Jak správně vařit rýži?

Od: Datum: 09.07.15 10:47 odpovědí: 16 změna: 10.07.15 17:20

Co k otázce dodat. Máte nějaký osvědčený recept jak na rýži?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: paw®
Datum: 09.07.15 11:01

Je vicero zpusobu, ale otazka, jak moc se stim chcete crcat. Kazdy pravoverny ryzovnik me ale asi odsoudi. Pro zacatecniky je mozne varit ryzi jako nudle. hodne vody, uvarit, scedit (takto se vari i sackovana ryze). Pak lze varit s presnym mnozstvim vody, kdzy se voda vyvari, je uvareno. Nasledne dat pod perinu "dojit". A kdyz se s tim nechcete matlat mate dost mista v kuchyni, kupte si ryzovar. Odmerite vodu, odmerite ryzi, zapnete a ono to udela vse samo. Mam zkusenosti se znackou Midea - delaji to Vietnamci. A kdo by mel udelat lepsi ryzovar nez ti, kdo sni tuny ryze, ze ;)

Ohodnoceno: 2x
 
Od: wamp®
Datum: 09.07.15 11:26
avatar

Ano,mám.

Jeden díl rýže ( hrnek) a dva díly ( hrnky vody ). Osolit přidat jednu celou, malou cibuli.Na mírném ohni pod pokličkou vaříme přesně dvacet minut.

Takto ji vařily mé babičky i maminka ;)

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 09.07.15 11:40
avatar

dřív jsem jí vařil ve vodě jako brambory a pak zcedil, ale není to ono.

1 díl rýže, 1 a 4/5 dílu vody... tedy vlastně 2x tolik vody co rýže, ale o kousek míň. To už vychytáte sama. Osolit (na krníček rýže 1 kávová lžička soli) a trochu oleje. Dát na plotnu v hrnci/kastrolu a přivést k varu. Jakmile začne vřít udržovat na co nejnižší žár, tak aby to jemně vřelo. Nechat přiklopené 15 minut, nemíchat. HOTOVO.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 09.07.15 11:46
avatar

Já vařím rýži tak, že do rozpáleného oleje hodím nakrájenou cibulku (lze vynechat). Když začne zlátnout, přisypu hrnek rýže a promíchám - nechám rýži zesklovatět. Pak přidám dva hrnky vody. Je jedno, jak jsou hrnky velké, prostě podle toho, kolik potřebuji rýže, ale dodržím poměr 1:2. Přidám sůl, půlku cibule s několika hřebíčky a případně kousek citrónové kůry (možno vynechat). Přivedu k varu a dusím pod pokličkou 18 - 20 minut. Druhá verze - dusím asi 10 minut, to se z povrchu rýže ztratí voda; zabalím kastrol s rýží do utěrky a vložím do peřin. Dojde samo a je k dispozici horké třeba i za 2 - 3 hodiny. Takto dušená rýže v posteli se nepřipálí ;)

Ohodnoceno: 1x
 
Od: eman
Datum: 09.07.15 12:00

Jeden hrnek rýže, dva hrnky vody, lžička soli, pár kapek oleje vše dát do hrnce zaklopit pokličkou a dát do trouby na půl hodiny - až se ztratí voda. Nemusí se míchat, nemusí se dávat pod peřinu ani nijak zvlášť hlídat. Zvládnou to i starší děti, u nás si připravují samy.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 09.07.15 13:52
avatar

Nepíšete, jestli má být trouba vyhřátá a na kolik stupňů, ovšem když mám plynovou, je pro mě jistější ta postel...

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 09.07.15 19:08
avatar

Když dělávám rizoto, pak taky v troubě. Nahoře na sporáku všechno nechám zahřát k bodu varu, současně zapnu troubu. A pak 10 minut v troubě. Po 10ti minutách troubu vypnu, rizoto zamíchám, protože kousky masa a zelenina vypluly. A opět přiklopím a nechám 10 minut, ve vypnuté troubě, dojít. Hotovo.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 09.07.15 13:29

Ano, mám osvědčený recept na rýži.

Do 1/1 gastronádoby dám 3kg rýže propláchnuté ve špičáku, dám 150ml oleje, 3 vrchovaté lžičky kuchyňské soli a promíchám, aby každé zrníčko rýže bylo obaleno tukem. Zaleju 4,5l vřelé vody, vložím cibuli ve které je zapíchaný hřebíček a dám pokličku.

Vložím do vyhřátého konvektomatu na kombi 185°C 85%vlhkosti na 42minut. Poté vyjmu a vidličkou promíchám.

V případě jasmínové rýže je čas 30minut

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 09.07.15 13:34

Zdravím,nám chutná jasmínová z rýžovaru,ale taky ta z trouby. Nakrájet cibuli na drobno,osmahnout na troše oleje,trouba zatím předehřívá na 250 stupňů. Potom na cibuli dám dobře propláchnutou rýži,osolím,osmahnu také do sklovata,rýže jakoby šustí..:),zaliji dvojnásobným množstvím vody než je rýže,nechám probublat ,nahoru posadím malou cibuli do které napíchám tak tři až čtyři hřebíčky,dám pokličku a šup do trouby.Nechám péci tak 10 min. pak troubu vypnu a dalších 10 min. nechám dojít bez pokličky,až se voda vstřebá. Vyndám,nechám chvíli vydýchat,zásadně nemíchám,sundám tu cibuli,přiklopím pokličku a hrncem zatřepu. Nabírám ji zlehka,aby se nerozblemtala. Je dobrá jako příloha,základ do risota,ale jím ji studenou i samotnou.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 09.07.15 14:23
avatar

http://www.poradte.cz/nejen-pro-zeny/3082-jak-vietnamci-vari-ryzi.html

V archivu je spousta stejých diskuzí o rýži. Poklikejte

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 09.07.15 15:34

Dělám rýži podobně jako inžinýrka. Nejdříve ji osmahnu na oleji a pak podleju vodou, ale dávám vždy v poměru 1 hrnek rýže na 1,5 hrnku vody,, od oka sůl a cibuli se zapíchnutými hřebíčky. Jakmile se to začne vařit, tak je třeba stáhnout plamen na minimum (někdo to dává do trouby). Chutná mi basmati, kterou jím i jen tak samotnou nebo s rozinkama, případně s nějakým kompotovaným ovocem.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 09.07.15 21:05
avatar

Dělám rýži jak Eman v troubě.Když jsem měla plynovou ,tak 25min na nejmenší plamen.Po koupi elektrické na 160st. taky kolem 20min.Troubu zapínám 5 minut před restováním . Jinou rýži rodina už ani nechce.

Ohodnoceno: 0x
 

 

Od: mp
Datum: 10.07.15 01:11

Ano souhlas. Zejména poměr 1:2 - rýže:voda. Je možné orestovat předem na tuku. Sám rýži vyperu v několika vodách, až je voda čirá, zcedím, zaliji studenou vodou dle poměru, osolím, přidám oloupanou cibuli s několika zapíchlými hřebíčky, trochu oleje (možno přidat kari koření - pak máte žlutou čínskou rýži). A vařím na mírném ohni, až se voda vyvaří. Pak šoupnu do středně vyhřáté trouby nebo do kontíku (podle toho, jestli jsem doma nebo v práci) a nechám dojít - jen krátce. Vyklopím na tác, roztrhám vidlicí, aby se rýže neslepila. Časy záměrně neuvádím, protože jsou strašně zavádějící - jako i u všech receptů. Čas je vždy v receptu jen orientační, a kdo se ho slepě drží, tak nemusí dopadnout dobře. Je potřeba vědět, jakého chci dosáhnout výsledku. Rýži mám sám rád třeba spíše tužší a sypací, jako i těstoviny.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: asd1
Datum: 10.07.15 16:34

Kastrol, hrnek rýže, 2 - 3 hrnky vody (od oka, víc nevadí), jednu cibuli, 3 hřebíčky, lžičku soli. Vařim 12 minut +- podle druhu rýže, scedim přebytečnou vodu a nechám s pootevřenou pokličkou dojít. Urychlení: vodu ohřát ve varné konvici, mezitim nachystat ostatní, pak zalít vroucí a pokračovat na sporáku.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ju®
Datum: 10.07.15 17:05

tlakáč - propláchnu- trochu sádla- cibuli oloupanou / či orestovanou/ s 10 hřebíčky -osolím - zaleju vodou asi 2,5 cm nad rýži - 7 minut na bio vaření - 10 minut bez plamene nechám dojít a rýže epes rádes otevřu vyklopim rozhrábnu a podávám /varianty- s kurkumou, hráškem, šunkou atd...žádná věda s peřinami a jiné bejkárny a hledání zaručených postupů- pche proč to dělat složitě a mrhat časem...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.07.15 17:20
avatar

- vyprat, dát vodu v poměru 1:1,5 (závisí i na druhu rýže), přidat trochu omastku (olej), osolit, podle přání - cibuli, mrkev, hrášek, kmín, atd...

Za míchání přivést k varu, přikrýt pokličkou a vložit do předem rozehřáté trouby. Pak si už rýže nevšímám, dokud není čas k jídlu. V teplé troubě dojde a vydrží i dlouho teplá. Nejdříve se dá jíst asi po půl hodině, ale přesně to nevím. Pro mne je důležité, že se o ni vůbec nestarám. Množství vody záleží na tom jakou míru "rozblemtanosti" žádáte. Já mám ráda spíše tužší.

doplněno 10.07.15 17:25:

- jo troubu po vyhřátí na max. teplotu po dobu asi 5 minut vypnu.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.