Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šicí stroj s pomalým pohonem

Od: wasube* odpovědí: 12 změna:

Mám jeden starý šicí elektrický stroj, zn. Nicoleta. Nemůžu na něm šít, protože po borrelioze mám neuropatii a tedy jsem ztratila cit v noze a to o dost. Když šlápnu na pedál stroje, jede to příšerně rychle a tak pak jen párám. Hledám obyčejný stroj co by měl pohon pro lidi jako já, co necítí dobře chodidla. Třeba i na ruční, otáčet kolečkem nebo tak něco. Měla jsem kdysi starou singrovku, ta byla pomalá ale hlupačka jsem ji dala pryč a dodnes toho lituju. Neznáte nějaký stroj na obyčejné občasné zašívání bez problémů? Děkuji předem za tipy.

doplněno 07.07.15 08:18:

Moc se mi líbilo to videjko na youtube, stáhla jsem si ho a dívám se. Děkuji moc za něj. Musím už do práce, tak se potom podívám, jestli třeba měl někdo podobný problém a vyřešil to nějakým zpomalením. Všem děkuji za zájem a čas. *slunce* Je to pro mě velký problém a snad bych si měla pořídit nějakou starou singrovku, už nevím jak na to. Ale nevím jestli bych na ni mohla šlapat, tehdy jsem měla nohy zdravější. Co se týče upravy v tom šlapátku co tak zběsile jede, pravil jeden známý že je to starý stroj a že to nejde, že se to jen zničí. Tak nevím a koupit nový a pak ho upravovat je asi škoda se zbavit záruky. Moje chodidla se nezmění, někdy se stává že chodím po kamínku v botě a zjistím to až večer, když sundám sandály a na ponožce mám krev. Necítím to. Na druhou stranu jsem ráda, že vůbec chodím, tak si nestěžuju jen vysvětluju, proč mám problém. Děkuji.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, a proč si za ten pedál neumístíte nějakou podložku (doraz) nebo špalík, který bude tak vysoký, jakou rychlost šití potřebujete? Tedy, rukou zmáčknout pedál, sledovat rychlost, změřit si výšku od spodku pedálu k té mezní (požadované) poloze a podle toho si vyrobit doraz. Potom, když na pedál budete šlapat tak, že chodidlo bude přesahovat, tak narazí na pevnou překážku, která dál nohu nepustí a rychlost bude nastavena dle potřeby. Zdravím!

doplněno 07.07.15 07:10:

minda - možná máte pravdu. Záleží na tom, zda je pedál vlastně jen jako vypínač nebo se stiskem rychlost reguluje. Ale, to tazatelka pozná a pokud je jen vypínač, potom nemá smysl ta zarážka. Potom by, ovšem, mohlo být jedno, jaký kdo má cit v noze a šicí stroj byl rychlý od počátku a i při zdravé noze. Takže, možná tam bude ta regulace.

doplněno 07.07.15 23:51:

wasube - znamená to tedy, že tím pedálem ovládáte rychlost šití nebo pouze spouštíte?

hodnocení

0x

Náš stroj z NDR z osmdesátých let měl ruční nastavování maximálních otáček. Pedálem se "přidával plyn", ale maximum bylo to, co se nastavilo ručně. Myslím, že tohle budou mít i dnešní stroje. Je to rozumné a pohodlné.

wasube*
hodnocení

Ani netušíte jak moc jsem to často hledala kdysi na netu a dívala se do prodejen. Nic takového jsem nenašla. Všude regulujete jen sešlápnutím a pokud ten cit v chodidle nemáte tak máte smůlu. Jede to jak Pendolino.

hodnocení

0x
Nájdite si vo vašom okolí šikovného kutila elektronika,ktorý vám spravý doraz alebo prestaví system rýchlosti na váše potreby.
wasube*
hodnocení

No budu hledat dál, ale škoda že se nemyslí i na ty, co nemůžou používat moc nohy , protože v chodidlech nemají cit. který by potřebovali.

ferda6
hodnocení

0x

Kdysi vyráběli v Soběslavi šicí stroj Lada 132 který měl na ovládání rychlosti takovou skládací páku (viz snímek dole). Ta se při šití sklopila dolů a "strkalo"se do ní pravým kolenem. Šít se dalo, zejména za pomoci rozběhu rukou viz video:

youtu.be/... Později se tenhle typ vyráběl ale také s nožním ovládáním.

Jednodušší by bylo upravit ten pedál.

Šicí stroj s pomalým pohonem

hodnocení

0x

tu kufříkovou Ladu ze spodního obrázku od ferdy mám doma po mámě - má sice jen šlapadlo, ale šije znatelně pomaleji než ty moderní šicí stroje, a nahoře vpravo má kolečko na ruční šití obtížných partií - šlo by s ním točit a šít tak "na ruční pohon"...

@ben - já měla novější šicí stroj, značku už nevím, u toho se už při jemném stlačení pedálu stroj rozjel vysokou rychlostí, nějaká zarážka by nepomohla - technice nerozumím, ale možná kdyby se to šlapadlo rozmontovalo, šla by rychlost upravit "uvnitř"? třeba by to mohl nějaký šikovný mužský v okolí prozkoumat...

isteron
hodnocení

0x

Bolo by dobré sa obrátiť na nejakého kutila v odbore elektriky, elektroniky. V minulosti nemali elektrické vŕtačky regulátor rýchlosti, tak si sami robili nejaké tyristorové regulátory, alebo aspoň obmedzovače napájacieho prúdu. Alebo dať inzerát na net, alebo do novín.

pb®
hodnocení

0x

Máma a ségra mají šicí stroj značky Brother. Má šlapku ale krom toho má i čudlík, který se zmáčkne a stroj šije sám, takže ani pedál není potřeba. Rychlost se dá regulovat, šije i velmi pomalu. Šlapku vlastně ani nepoužíváme, je pohodlnější zmáčknout čudlík na stroji.

doplněno 07.07.15 12:29:

Konkrétně tento

eshop.brother-czech.cz/...

wasube*
hodnocení

Děkuju za návod. Zjistila jsem díky tomu že už se opravdu prodávají i stroje pro lidi jako já, zatím mám na něj částku 3 000 kč, takže bud přišetřím, nebo se mi povede najít něco opravdu jen jednoduchého, ale s možností regulace rychlosti, což by bylo ideální. Nejsem švadlena, ale občas je potřeba něco upravit a já to dělám v ruce zatím. Nebo chodím za švadlenou a není to levné..Takže snad i já najdu brzy řešení. Děkuju všem.

ferda6
hodnocení

0x

Ještě jedno řešení, sice nedokonalé, by bylo pravděpodobně možné - ke snížení otáček použít adaptér celkem běžně prodávaný jako zásuvkový stmívač nebo stmívač do zásuvky případně i regulátor otáček zásuvkový. "Krabička"- adaptér se zasune do zásuvky, vidlici stroje zasuneme do ní a otočením knoflíku by mělo jít nastavit (omezit) maximální rychlost šití. Poklesne s tím ale značně i svit žárovky ve stroji.

Úspěšnost celého nápadu lze bohužel prověřit až praktickou zkouškou, zvláště pokud by nevadila obtížnější dostupnost regulačního prvku (je na zásuvce a nedá se ovládat během šití, lze pouze nastavit trvalé zpomalení).

Jestli jste ale jinak se strojem spokojená, stálo by možná za to zkusit adaptér zakoupit. V porovnání s novým strojem nestojí zase tolik, jen vybrat ten správný obchod, např. zde:

heureka.cz/...

Jinak ale tento adaptér v běžné domácnosti příliš použití nemá, také proto že obtížně vyměnitelná pojistka uvnitř přístroje reaguje okamžitě na překročení příkonu (300W). Pro šicí stroj (100W) by s tím problém neměl být.

wasube*
hodnocení

Děkuji za nápad, zamyslím se.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]