Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo zamrazil meruňky?

Od: overalka odpovědí: 17 změna:

Máte některá zkušenost se zamrazenými meruňkami,co z toho vzejde a jak se to dá využít třeba na ovocný koláč nebo na kynuté knedlíky anebo raději zamrazit už hotové kynuté knedlíky s meruňkami? Nebude to plné vody? A chutˇto neztratí?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

2x

Mrazíme je bežně.Na koláč i do knedliku ok. V chuti beze zmeny.

Meruňky nezavařujeme, pouze mrazíme. Půlky na plech do mrazáku, po zmrznutí sundat a dát do sáčku. Odebíráte kolik potřebujete, nejsou slepené dohromady. Použití na koláč, knedlíky. Hotové knedlíky můžete zamrazit také.

overalka
hodnocení

Děkuji vám oběma,moje dvě kamarádky mě od toho zrazují,prý je to o ničem ta chutˇpo rozmrazení.Zkusím

V sezóně si zamrazím meruňky a švestky - do balíčku 48 půlek, mám to spočítané na plech. A kolem Vánoc takový meruňkový lívanec... Nesmíš je nechat rozmrazit, do těsta naklást zmrzlé a rovnou s tím do trouby.

ladinpraha*
Chut po rozmrazeni? Nerozmrazovat, pouzit zmrazene.
doplněno 25.07.15 20:42:

Inžinýrka mě předběhla.

My nikdy nerozmrazovali a syrové jsme nic neměli. Možná to chce přizpůsobit teplotu při pečení.

mp*
hodnocení

2x

Mrazit ano, ale nikdo se neptá na správný postup. Je potřeba co nejrychleji uvést danou surovinu do stavu hibernace alespoň - 22 st celsia. Každý nemá profi zařízení, ale doma to samozřejmě taky jde. Hlavně jde o to, mít plný mrazák zmražených potravin, alespoň 80 % objemu zmražených potravin. Teplotu změřte - v mrazáku musíte mít alespoń - 20, nejlépe -22 - -24. Mínus 18, jak je zažitá představa, je jen norma (i zmrzlina je při této teplotě měkká). Zmražujte postupně menší množství potravin (v tomto případě meruněk). Záleží hodně na tvaru - pro zamražení čehokoli si představte, že nejlepší tvar na zmražení je tenká bonboniera a nejhorší tvar je tak krabicové mléko. Prostě - rychle zamrazit - rychle rozmrazit. Pokud máte mrazák zatím z jakéhokoli důvodu prázdný, tak se nic neděje. Dejte do něj zmrznout pet lahle s vodou a hned máte objem.. Pak Vám z meruněk nevyteče skoro nic. A rozmražování je taky věda. Stupně zločinnosti 1. pod teplou vodou. 2. v mikrovlnce na plný výkon. 3. na kuchyńské lince při pokojové teplotě. Dobrý postup je potravinu zpracovat přímo mraženou (hranolky, mražená zelenina), a nebo nechat přez noc povolit v lednici.

mp, k té poslední větě o zpracování zmrzlého ovoce: Do vysoké misky, ponorným mixerem, přikápnout smetanu. Bezva zmrzka!

overalka
hodnocení

Odpovědˇ" mp " je odborně zajímavá,mohu souhlasit...

hodnocení

0x
Pokud máte v mrazáku tolik místa, že si to můžete dovolit, tak bát se toho nemusíte. Do koláčů a do různých ovocných knedlíků úplně v pohodě dobré. Samozřejmě pokud jsou dobré při zmrazení. Ty co se zavaruji kolikrát dojdou až při zavareni, to se v mrazáku nestane. :-D
doplněno 25.07.15 19:59: @inzinyrka musím používat rozmrzle nebo skoro rozmrzle, jinak mám kolem těsto syrové a zbylý koláč je hotový.

To se mi nikdy nestalo *nevi* a tyhle lívance nebo koláče peču ze zmrzlých meruněk nebo švestek už tradičně kolem Vánoc nebo na Silvestra na snídani.

hodnocení

0x

Jednou jsem předpisově zmrazila půlky broskví na plechu, v pulťáku, a pak sesypala. Byly na pohled krásné a já si libovala. Jenže! Pak jsem z nich chtěla udělat v zimě nějaký koláč a byla to jedna hrůza. já je teda zase podle návodu nechala volně rozmrazit, asi tak napůl a ovoce bylo nedobré a bez chuti. Celá moje práce a několik pytlíků broskví putovaly na kompost. Od té doby to nedělám. Ale možná, že meruňky budou v pohodě, nemají tolik vody, jako broskve.

hahanaj*
hodnocení

0x

normálně je mrazím /jako i jiné ovoce nektarinky a broskve nakrájrené na kousky /v doze a pak použiji v zimě na cokoliv - do těsta na knedlíky nebo na koláče

doplněno 26.07.15 14:39:

hlavně při použití NIKDY nerozmrazovat- do těsta dát zmražené ,jinak je z toho nechutná patlanina

lidus*
hodnocení

0x

Vypeckuji a skládám půlky každou zvlášť, v jedné vrstvě na podnos určený ke grylování, zabalím smršťující folií, podnosy kladu na sebe. Na knedlíky dávám mírně rozmrazené a na koláč, poškot rovněž.

Já namrazím půlky jednotlivě naskládané na tácu a pak sesypu do pytlíků po 48 kusech. Ale dělám si tak 2 - 3 balíčky, ne spousty, ovoce kupuji, takže se moc nerozháním. Jenom pro ten pocit, že o Vánocích vytáhnu z trouby švestkový nebo meruňkový lívanec, co voní a chutná jako z čerstvého ovoce.

ivik*
hodnocení

0x

Tohle doporučení se netýká meruněk, ale rebarbory.Nějak mi zbyla a tak jsem ji zamrazila a pak chtěla použít na koláč.Větší hnus jsem nejedla,koláč jsem vyhodila,ta rebarbora byla hrozná, takže rebarboru nedoporučuji.Meruňky bez problému mrazím několikátým rokem.

Iviku, nemůžu souhlasit. Zmrazuju i rebarboru, protože má poměrně krátkou dobu použitelnosti (uvádí se do konce června, pak se zvyšuje množství kyseliny šťavelové) a my ji máme rádi na koláč. Oloupané a na špalíky nakrájené řapíky zmrazím jako ostatní ovoce - na plochém tácu, pak sesypu do sáčku. Používám vždy ve zmrazeném stavu a nikdy se mi nestalo, že by nebyla dobrá!

cituska*

Já mrazím meruňky i švestky a jsou na koláč super...použít ve zmrzlém stavu.

Borůvky si mrazím hlavně na knedlíky a také dávám hned z mražáku. Tvarohové těsto už mám nachystané na vále nalním si jich tak deset , to nám pro dva stačí a dám vařit. Potom si nachystám další a ty už si dám do mražáku volně zamrazit a potom nasypu do sáčku.Když dostaneme chuť vyndáme a dáme vařit jsou jako čerstvé.

Nikdy se mi nestalo že by nebyl dobrý koláč nebo knedlíky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]