Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, v poslední době začala bavit zdravá strava. Jsem obézní a za 6 týdnů zdravého a pravidelného stravování jsem zhubla 5 kilo. Stále v této stravě pokračuji, ovšem poslední dva týdny se mi váha stále drží na stejné hmotnosti. Poradili byste mi prosím, jak pokračovat v hubnutí, případně, proč se proces zastavil? Pro příklad uvádím např. svoje jídlo za poslední dva dny (snídaně: bílý jogurt 3%, půl banánu, půl broskve; svačina: 350 g melounu; oběd: kuřecí maso na nudličky s rýží; svačina 200g mrkve; večeře ledový salát s jogurtovým dresingem a hermelín...den 2 snídaně: bílý jogurt 3%, půl banánu, půl broskve; svačina mrkvový koláč (mrkev, vejce, ovesné vločky, med, skořice, PDP), oběd losos s bramborem, svačina 160 g okurku a 100 g šunky nejvyšší jakosti, večeře slunečnicový chléb jeden plátek s celerovou pomazánkou). Co se týká pohybu - snažím se 4 týdně chodit pěšky - cca 30 minut + víkendová aktivita - buď kolo nebo dlouhá procházka..
Děkuji za rady a tipy.
Venuše
Dobrý den. Slovy klasickými "vydrž, prťko, vydrž" by se dalo vyjádřit, co máte vlastně nyní dělat. Už jednou jste se dala na zdravou dietní stravu, tak v ní vytrvejte. Výsledek se určitě dostaví, pomaleji, ale dostaví.
Tipuju, že je to vlastně hladovka a ne zdravé stravování, tělo má dost možná příliš málo sacharidů a možná i bílkovin a najelo na úsporný režim.
aha, to jsem ještě nikde nečetla, že až po 40 dnech - takže vlastně teprve nyní zjištuje, že do sebe cpu něco jinýho Pokračovat určitě chci, k původnímu jídelníčku se nechci vracet právě z důvodu věčné únavy, špatně se mi i spalo a hlavně, když se nyní zamyslím nad tím, co jsem všechno dokázala splácat, tak je mi zle.
Snažím se každý den si jídlo vážit a dle kalorických tabulek mi to vychází okolo 5000 KJ denně, což je při redukci prý optimální? Jen mám problém s vyrovnáním hodnot S, T, B, V - někdy překročím o dost bílkoviny, ale vlákninu nemám ani na 50% - toto bych potřebovala vychytat.. Zabýváte se nějak blíže zdravější stravou?
Přemýšlím, že navštívím i nutričního poradce, který by mi pomohl vychytat můj jídelníček, aby hodnoty byly více vyrovnané, co si o tom myslíte?
S chůzí souhlasím - jen musím vymyslet novou trasu z práce domů, která by zabrala více času
Taky si zapisuju jídlo do Kalorických tabulek, už asi půl roku. Taky mi spočetly 5000KJ jako optimum pro hubnutí.
Ale to je nejen podle mne málo. Člověk by neměl dlouhodobě jíst méně než je jeho bazální metabolismus( což je u mne cca 5700KJ) Je to množství, co potřebuje tělo pro fungování, Takže radím: přidat trochu jídla a dorovnat to na ten bazál.Tělo hladoví. Já hubnu asi 0,5 kg týdně a připadá mi to akorát, sundala jsem 8 kg a ještě tak 3 chci. Co se týče poměru B-S-T-V, důležité je nepřekračovat sacharidy a tuky. S tou vlákninou bych to tak nehrotila
Fakirko a prozradíte mi prosím, jak zjistím, kolik KJ je pro můj bazální metabolismus? Myslím, že 0,5 kg týdně je super, 2 kg měsíčně jsou i můj cíl (zpočtáku mě ta rychlost úbytku dost překvapila).
To by ti měly taky spočítat ty Kalorické tabulky. Koukám na to teď do mobilu...Když se přepnete do záložky Přehledy(teda pokud tam máte svůj účet) tak to tam je uvedeno(u mně ve žluté tabulce pod názvem Cílová hodnota KJ)Jinak zadejte do jakéhokoli vyhledávače: spočítat bazální metabolismus a někam vás to hodí. Uvedete váhu,výšku, věk, aktivitu a spočítá to samo. Samozřejmě je to velice orientační číslo. Různé weby to spočítají různě, ale aspoň pro orientaci.
Přidejte bílkoviny, hlavně večer. Já třeba pravidelně večeřím Cottage sýry. Jsou různé a mě chutnají.
tak to teda čučím protože mi vychází 7500 KJ - což je o polovinu víc, než jím...no, nedokážu si představit, že bych měla jíst více (apsoň ne o tolik), hladem nijak netrpím, je mi fajn. Bílkoviny můžu ve všech formách, vajíčko, sýry, tofu, maso - to je naštěstí ok
asi budeš hodně mladá, tak je to možné. S věkem se musí ubírat. Zkus to navýši, fakt. Vím o čem mluvím. Jinak si úplně rozhodíš metabolismus.
5000kj je cca 1200kcal - nevím, jestli je to málo nebo moc. To záleží, jestli těžce fyzicky pracujete, takže se to nedá takhle obecně. Já jsem měl 1000kcal denně, jedl jsem od rána do večera a byl jsem rád, že jsem do sebe nasoukal 700-800kcal za den. za dva měsíce 12kg, takže nějakých v průměru 1,5 týden, ale taky se mi to zastavilo a dva týdny jsem stál na místě a ještě jsem něco nabral. Pak to šlo zase dolů, někdy i 3-4kg týden, takže člověk musí vydržet. Měl jsem hromadu energie, žádná únava, požád aktivní. Vy se zbytečně zatěžujete počítáním kalorií, jasně, ze začátku je to třeba, dnes se podívám a vidím, co která potravina obsahuje. A samozřejmě, že i stres v tom hraje svou roli, protože stresové hormony energii hromadí, takže psychická vyrovnanost hraje nemalou roli. Každopádně nevěřte tomu, že bazální metabolismus je 5700kj, ono se pak zbytečně šíří mnoho polopravd či lží. Bazální metabolismus vyjadřuje spotřebu energie, když jsme v klidu, ležíme, spíme, regenerujeme a to nemůže být oněch 5700kj, protože další tisíce kj bysme museli získat na práci, pohyb a běžnou činnost. Já jsem se orientoval na syrovou rostlinnou stravu s minimem živočišných bílkovin. Další blbost je zvyšovat bílkoviny a kašlat na vlákninu, jak tady zaznělo. Ono právě ty živočišné bílkoviny nejvíc zatěžují organismus. Jde o to, že živočišná strava je kyselinotvorná. Nadváha není z přežírání, ale právě z nadbytku kyselinotvorné stravy, ta organismus zatěžuje a ničí, tělo ty škodliviny odkládá v podobě tukových zásob. Správně by měl jídelníček obsahovat 20% kyselinotvorné stravy, zbytek zásaditá, tzn téměř veškerá rostlinná. Proto jsem vám psal, abyste zařadila více ovoce na úkor sýrů. Ty bílkoviny najdete taktéž v rostlinné stravě - ovesné vločky, luštěniny, rýže, ořechy atd atd a to na pokrytí denní dávky bohatě stačí. Člověk se bez živočišné stravy úplně obejde, organismus bude odolný vůči všem nemocem, bude mít dostatek minerálů a vitamínů a hlavně vlákniny. vláknina napomáhá vyprazdňování střeva a je stejně důležitá. Večeře vás ráno opustí, kdežto takový vepřový řízek se ve vašich střevech bude držet týden a bude tam hnít a způsobovat různé záněty, pokud strava neobsahuje vlákninu. A to je ta únava, jelikož tělo zbytečně bojuje se škodlivinami a už nemá energii na ostatní aktivity. Co se týká těch procházek, kole, prostě vytrvalostích aktivit, tak tělo nesportovce využívá jako zdroj energie glykogenové zásoby, teprve při delší aktivitě začne šetřit glykogen pro mozek a jiné orgány a zapojuje víc a víc energie ve formě tuků. Proto ty procházky musí trvat déle, poněvadž za půl hodiny spálíte jen "sacharidy", ale ne tuky. Pravidelsností se dá ale tukový metabolismus rozvinout a natrénovat, takže tělo si bude do budoucna pamatovat, že procházka nebude trvat půl hodiny ale déle a spotřebu energie z tuků bude hradit dříve a dříve. Když se vrátím k tomu bazálnímu metabolismu - je nutné jíst pravidelně po dvou třech hodinách, cca 5-8x denně - tím se zvyšuje spotřeba v klidu - bazální metabolismus. Střeva jsou neustále plná, trávící pochody jsou v plném tempu a to stojí energii - člověk hubne i v klidu (to samozřejmě neplatí pro kalorický řízek ), dále regenerace po fyzické námaze - opět opravné procesy v organismu, které stojí energii. Postupem času přijdete na to, která potravina vás zatěžuje a která vám naopak dodá sílu, proto bych se na počítání kalorií vykašlal. Když člověk spotřebuje denní příjem kalorií ve formě vajíček, sýrů a šunky nebude se tak dobře cítit, jako když je spotřebuje v ovoci a zelenině. Nutno říct, že toho ovoce a zeleniny bude pořádná hromada, kdežto šunka a sýr bude akorát tak na pár soust a v té šunce a sýru nenajdete žádné minerály ani vitamíny, leda tak éčka. Neříkám, že je máte vynechat úplně, ale nenahrazovat jimi vláknimu.
nepsala jsem, ať kašle na vlákninu, jen ať to zas tak moc neřeší, když nenaplní denní limit. A s tím překyselením organismu... To je zase takový nový trend. Zrovna dneska byl o tom nějaký článek. Většina lékařů a lidí přes stravování tvrdila, že je to blbost.že tělo se uhlídá samo a pokud nejste vážně nemocní, kdy se může ph organismu měnit. Důležité je prostě nějak rozumně se stravovat, vyhýbat se umělým potravinám a dochucovadlům. Jíst čerstvé potraviny. Je to stejná módní vlna jako detoxikace. Vy tu propagujete raw stravu, to je něco úplně jiného a ne pro každého. Stravou možná ovlivníte ph moči, ale to nic nevypovídá o ph ve zbytku těla. A věřím, že můj bazál je cca tolik, kolik píšu, my svou prací, sportem a dalším spálíme mnohem méně než tělo, které stále pracuje. Nepotřebujeme dalši tisíce kj. Možná tak s bídou 2 tisíce. Pokud nejsme aktivní sportovci.
A nadváha je z přežírání. Ne ze ne.
Fakirko je těžké komunikovat s někým, kdo nemá svůj názor. Když vám to doktoři říkali, jistě to bude pravda...anebo právě proto, aby měli plné ordinace. Nejvíc se mi líbí, jak propagují pití mléka, protože má moc vápníku, ale že se ten vápník do těla jaksi nezabuduje, to už nikdo neřekne, ani to, že je to bílý jed. Taky si přečtěte něco o pufrech. Jistě dokáží regulovat ph v těle, ale kapacity nejsou nevyčerpatelné. Čím dál víc lidí a mnohem dříve trpí na civilizační choroby jako je cukrovka, vysoký tlak, artroza, štítná žláza a rakovina je dnes téměř v každé rodině, takže jak vidno, tělo si to neuhlídá a časem se pufrovací kapacita vyčerpá a pak už je pozdě něco řešit. Snad už jen chemoterapie, která vás ještě víc zakyselí a pošle vás na onen svět daleko dříve. Co se týká ph moče, tak to je právě spolehlivý ukazatel, jak na to organismus je. Při hubnutí se měření ph moče hojně používá zvláště u těch, kteří chtějí hubnout rychle a i ztráta 5kg za týden může být bezpečná, pokud se udrží hladina ph dost vysoko. Samozřejmě, kdo má většinu stravy kyselinotvorné, musí hubnout pomalu, vždy jde o to, jakou rychlostí škodliviny opouští tělo, protože je to nápor na játra a ledviny. Proto při hubnutí doporučuju zásaditou stravu, pak se dá hubnout podstatně rychleji a zdravěji. Nepropaguju ale raw stravu, ač by měla v jídelníčku být v drtivé převaze, ale klidně i plátek masa na oběd a večeři, nebo taky rýži, těstoviny, brambory, luštěniny - to už taky není strava syrová, pokud ji člověk nebude konzumovat, tak jak je - neuvařenou. A znovu opakuju, že nadváha není z přežírání, ale z nesprávného jídelníčku. Zkuste se přežírat ovocem a zeleninou a pak mi napište, kolik jste přibrala. No a co se týká toho bazálního-klidového metabolismu - víte vůbec jak se měří? Za prvé vleže, nejlíp po ránu, nutno 12hod po posledním jídle, aby nebyl v činnosti trávící mechanismus a trávící pochody až na úroveň buněk. Dále člověk musí být naprosto v klidu, v psychické pohodě, aby byl stabilizovaný nervový systém, proto v odhlučněné místnosti, kde nic není slyšet, vidět atd. Dále v místnosti musí být taková teplota, kdy nejsou zapojeny termoregulační mechanismy. Pak vám vyjde klidový bazální metabolismus. Samozřejmě je člověk napojený na spirometr, kde se vidí spotřeba kyslíku a množství vydechovaného oxidu uhličitého. Pak je možné určit bazální metabolismus, tedy takový, který určuje spotřebu organismu důležitého k přežití. Ten se ale v domácích podmínkách pořád mění, jelikož se mění teplota, takže praují termoregulační mechanismy, nervová soustava a samozřejmě strava. To už ale není klidový ale celkový metabolismus. Sacharidy a lipidy zvýší hodnotu - spotřebu metabolismu o 7-10%, ale ty bílkoviny, jak doporučujete zvýší spotřebu až o 25%. Tak už víte, proč je člověk po vydatném živočišném jídle hodně unavený a proč po ovoci a zelenině je stále čerstvý a plný energie? Já jsem zde již několikrát psal, že trávení bílkovin je vysoce energeticky náročné, je nutné neustále dodávat spoustu kyslíku na samotné trávení a mozek je ochuzený, otupený. Kdo nemůže spát, at si dá večer bílkoviny, to ho spolehlivě unaví. Někdo, možná dost lidí, i zde na poradně propaguje vysoce proteinovou stravu, jako prostředek k hubnutí a to je právě to, protože spotřeba energie v klidu je hodně vysoká, takže dalo by se říct, že tělo hubne rychleji, jenže vedlejší účinek je únava a hlavně zdravotní rizika z toho plynoucí. Jak jsem psal, je to kyselinotvorná strava, proto je celkové ph hodně nízké, zabrat dostávají především játra a ledviny, v organismu probíhají různé záněty, které můžou přerůst do nevyléčitelných nemocí, pokud tohle ničení těla trvá hodně dlouho.
to stirecek: jen se zeptám, protože vidím, že se vyznáte, nebo tak apsoń působíte - tyto inforamce jste nabral během svého hubnutí? nebo máte za sebou nějakou školu, která se zaměřuje právě na zdravou výživu, či chemii potravin? Máte nějaké svoje třeba oblíbené recepty? Celkem by mě zajímaly - věřím, že mě obohatí
Venuše já jsem nehubnul, jen jsem chtěl vyřešit svůj zdravotní stav a to hubnutí byl vedlejší efekt. Získal jsem astma, v zaměstnání a doktoři ze mě dělali pokusného králíka asi dva roky, samozřejmě všechny preparáty od nich mě stály moc peněz, ale nic nepomáhalo, ba naopak, stav se neustále zhoršoval. Nakonec to dopadlo tak, že jsem několik měsíců nosem téměř nedýchal, poněvadž ty léky a antibiotika mi zničili tu zdravou biokulturu, tak jsem měl totálně ucpané všechny dutiny. Během půl roku asi deset rentgenů, CT, plus hormonální léčba, ovšem bez úspěchu a po hormonech za měsíc 15kg nahoru a postupem času jsem se dopracoval na 95kg. Několik specialistů mě doporučilo jít s dutinama na operaci, aby mi to vyčistili, prý jedniné řešení.Alergoložka mi pak napsala jiné léky, prý operace pomůže jen na chvíli, poněvadž ten proces v organismu je nastartovaný, tak se to stejně posléze vrátí. Ani její léky nepomohly a já už jsem byl ochotný vydržet tu bolest a dobrovolně jsem se objednal na operaci, protože fakt to byl děs, dýchat pořád jen pusou, tlaky v hlavě, no hrůza. Pak mi jeden pán poradil očistu střev, prý to pomůže, nastartovaný proces se přeruší a spolus tím se vyčistí i ty dutiny. No zpočátku jsem tomu nevěřil, říkal jsem si, co mají společného střeva s nosem? no podobně jako všichni ostatní zde na poradně, nevěřící tomáš, no ale zkusil jsem to. Zcela jsem přestal jíst všechno jídlo, sehnal jsem si od sestry kýbl kysaného zelí a jedl 300gramů na sndani, oběd i večeři, tedy celkem kilo zelí za den a nic jiného a každý den skoro celý týden. Již po dvou dnech, až to ze mě všechno vylezlo jsem cítil obrovskou úlevu, cítil jsem obrovský příval energie a to byl důvod pokračovat dál. To bylo to, co mi chybělo, dávky minerálů a vitamínů, obrovské množství biokultur, těch správných, poněvadž ty antibitika vše vyhubila. Postupně jsem vysadil všechny léky, žádné už jsem nepotřeboval. Po asi pěti dnech jsem začal přidávat jinou zeleninu a ovoce, zelí postupně snižoval. Bylo mi báječně, nikdy jako dřív, žádná únava nebo hlad, prostě nic. Postupně jsem začal přidávat sem tam šunku nebo kousek masa, ale syrová strava převládala. Nos se mi do ani ne dvou týdnů zcela uvolnil, neuvěřitelné! Co doktoři nedokázali za tři roky, to jsem zvládl sám a zadarmo během pár dnů. Operaci jsem zrušil dva dny před termínem, doktoři co jsem k nim chodil na kontroly nechápali, jak jsem se z toho dostal a bili se v prsa, jak mi ty poslední léky zabraly Během dvou měsíců jsem sundal, to co jsem přibral, pak už jsem to ani nepočítal, nyní i po pěti letech mám stále +-70kg, zimní váha +-75kg. Tak mi to zcela vyhovuje. Měl jsem již i míň, 67kg, ale jezdím dost na kole a při této váze jsem se cítil již hodně slabý, proto se držím na těch cca 70kg. Nyní bez problémů si dám nějaké ty blafy, polotovary, ale pořád musí být zelenina a ovoce. Klidně gulášek, bůčeček, ale není to pořád, třeba jednou za den. Takže takto postupně jsem se samovzdělával a to co tu popisuju není žádná dieta ale celková změna jídelníčku a životního stylu. Mnoho lidí si pod pojmem dieta představuje hladovění, omezení a já nevím co, ale když se papá správná strava, může se jíst několika násobně více. Jenže mnoho lidí si neumí život bez blafů představit, možná vydrží nějakou jak oni říkají dietu a omezení, sundají nějaké kilo, ale až se zase vrátí k původnímu jídelníčku, vrátí se i ty kila, záněty, únava a dál to budou svádět na to, že vysoký tlak měla babička, maminka a já ho musím mít taky, protože je to dědičné...Jediné co jsme tak zdědili, jsou stravovací návyky z dětství a spolu s tím samozřejmě i ty nemoci...ale to se dá svou vůlí změnit a učit tomu i svoje děti. Ještě jsem chtěl dodat, že na pití je nejvhodnější čistá voda a pít by se mělo vždy s odstupem půl hodiny od jídla, ráno nejlépe půl hod před jídlem, protože po noci je žaludek silně překyselený.
Stirecku vidím, že o tom tak přemýšlíte a něco o tom víte. Na ty kyseliny a zásady moc nevěřím, to podle mě byla slepá ulička rad o dobrém stravování, ale o to ani tak nejde. Na nějaké zahlenění a podobně prostě nevěřím. Ale dle mě za tím stojí jen psychika. příklad - prostě se mě nechce nikdy vstávat (do práce). Ale když jedu třeba na dovolenou, na hory, něco pěkného zařídit, tak vstanu, když si vzpomenu. Když mám nějaký zajímavý den, tak si na jídlo ani nevzpomenu. Zatím co, když jsem ve stresu tak se po jídle sháním po celý den. V tom to asi bude. Na diety moc nevěřím (jsou opravdu účinné léky, ale ty jsou dneska stejně zakázané - Meridia, Degonan). Skoro bych doporučoval takový typ diety - dobře, uznám, že jsem tlustý(á) - tak se pokusím alespoň 3 měsíce nepřibírat. Ujasním si jídelníček a sleduji váhu. Pokud se drží, tak to pak zkusím s hubnutím.
mp -jestli věříte nebo ne je mi zcela jedno, je to váš názor a samozřejmě vás k ničemu nenutím. Ale můžete být rád, nejste sám, nevěří naprostá většina. Nakonec ono to musí člověk zkusit, pak si udělá obrázek a svůj (správný) názor. pokud vás baví čtení
nebo spusta jiných...nakonec
z přežírání nebo naopak z nedožírání se. Kdy tělo radši všechno ukládá a metabolismus jede pomalu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.