Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prenatální vitamíny - ano nebo ne?

Od: ver* odpovědí: 19 změna:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co si myslíte o braní prenatálních vitamínů. Gynekolog mi řekl pouze o kyselině listové, nic dalšího nezmínil.
Ptala jsem se mámy a řekla mi,že ona je proti braní doplňků, že si dítě vezme vše, co potřebuje od matky. Na to jsem jí řekla, že ale sama nevím, zda mám dostatek všeho potřebného, takže nevím, zda i dítě bude mít kde brát. Řekla mi, že dítě trpět nebude, že maximálně já, protože primárně bude brát dítě. Co si o tom myslíte? Samozřejmě se snažím o vyváženou stravu, ale nevím třeba, jestli mám dost hořčíku, železa atd...

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

2x

Dobrý den. Kyselina listová je velice důležitá, tu určitě užívejte. A chcete-li mít klid v duši, tak si klidně kupte nějaký ten Femibion, nebo něco na ten způsob. Abyste si mohla říci, že jste pro své těhotenství udělala, co jste mohla. Ale pozor, abyste nekombinovala nadměrné množství těch produktů, prostě si zkontrolujte denní dávky jednotlivých vitamínů a ty nepřekračujte. Já jsem to takto například udělala, i když normálně ty chemické vitamíny běžně neužívám, tak v těhotenství jsem je jedla. :)

lidus*
hodnocení

2x

Za mého mládí se žádné nebraly a já i všichni z té doby co znám, mají děti zdravé a dospělé. Ale máte pravdu, dcera u prvního děcka brala kde co a napájela se čajem na kojení (nekojila) a dítě se narodilo s atopem, u druhého nebrala nic a je naprosto zdravé.

Důležitý je pravidelný přísun tzv.syrové stravy.To jest ovoce a zeleniny.Tam jsou veškeré vitamíny i minerály.Nezaměňujte s chemií...

hodnocení

2x

Tím myslíte jako že byste do sebe cpala SYNTETICKY vyráběné vitamíny? NE a ještě nekolikrát NE!Jezte PESTROU a VYVÁŽENOU stravu!Tím pomůžete sobě i tomu malému více než cpaním se tabletek!

eulalie*

A Diesel, kolik dětí jste vy osobně porodil?

Eulálie a co má společné rození dětí a cpaní se synteticky vyráběnými rádoby vitamíny oproti přírodnímvitamínům?

Jen tak podílel jsem se na tvod¨rbě jen 3 dětí (prostřední se ale nekonalo=mimoděložní těhotenství přes Danu)

doplněno 15.08.15 17:55:

Vidím že jste si jistá a nejen Vy že přírodní je špatné na rozdíl od syntetických vitamínů.Tak se omlouvám že jsem Vám tu psal své bludy!?

eulalie*

Co má společného rození dětí a syntetické vitamíny. To je tak. Vy jste se jen podílel a dodal jste reprodukční materiál tam, kam patří. To je záslušné dílo. Zbytek je jen na ženě, těhotenství jste vy již žádným způsobem nemohl ovlivnit. Gynekolog obvykle doporučuje užívat vyšší dávky kyseliny listové v tabletách a v případě chybějícího železa, tak pak i to předepíše v tabletách. Co se přírodního ovoce a zeleniny týká, no je ho všude v obchodech opravdu hojnost. Ale je to opravdu tak zdravé? Nějaké jablko z Itálie převážené k nám přes půl Evropy? Fakt tomu věříte? Nebo zelenina bez chuti a zápachu pěstovaná kdesi ve Španělsku? Nejlepšími zdroji vitamínů ze zeleniny a ovoce jsou ty domácí výpěstky, jenže dnes už se k nim málokdo dostane, pokud si to doma sám nevypěstuje. A z cizokrajného ovoce, které není v ČR domácí a na které není náš organismus zvyklý, si stejně tělo moc vitamínů nevezme, protože na to není geneticky stavěné... Takže, i když se budoucí mamina láduje ovocem, stejně nemá jistotu, že těch vitamínů má dostatek.

eulalie*

Diesel. Ale prdlajs jsem si jistá. Jen jsem chtěla napsat, že ani u kupovaneho ovoce a zeleniny nemáte jistotu, že je 100%zdravé... Asi tak nějak.;)

lucie*
hodnocení

1x

Mám odjakživa špatnou imunitu,věčně nějaké angíny...jak jsme začli plánovat děti,tak kys.listová byla jasná volba,protože je hodně důležitá v začátcích těhotenství pro vývoj nervového systému plodu a měla by se brát i předem,protože jako všechno,tak to trvá než se dostane do oběhu.Jinak jsem všechny vitamíny zavrhla,protože potom jsou děti přerostlé atd.prostě není to přirozené a opravdu si dítě od matky vezme vše co potřebuje.Čekám dvě a i když já sama jsem vždy byla slabá na imunitu,celé těhotenství dětem nic nechybí( podle rozborů krve co se dělá)Až teď ve 33.týdnu mám méně železa,ale to je běžné a doktor napíše doplněk.Poznala jsem to i sama,protože se mi odkrvovaly ruce,dlaně a hlavně prsty a bolelo to strašně.Hned po první tabletě železa je to o.k.Opravdu stačí pestrá strava,zeleninové džusíky a jiné zdravé potraviny.Občas ďobnu magnezium a asi od 18.týdne jím pivovarské kvasnice s bifido,kvůli vlasům a nehtům,to mi vždycky chybělo,tak doplňuju,protože děti jsou už macci a hlavně mám po nich skvělé zažívání!Zácpu jsem v těhotenství nepoznala:)

doplněno 14.08.15 21:23:

pro Wamp: ... hned u B1 je to psáno...je tam psáno nadměrný přísun,ale kdo znás ví kolik přijímá vitamínů.

Lucie,promiňte,ale takovou hloupost,že jsou děti po vitamínech přerostlé jsem nikdy neslyšela :-D
To je záležitost genetiky !

hodnocení

0x

Kdysi, už je to nějaká doba, byl zveřejněn lékařský výzkum, kdy vědci z několika zemí navštívili archivy nemocnic a porovnávali porodní váhu dětí narozených ve válce, po válce a v současné době. Objevili nesmírně zajímavou věc. V těch nejubožejších státech, za války a těsně po ní, kdy ženy byly podvyživené, se právě těmto ženám narodily největší a nejzdravější děti. Vím, že v tom výzkumu bylo SSSR, Holandsko, Rakousko a ještě někdo. *sok* Kdysi jsme se o tom bavily na setkání školy po xy letech a moje vrstevnice, narozené těsně po válce, měly velmi podobnou porodní váhu, jako já. Trochu pod 5 kg. A nám všem se narodily děti + - 3 kg. Žádné potraty, žádná riziková těhotenství. ;) Myslím si, že když žena jí velmi pestře, hodně spí, pohybuje se a je v pohodě, pak bude mít zdravé dítě, kterému nebude nic chybět a ani nic přebývat. *houpy* K miminku posílám velké gratulace a přání, ať se narodí do krásné rodiny, kdy se rodiče milují a na miminko se těší. A také, ať se narodí a dobrého světa.

Hmm,zajímavé...Já jsem tedy v těhotenství podvyživená nebyla a obě mé děti měly čtyři a půl kila :-D

doplněno 15.08.15 18:55: Eivlis,opět zdůrazňuji,že je to záležitost v prvé řadě genetická !
Manžel měří rovné dva metry a já také nejsem zrovna prcek.
Nebo jste snad někdy viděla dvoumetrové potomky,jejichž rodiče měří cca 160 cm? Já tedy ne...

eivlis*
hodnocení

0x
Za mě ano a jen pokud si jste opravdu jistá,že máte v těle všechny živiny,vitamíny atp., tak pak snad není třeba,ale presto jsem zastáncem vitamínů.Brala jsem u obou děti Femibion, prý je nejlepší na trhu.Mezi oběma klukama jsem zažila samovolny potrat a mluvila jsem s kamoskou patolozkou a ta mi řekla, že se i predavkovat kyselinou listovou,že ona zabraňuje vývojovým poruchám, že studie to jasné prokazují a tělo přebytek samo vyloučí, takže jsem tak udělala a vždy už vše ok.Je pravda, že já zeleninu nesnáším a ovoci taky moc nedám, takže i proto jsem hned volila vitamíny.Nicméně ani po vitaminech naší kluci nebyli přerostlo jak se výše píše, ale normalka do 3,5kg oba
lucie*

*zed*v klidu,hm.Prostě je to známý fakt,že vitamíny můžou ovlivnit velikost miminka a některé pomáhají při bezproblémovém početí...informací je všude spousta.Samozřejmě kys.listová je"neškodná"a prospěšná,ale jsou vitamíny které tělo neodplaví samovolně.To že zrovna jednomu se nic nestalo a druhému jo nejsou fakta.Každý dospělý i každé miminko může na příliv vitamínu zareagovat jinak.Každý jsme jiný a přiznejme si,že v dnešní době se rodí dva extremy buď veliké děti a nebo mají ženy problém je vůbec udržet a je spousta nedonošených miminek.

doplněno 15.08.15 15:21:

minulé generace věřily,jak je zdravá umělá výživa(sunary atd.)a kojení je málo výživné a zbytečné a děti mají spát na rovných zádech atd.Teď se kojení preferuje a děti se nosí ve vajíčkách a šátcích...Prostě každá doba má nějaký fenomén a matky se dají přesvědčit.Debata je tady asi zbytečná,pokud někdo něčemu věří,tak to v dobré víře pro dítě udělá.

Zrovna jsem četla o tom, jak jsou vajíčka nezdravá pro vývoj svalů (o šátcích se nezmiňovali, ale to je přece jen něco jiného, než vajíčko). Může při dlouhodobém ležení v nich vzniknout diastáza břišních svalů v dětském věku, protože se ty svaly neposilují - při ležení na rovném povrchu ano. A vůbec se mi ta vajíčka (a mnohé oblé korbičky kočárků) nelíbí, připadá mi, že na rovném povrchu s dostatkem prostoru kolem sebe děti více kopou a mávají ručičkami, kdežto u těchto věcí tak nějak zaklesnou do připravené formičky a prostoru na pohyb "kde nic tu nic" - a s prominutím to prtě pak jen kouká kolem. Vše má na dosah (hlavičku má výš), vše vidí, nemusí se za ničím otáčet - a mnohdy ani nemůže, z té formičky se nehne, ani kdyby chtělo.

eulalie*

V tomto máte určitě pravdu. Když jsem vozívala v hlubokém kočárku (dost velikém a prostorném) mladší dítě, tak zásadně ležívalo na břiše, páslo koníčky a čučelo ven přes okraj kočárku. Vydrželo to takto dělat i dvě hodiny. Neumím si představit, že by bylo uvězněné ve vajíčku...

eivlis*
Já jsem v klidu,hmm:)Vy také?:) Dle první věty se mi nějak nezdate..:) Souhlasím s váma, že není o čem dál diskutovat.
:)

am*
hodnocení

0x

Beru vtaminy s obsahem kyseliny listové a brala jsem to i v prenatálním období jde o femibion, který obsahuje vyvážený dostatek všeho co potřebuje maminka i děťátko ;)

liska*
hodnocení

0x

Přemíra hořčíku taky není dobrá, dítě prý se rodí apatické, to mi řekla fyzioterapeutka, která vede cvičení pro těhotné. Železo syntetické způsobuje zácpu a ta v těhotenství hodně vadí. Navíc si z toho syntetického tělo bere tak sotva desetinu. Přírodní forma je nejlepší. Jezte ořechy, zeleninu, kvalitní maso, cereálie, luštěniny, ovoce, kefír, klíčky, ryby. A ta lékařka měla pravdu. Dítě si bere z maminky, jako parazit. A když ona nejí správně, odnese úbytek minerálů sama třeba ztrátou zubu nebo bolestí v kloubech.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]