Nejste přihlášen/a.
Prosím, poraďte vyzkoušený a osvědčený recept, co uvařit z dýně hokaido? Dělám polévku a mufiny. Zkusila jsem i restovat s cibulí, paprikami jen tak ke chlebu. Mám hokaido moc ráda...Poraďte něco dalšího, děkuji.
Hranolky-dýni nakrájím i se slupkou na hranolky (stejné jako z brambor), v míse poleju obyčejným olivovým olejem a řádně promíchám, osolím, přidám bylinka co zrovna mám, dobromysl, tymián, saturejku, rozmarýn... (vždy jen jeden druh) dám na plech s pečícím papírem a asi na 180 C peču 20-30 min (do zlatova).
Plněná dýně- seříznu vršek, vydlabu a plním směsí-mletý bok (podusím na oleji asi 10 minut), strouhaný sýr Gouda nebo Aidam, sůl, sladká smetana, tymiál nebo třeba i pažitka, petrželová nať, ¨cibule, porek (co mě zrovna napadne) naplním dýni, přiklopím skrojeným vrchem, zabalím do alobalu a na plechu peču v troubě zhruba 1 hodinu na 180C.
Na mlsnou pusu- kostičky na pečící papír, pokapat rozpuštěným máslem, posypat třtinovým cukrem a pokapat (nešetřím) rumem nebo curacaem. Péct v trobě asi 20 minut na 200C.
Ještě mám doma recept na koláč ale nikdy jsem ho nedělala a jsem na chalupě.
Vy už máte vlastní dýně? Moji ubožáčci jsou teprve jako větší tenisák a kvetou a kvetou. Za to cuket je spousta.
Zdravím,
taktéž nejčastěji z dýně vařím krémovou polévku nebo lečo, ale přidávám ji i do bramboráků a rizota nebo je dobré i dýňové zelí. Recepty níže dopňuji:
* Krémové rizoto s dýní Hokaido
Ingredience: 1 kg dýně Hokaido,300 g rýže, 1 l zeleninového vývaru, 200 ml bílého vína, 300 ml smetany, 2 cibule, máslo, sůl, pepř, špetka chili, nastrouhaný sýr, petrželka
Vydlabanou neoloupanou dýni Hokaido nakrájíme na menší kostky, cibuli nadrobno. Na másle osmahneme cibuli, poté přidáme dýni a osmažíme ze všech stran. Přisypeme rýži, krátce zamícháme, aby se zrníčka obalila máslem, přidáme víno. Za stálého míchání necháme část vína odpařit a přidáme asi 1 dl horkého vývaru. Ten vždy necháme vyvařit a přidáváme po decilitrech, dokud nám nedojde a dokud se rýže neuvaří do měkka. To by mělo trvat přibližně 25 minut. Přidáme smetanu a necháme provařit. Nakonec vmícháme do rizota nadrobno nasekanou čerstvou petrželku a asi ½ lžíce másla, dochutíme solí, pepřem a chili a podáváme posypané nastrouhaným sýrem.
* Dýňové zelí
Ingredience: 1 kg dýně Hokaido, 2 cibule, 2 lžíce másla, 2 lžičky vinného octa, sůl a cukr dle chuti
Neoloupanou dýni vydlabeme a nastrouháme nahrubo. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme dýni, podlijeme trochou vody, osolíme, osladíme, přidáme ocet a dusíme doměkka. Kdo má rád hustší zelí, může ještě dýňové zelí zahustit moukou rozkvedlanou ve vodě a nechat provařit.
Já dělám kaši jako přílohu.. Nejlepší je upéct kostky hokkaida asi 2-3 cm do měkka v troubě a pak jako bramborovou. Buď jen z hokkaida nebo i s bramborami. Konzistenci jako bramborová, jen bacha, opatrně s mixováním, jen krátce / jinak vznikne lesklé lepidlo/, to raděj vyšlehat metlou.Mně chutná samotná sypaná smaženou cibulkou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.