju. Krabici dám do ledničky.
Už mám v ledničce druhou dávku
Kvaško, vy víte proč se tam dávají ty vinné listy? Dávají se do i nakládaného, šlapaného zelí. Táta, když ty listy nesehnal, tak přidával listy z višně nebo listy z křenu. Ale proč, to nevím. Víte to někdo?
Ano, nahoru.Okurky prokládám i křenem a trocha česneku. Nahorů pak listy z vinné révy, někdy i z višně a kopr. Zaleju slaným roztokem a celým pepřem. Letos nestíhám dělat, tak rychle miznou)) Dělám i bez chleba, letos to kvasí rychle i samo.Větší okurky propíchat.
doplněno 15.08.15 15:59:Vodu převařím, ale pak nechám odstát. Nezalívat teplou.
Někdy i nepřevařím a rovnou udělám slanu vodu a zaleju , i tak jde.
Chleba dám do hadříku a zavážu špagátem, dám na dno na to vrstvy okurek / propíchávám - když nepropíchnete máte nafouklé močáky, které při ukousnutí stříkají do okolí / vrstvu listů křenu, višně, hroznového vína popřípadě na kousky křen mrkev a další vrstvu okurek...zaleju převařenou vlažnou vodou se solí,pepřem, bobkovým listem...po týdnu / podle tepla třeba za 2-3 dny ochutnám /prohrábnu najdu hadřík a vyhodím, dám do chladnice a tlačím při každém průchodu inkriminovanou zonou.../ listí se dává kvůli obsahu tříslovin které dodají a zlepší chuť...
Jak vidíte nahoře dělala jsem je v noci a tak jsem do jedné sklenice dala na závěr nahoru tvrdý krajíček chleba a 2 sklenice mám bez chleba,listy jsem neměla,takže spoustu kopru,křen,hořčičné semínko, převařenou slanou teplou vodu...už jsou za oknem rychlovka z nouze.Uvařila jsem si původně lák,ale pak jsem v noci změnila názor a udělala z nich rychlokvašky,byly moc velké na sterilování.Díky všem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.