Nejste přihlášen/a.
Ahoj holky,
chtěla jsem se zeptat - Je mi 18 let a mám nízké sebevědomí. Hrozně moc se podceňuji a vše hned vidím v nejhorších barvách. Měla jsem přítele 4 roky který mi po dvou letech ubližoval, jeho rodiče mě neměli příliš rádi , protože pro něj prý nejsem příliš hezká, podle mě to spíš bylo kvůli tomu že má rodina nemá tolika peněz kolik měli oni. Když mě začal podvádět tak nějak jsem to snášela protože jsem se bála samoty, když to udělal naposled vykašlala jsem se na něj a našla si někoho jiného. Teď se vždy bojím co bude když udělám něco špatně. Bojím se že když něco řeknu že to nikoho nebude zajímat nebo se mi budou smát. Tak bych chtěla vědět co mám udělat pro to abych nebyla tak sebekritická a zvýšila si sebevědomí
Děkuju
Dobrý den, to sebevědomí vzalo za své kvůli minulému vztahu. Nyní by měl Váš přítel být opakem toho předešlého a podpořit Vás, pochválit a být oporou. A ono sebevědomí zase povyroste. Zdravím!
Co udělat pro sebevědomí? Sebevědomost je výsada, nikoli samozřejmost. Mělo by to být objektivní zrcadlo našemu úspěchu na poli, řekněme pracovním, osobním nebo jiném a musí a měl by si takové pocity člověk vlastně vydřít, usilovnou a všestranou prací na sobě a tedy si vše zasloužit. Z tohoto důvodu nechápu, co očekáváte, že vám tu někdo poradí mimo toho, že máte na sobě pracovat v té oblasti, pro které máte vlohy či talent? Pokud budete na sobě pracovat všestranně, nejenom své sebevědomí stavět na nádherném, růžovém vztahu, co trvá, jak jinak než věčně - zrovinka jako v hollywoodských nesmyslech, sotva vás =vaše sebevědomí rozhází jeden nevěrný pitomeček.
Žít svůj život. S prvním jste začala chodit ve 14ti letech, ještě jako děcko.
Ruku nad Vámi drželi rodiče, ale Vy jste se vymanila a hned se utíkala schovat pod křídla přítele.
A jakmile jste se rozešla s prvním, hned jste se začala porozhlížet po dalším.
To je všechno chyba. Vy se musíte postavit na svoje nohy. Uvědomit si sama sebe. Rozhodovat se, umět si sama rozhodnout nějakou věc, udělat školu, vydělat peníze, pořídit to a to, udělat se hezkou, žádoucí, pokecat s kamarádkami, cestovat s nimi, poznat svět. I když dneska trochu opatrně, není tak bezpečno.
Vy jste nepoznala své Já. Nenaučila se být svobodná, dospělá, zodpovědná za svůj život.
Jistě to sebevědomí časem přijde, ale může to být hodně pozdě.
Takže studujte, pracujte, učte se jazyky, cestujte, cvičte, sportujte, mějte nějakého koníčka, choďte na výstavy, do divadel, zajdete ke kadeřníkovi, na kosmetiku, hezky s obléknete a i tímto poznáte možnosti života, rozšíříte si znalosti, obzor. Potom budete mít zajímavé názory a budete je umět obhájit, diskutovat a budete i pro jiné lidi zajímavá. Potom naleznete svoje sebevědomí a ani nebude vědět jak.
A nezapomínejte při tom na svoji rodinu a prarodiče, protože to je v životě jedna z nejdůležitějších věcí, nikdo Vám je nenahradí.
Zdravím. Já za sebe radím - mějte se ráda, věřte si, važte si sama sebe, buďte sama sebou a hlavně sebou nenechte manipulovat. Nebojte se říci svůj vlastní názor a nebojte se dělat i chyby. Děláme je každý a důležité je, poučit se z nich. Jste mladá, je třeba sbírat si své zkušenosti - ty dobré i ty špatné. O tom život je, nebojte se ho.
Nejlepší recept na zvýšení sebevědomí jsou pochvaly a lichotky od druhých.Sportuj ať máš ze sebe radost,měj koníčky a snaž se vypadat dobře,vlasy,make up...ať tě chválí druzí a pomalu a jistě se sebevědomí dostaví.Hlavně nevěš hlavu.Mi pomohlo,až když jsem slyšela příběhy jiných starších kamarádek a potom jsem zjistila,že snad většina si prošla ponižujícím vztahem a jak člověk zjistí,že se to nestalo jen jemu,tak je mu lépe.
doplněno 28.07.15 19:44:Myslím,že je jedno,kdy si člověk někoho najde.Třeba se to někomu zdá brzy,ale když budeš čekat, tak by ti mohl"utéct"suprový kluk.Prostě stačí abys měla priority ,které ve vztahu očekáváš a neslevuj z nich!Měj otevřené oči,neomlouvej partnerovo chování,pokud se ti nebude něco líbit dej to najevo a stůj si za svým názorem.Kluků je spousta a určitě najdeš(nebo už máš) ideálního se kterým si budeš rozumět,proto není nutné se přizpůsobovat kdejakému.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.