Svíčková pro babi a dědu

Od: Datum: 11.07.15 01:08 odpovědí: 9 změna: 13.07.15 13:24

Ahoj, předem bych se rád omluvil za případné chyby, píšu z mobilu.

Pobývám delší čas u prarodičů, tak se jim snažím občas vypomoci s vařením, výměnou vypínače nebo nejkou domaci praci. Dost casto varim, obcas houbovku, knedlo vepro zlo, makarony po italsku a tak :) Zitra budu poprve delat svickovou a rad bych aby byla co nejlepsi :) Vim ze je to tezke, ale snad to zvladnu nic nespalim :D

Mel bych par otazek, babi svickovou nikdy nedelala, takze se ptam tady.

Jaky je pomer korenove zeleniny, smetany a masa? Mam nakoupeno kilo hoveziho, tri zakysane smetany, 4mrkve, celer, petrzel a 30 g speku, nevim jak to mam "vypomerovat" tak, aby byla chut co nejlepsi. Jinak jsem hodne cerpal z youtube videi, kde vnuk nataci svou babicku pri praci a vse tam do detailu popisuje. Diky za radu a drzte palecky! :)


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 11.07.15 07:54
avatar

Na kilo masa bych dala zhruba 3 mrkve, 2 petržele a půlku středního celeru. Když dáš mrkve moc, je to sladké, Nezapomeň taky na cibuli, je důležitá. Té smetany máš taky moc, stačí jedna. Další si nech na koprovku a houbovku.

Každá kuchařka dělá svíčkovou jinak. Já si maso den až dva dopředu naložím do pekáče. Maso omyju, otřu papírovými utěrkami, osolím a pozor - celé ze všech stran potřu peroutkou rozpuštěným máslem. Maso zkřehne. Posypu tymiánem, možno i kořením Divočinka. Maso nešpikuji, špek nakrájím na kostičky do pekáče kolem masa. Nemám ráda, když najdu v mase ten tlustý kousek špeku.

Kromě špeku nakrájím nadrobno cibuli /na to kilo masa asi 2 větší, nebo 3 menší/, nahrubo nastrouhám tu kořenovou zeleninu. Přidám asi 3 bobkové listy a do uzlíčku z fáče svážu od oka: 6 nových koření, 12 pepřů, 6 celých jalovců. Zavážu nití. a dám do pekáče. Obsah uzlíku se pak pěkně vyluhuje do jídla, po vaření ho celý vyndám a nemusím lovit v pekáči jednotlivé kuličky. Nakonec přidám kousek másla, asi tak lžíci. Trochu pokapu octem nebo citrónem.

Po rozležení v ledničce /za 1 - 2 dny / peču zvolna v troubě, až zelenina zahnědne. Pak začnu podlévat vývarem a dál peču přikryté pod dušákem, aby maso změklo. Když je maso hotové, vyndám ho, nakrájím na plátky. Do omáčky přidám trochu mouky rozšlehané ve vodě /můžeš použít i hotovou granulovanou jíšku/, vyklopím tam kelímek smetany a přidám asi lžíci kyselé zavařeniny. Nejlepší je rybízová.

Když se povaří, vše rozmixuji a přecedím přes hustý cedník. Omáčku dochutím solí, cukrem, citrónem podle chuti. Pro chuť je možné stříknout trochu magi. Přidám to pokrájené maso. Podává se s plátkem citrónu, brusinkami a kopečkem šlehačky.

Tak ať se Ti povede, jsi šikovný, když tak dobře vaříš a chceš prarodičům udělat radost. *palec*Jaga.

Ohodnoceno: 4x
 
Od: mp
Datum: 13.07.15 01:20

To by šlo, ale k dokonalosti mě chybí trocha hořčice do základu a přebývá to magi - to bych tam nedal - maximálně, kdybych neměl vývar, tak bych dal asi nějaký umělý bujón - kostku. Myslím, že u Jagy si docela pochutnáte.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.07.15 10:07
avatar

Tajemňáku -to že píšeš z mobilu by ale neměla být omluva za hrubice!

Běžně děláme svíčkovou s klasické zavařovačky tj cca700ml? zeleniny (Halali od Hamé,třeba)na cca1/2kg masa (králík ,hovězí)prošpikuje se slaninou ,dá na pekáč zaleje zeleninou přidá bobkový list ,pár kuliček NK a pepře,den dva v lednici uležet a pak do trouby.Po upoečení se maso vyjme,zbyrtek po vybrání koření se rozmixuje ,dá do hrnce přilije popř trochu mléka a smetana a povaři,případně zahustí a dochutí.

doplněno 12.07.15 16:05: To co jsem písnul neber jako bernou minci,nakonec jsi tam snad ani chybu neudělal,to jsem napsal jen tak protože někteří jedinci napíšou totéž co Ty,jakousi omluvu,ale nemají žádnou čárku,ani háček a mnohdy ani čárky a tečky ve větě a za větou! Jinak- seš docel dobrej když se takto snažíš pomáhat prarodičům-*palec*
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.07.15 12:03

Paní Jago,

děkuji vám za obsáhlou odpověď, moc jste mi pomohla :) Vzhledem k tomu, že jsem si Vaší odpověď přečetl až dnes, musím bohužel dělat bez "naložení". Jinak jsem udělal zatím vše podle Vaší rady. Momentálně se vaří maso, tak doufám že to bude OK :) Ještě jsem rychle doběhl do obchodu pro brusinky - bez tý by to nebyla správná svíčková :D

Diesel vám děkuji samozřejmě také. Protože jsem měl už nakoupeno, použil jsem oloupanou kořenovou zeleninu, 3 mrkve jeden celer a dva petržele :)

K těm chybám, myslím (a zároveň i trošku doufám :D ) že v prvním příspěvku žádná gramatická chyba, myslel jsem např. chybějící velké písmeno na začátku věty, nebo překliknutí mezi písmenama na dotyk. displeji. Samozřejmě, občas ujede každý, ale gramatika je základ :)

Přeji hezký den a dobrou chuť k dnešnímu obědu všem :)

Datum: 11.07.15 12:46

tajmnák. Ty jsi teda úžasnej. Kéž by mi i moje vnoučata jednou chtěla uvařit svíčkovou *slunce*

doplněno 11.07.15 12:51:

A kašli na chyby! Mně by omáčka chutnala i s nimi. *placni*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.07.15 12:58
avatar

Hned bych se zastavila ochutnat a pochválit. My měli dneska květák jako mozeček a brambory. Ne, že by to bylo špatné, ale svíčková je holt svíčková. *smich* Jaga.

doplněno 11.07.15 15:53:

Dopadlo to výborně, vypadá moc pěkně, jen se sliny sbíhají. Asi Tě vezmu za slovo a ochutnám! ;)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.07.15 15:30

Tak nakonec to dopadlo lépe než jsem čekal - a docela to i chutnalo :D

Děkuji všem, paní Jago příśtě jste srdečně zvána :)

Od: mp
Datum: 13.07.15 01:08

Dnes Vám už moc neporadím, ale hlavně tam nedávejte tu zakysanou smetanu - ta se tam opravdu nikdy nedává! Základ je udělat dobrý základ. Pak dobré maso. Pak dobrý vývar. A ještě pak stát u plotny několik hodin. Poměry zjistíte, když tu svíčkovou uvaříte desetkrát, pak už trochu víte. Jinak já mám docela velkou sbírku kuchařek, ale mohu doporučit každé začínající hospodyňce (nebo laickému kuchaři) kuchařky Romana Vaňka - tam on shrnul prakticky všechno, co by měl každý, kdo chce vařit, vědět. Ještě to teda proložím klasickými normami teplé kuchyně, a nemohu šlápnout vedle (mám i kuchařku Ládi Hrušky - něco normální recepty, něco úlety, v žádném případě to ale není levné a někdy ani chutné). Samozřejmě musíte znát základní pojmy a postupy (to je jako v každém oboru). Proto já raději připravuji steaky. Tam je to o rychlosti. A taky proto svíčkovou už moc domácností dnes nedělá - z časových důvodů.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 13.07.15 13:24

Tak smetanu jsem tam dal a docela to šlo :) Příště zkusím to jak radíte vy. Poměr, který napsala paní Jaga byl dobrý, nebylo to ani moc sladké, dochucoval jsem jen nepatrně :) Čas pro mě není problém, jsou prázdniny takže si to klidně můžu dovolit

I tak, děkuji mnohokrát za odpověď :)

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.