Je ok 3 hodiny vařit lečo

Od: Datum: 14.08.15 20:59 odpovědí: 13 změna: 03.08.16 13:07
avatar

Zdravím, koupil jsem 3 kg rajčat, půl kila paprik a buřtíka. Cibuli nemám rád *fn* . Ty rajčata jsem rozčtvrtil, naházel do 3l hrnce na 2 dcl oleje a na to pokrájenou papriku. Protože nemám rád lečo, když je takové jako "moc mokré", tak jsem chtěl z těch surovin co nejvíc odpařit vodu *slunce*. Na závěr jsem dal sůl, pepř a 6 vajec. (někdo je nedává, jasně) :).

Otázka zní: je normální vařit lečo 3 hodiny, nebo je na to nějaký jiný postup, aby z toho na talíři netekla voda?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 14.08.15 21:01
avatar
Lečo vařím cca 20min,na konci přidám vajíčka, počkám dvě minuty a hotovo. Vajíčka stavu skoro vysusi až mi ji tam kus chybí.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.08.15 21:10
avatar

Lečo je rychlovka.Po třech hodinách vaření to je už kaše.

doplněno 14.08.15 21:15:

Sušší bude když z rajčat odstraníte vnitřek se semínky.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 14.08.15 21:11
avatar

ok to není - dal jste tam moc rajčat *ee* ty jsou samá voda... na půl kila paprik stačí tak 5 rajčátek...

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 15.08.15 07:02
avatar

Největší chybou je hluboký hrnec. Lečo se nejlépe dělá na buď širokém hrnci nebo hlubší pánvi. Bez přiklopení. Tím, že hladina má velký povrch, voda se rychle vyvaří a hustota leča se rychleji zredukuje. Úplně správně: Na pánev nebo širokém, nízkém hrnci, na oleji nahrubo nakrájenou cibuli nechat zesklovatět. Přidat nakrájené papriky a rajčata, posolit. Rajčata pustí šťávu a v té se papriky uvaří. Voda se vypaří, lečo dostane požadovanou hustotu, pánev je třeba odstavit a pak tam můžete vklepnout vejce. Postavit znovu na oheň, míchat a včas odstavit. Když vejce necháte dlouho, udělají takovou jako tvrdší sraženinu. Když před vejci přidáte na kostičky klobásku a necháte prohřát, lečo nebude mít chybu. ;)

doplněno 16.08.15 07:26:

Junkers a víte co? Vy jste mě tak navnadil, že jsem všera, hned ráno, zašla s Dorkou na trh, abych si nakoupila suroviny na lečo na oběd. Zachtělo se mi, aby kapičku pálilo. Koupila jsem i jeden malý kozí rožek. To teda byl ďábel! Když jsem ho rozřízla, zaslzely mi oči! Tak byl palavy! Tak jsem ho dala jen kouisíček a zbytek do krabičky a na mražák. To lečo ještě dneska dojedu, bylo ho více, než na jedno jídlo. :-D

Ohodnoceno: 5x
 
Datum: 15.08.15 20:49
avatar

Jo, to vypadá solidně. "když to znáš, jde to snáž". Se říká u nás. Tak dík za radu, babko z Ostravy. :)

Od: trtr
Datum: 19.08.15 10:24

Zdravím, orientačně co poctivá paprika, to menší rajče. Nejdříve cibulový základ (možno vynechat), pak podusit papriky (jsou tužší), pak rajčata a nakonec vajíčko a párek. Jak padla poznámka o hrnci, tak na tom taky něco bude. Jinak já mám rád lečo takové konzistence jako je bramborová kaše (vodovku opravdu nesnáším). :),

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.08.15 19:59
avatar

Já ještě napřed ta rajčata spařím a oloupu. Nesnášíme s mužem takové ty ruličky, do kterých se sbalí dušené rajčecí slupky. Lečo je pak jemnější.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 17.08.15 21:42
avatar

Orestovat na sádle cibuli, přidat na drobné kostky godhaj, na nudličky papriku (6ks), 6ks velkých spařených a slupky zbavených rajčat, přikrýt pokličkou na 15min, přidat 6 vajec, osolit, opepřit. Jo lečo vařím ráda, začnu v 11.30 a v poledne nosím na stůl.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 19.08.15 10:15
avatar

Správný je postup Inženýrky,slupky z rajčat zhoršují chuť a poživatelnost.Cibule zahušťuje,a dlouhé vaření ničí vitaminy.

JABRAKA

Ohodnoceno: 0x
 
Od: zvarovacka
Datum: 03.08.16 11:54

Zdravím,

dovolím si využit toto vlákno abych zbytečně kvůli svému dotazu nezakládala nové vlákno a poprosit zde o radu ohledně zavařování.

Zvařovala jsem podušenou papriku a rajčata spolu , na trošce oleji. Bez cibule a neosolené, jenom takový polotovar na dotvoření na zimu. Zrovna třeba na to lečo.

Sterilizovala jsem to fest))

Dotaz:

Musí tam být ta sůl? Má nějaké konzervačné schopnosti, nebo ji můžu i nadále vynechat při sterilizování rajčat a papriky?

Všude totiž v receptech po netu je ta sůl uvedena, tak snad jenom kvůli chuti, se teda domnívám...))

PS-jestli se to sem nehodí do vlákna, tak se omlouvám a v tom případě poprosím admina o přesunutí do vhodnějšího vlákna.

Děkuji a přeji všem hezký den

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.08.16 12:26
avatar

Já si myslím, že je to úplně jedno. Lidi zavařují lečo hodně dlouho a je lhostejné, jestli je tam sůl nebo cibule. ;) Říká se, že díky cibuli, zavařenina zkvasí. Je to hloupost, protže já jsem celé roky zavařovala maso a hotový guláš a já nevím co a jak všelijak a nikdy nic nezkvasilo. :-D

Ohodnoceno: 0x
 
Od: zavarovacka
Datum: 03.08.16 12:52

Pro Babkazov: Děkuji.

Zatím taky nic nezkvasilo, ale ten základ na lečo dělám letos prvně a i hořčici z cukety. Tu mi jedí spod ruky)) to budu muset přidělat.

Co mi kvasí a to musí))tak to jsou moje oblíbené kvašáky. Letos jsem prvně dala kvasit i všelijakou zeleninu, tak ta je vynikající.

Omlouvám se, jsem se moc rozkecala))

ještě jednou dík za reakci a radu

mááávááám

Ohodnoceno: 0x
 
Od: maky®
Datum: 03.08.16 13:07
avatar

Dobrý den, protože mi s čerstvými rajčaty připadá lečo moc kyselé, přidávám k paprikám jenom kečup plus ostatní obvyklé ingredience...cibule, vejce, uzenina :)

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.