Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je ok 3 hodiny vařit lečo

Od: junkers* odpovědí: 13 změna:

Zdravím, koupil jsem 3 kg rajčat, půl kila paprik a buřtíka. Cibuli nemám rád *fn* . Ty rajčata jsem rozčtvrtil, naházel do 3l hrnce na 2 dcl oleje a na to pokrájenou papriku. Protože nemám rád lečo, když je takové jako "moc mokré", tak jsem chtěl z těch surovin co nejvíc odpařit vodu *slunce*. Na závěr jsem dal sůl, pepř a 6 vajec. (někdo je nedává, jasně) :).

Otázka zní: je normální vařit lečo 3 hodiny, nebo je na to nějaký jiný postup, aby z toho na talíři netekla voda?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Největší chybou je hluboký hrnec. Lečo se nejlépe dělá na buď širokém hrnci nebo hlubší pánvi. Bez přiklopení. Tím, že hladina má velký povrch, voda se rychle vyvaří a hustota leča se rychleji zredukuje. :) Úplně správně: Na pánev nebo širokém, nízkém hrnci, na oleji nahrubo nakrájenou cibuli nechat zesklovatět. Přidat nakrájené papriky a rajčata, posolit. Rajčata pustí šťávu a v té se papriky uvaří. Voda se vypaří, lečo dostane požadovanou hustotu, pánev je třeba odstavit a pak tam můžete vklepnout vejce. Postavit znovu na oheň, míchat a včas odstavit. Když vejce necháte dlouho, udělají takovou jako tvrdší sraženinu. Když před vejci přidáte na kostičky klobásku a necháte prohřát, lečo nebude mít chybu. ;)

doplněno 16.08.15 07:26:

Junkers a víte co? Vy jste mě tak navnadil, že jsem všera, hned ráno, zašla s Dorkou na trh, abych si nakoupila suroviny na lečo na oběd. Zachtělo se mi, aby kapičku pálilo. Koupila jsem i jeden malý kozí rožek. To teda byl ďábel! Když jsem ho rozřízla, zaslzely mi oči! Tak byl palavy! Tak jsem ho dala jen kouisíček a zbytek do krabičky a na mražák. To lečo ještě dneska dojedu, bylo ho více, než na jedno jídlo. :-D

Já ještě napřed ta rajčata spařím a oloupu. Nesnášíme s mužem takové ty ruličky, do kterých se sbalí dušené rajčecí slupky. Lečo je pak jemnější.

junkers*

Jo, to vypadá solidně. "když to znáš, jde to snáž". Se říká u nás. Tak dík za radu, babko z Ostravy. :)

trtr

Zdravím, orientačně co poctivá paprika, to menší rajče. Nejdříve cibulový základ (možno vynechat), pak podusit papriky (jsou tužší), pak rajčata a nakonec vajíčko a párek. Jak padla poznámka o hrnci, tak na tom taky něco bude. Jinak já mám rád lečo takové konzistence jako je bramborová kaše (vodovku opravdu nesnáším). :), :)

hodnocení

2x

ok to není - dal jste tam moc rajčat *ee* ty jsou samá voda... na půl kila paprik stačí tak 5 rajčátek...

cesmina*
hodnocení

1x

Lečo je rychlovka.Po třech hodinách vaření to je už kaše.

doplněno 14.08.15 21:15:

Sušší bude když z rajčat odstraníte vnitřek se semínky.

lidus*
hodnocení

1x

Orestovat na sádle cibuli, přidat na drobné kostky godhaj, na nudličky papriku (6ks), 6ks velkých spařených a slupky zbavených rajčat, přikrýt pokličkou na 15min, přidat 6 vajec, osolit, opepřit. Jo lečo vařím ráda, začnu v 11.30 a v poledne nosím na stůl.

hodnocení

0x
Lečo vařím cca 20min,na konci přidám vajíčka, počkám dvě minuty a hotovo. Vajíčka stavu skoro vysusi až mi ji tam kus chybí.

jabraka*
hodnocení

0x

Správný je postup Inženýrky,slupky z rajčat zhoršují chuť a poživatelnost.Cibule zahušťuje,a dlouhé vaření ničí vitaminy.

JABRAKA

zvarovacka
hodnocení

0x

Zdravím,

dovolím si využit toto vlákno abych zbytečně kvůli svému dotazu nezakládala nové vlákno a poprosit zde o radu ohledně zavařování.

Zvařovala jsem podušenou papriku a rajčata spolu , na trošce oleji. Bez cibule a neosolené, jenom takový polotovar na dotvoření na zimu. Zrovna třeba na to lečo.

Sterilizovala jsem to fest))

Dotaz:

Musí tam být ta sůl? Má nějaké konzervačné schopnosti, nebo ji můžu i nadále vynechat při sterilizování rajčat a papriky?

Všude totiž v receptech po netu je ta sůl uvedena, tak snad jenom kvůli chuti, se teda domnívám...))

PS-jestli se to sem nehodí do vlákna, tak se omlouvám a v tom případě poprosím admina o přesunutí do vhodnějšího vlákna.

Děkuji a přeji všem hezký den

Já si myslím, že je to úplně jedno. Lidi zavařují lečo hodně dlouho a je lhostejné, jestli je tam sůl nebo cibule. ;) Říká se, že díky cibuli, zavařenina zkvasí. Je to hloupost, protže já jsem celé roky zavařovala maso a hotový guláš a já nevím co a jak všelijak a nikdy nic nezkvasilo. :-D

zavarovacka

Pro Babkazov: Děkuji.

Zatím taky nic nezkvasilo, ale ten základ na lečo dělám letos prvně a i hořčici z cukety. Tu mi jedí spod ruky)) to budu muset přidělat.

Co mi kvasí a to musí))tak to jsou moje oblíbené kvašáky. Letos jsem prvně dala kvasit i všelijakou zeleninu, tak ta je vynikající.

Omlouvám se, jsem se moc rozkecala))

ještě jednou dík za reakci a radu

mááávááám

hodnocení

0x

Dobrý den, protože mi s čerstvými rajčaty připadá lečo moc kyselé, přidávám k paprikám jenom kečup plus ostatní obvyklé ingredience...cibule, vejce, uzenina :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]