Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Preventivní prohlídky mamograf

Od: inzinyrka® odpovědí: 7 změna:

badatel.net/...

Co na to říkáte? Zajímají mě názory žen. Po mé strašlivé zkušenosti na jednom pracovišti, kdy jsem po preventivním vyšetření na mamografu měla ještě aspoň týden pohmožděná prsa, že se na ně nedalo sáhnout, už zvažuji další podobné zážitky.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jr
hodnocení

2x

Představte si, že by chlapům nabídli prevenci rakoviny varlat, s tím, že jim je sešroubují do svěráku, ozáří, a při nejmenším stínu pochybností pošlou hned preventivně vykuchat. Myslíte si, že by na to chlapi chodili? Asi ne. Ženy si nechají všechno líbit. Ovšem taky se ženy v průměru dožijí o pár let víc než muži.

culdabulda1*

jr - myslíte tedy, že by všichni chlapi raději s radostí "chcípli" na rakovinu?

mate59
hodnocení

0x

Nevěřte všemu co se píše na internetu.Mamografické kontroly mají své opodstatnění.Někdo má prsa citlivější,musí se to vydržet.

culdabulda1*
hodnocení

0x

- no mně to taky vždycky dost bolí i teď (za stara) - ale jak si vzpomínám na mladá léta - v některém období měsíčního cyklu jsou prsa citlivější, až nateklá i bez vyšetření. Takže - pokud to jde - sjednat si vyšetření až po tomto období.

doplněno 21.06.15 14:20:

konstrukce mamografu je stejná na každém pracovišti - ale možná se jedná o špatné seřízení?!

doplněno 21.06.15 14:52:

inženýrka

- ty sestry to dělají podle manuálu a seřízení toho přístroje asi ovlivnit nemohou. Leda zkusit jiné pracoviště, nebo se zeptat nějakého kompetentního technického pracovníka - nevím, jaké jsou možnosti ..

hodnocení

Já už mám pár let po starostech s cyklem. Chodím na mamograf od 40 let, byla jsem aspoň 7x, a před dvěma lety jsem musela začít chodit jinam, protože tam, kde jsem byla zvyklá, ztratili licenci nebo co (soukromá ambulance), moc jsem to nepochopila, ale objednala jsem se u nás v nemocnici. A zážitek to byl hrozný, snažila jsem se té babě vysvětlit, že mě to bolí, ať to tak nešroubuje. Když jsem pak vyšla do čekárny, nezvladatelně jsem se třásla a tekly mi slzy. Nechci to absolvovat znovu, ale maminčina sestra je po operaci rakoviny prsu, takže celá související rodina chodí jak na drátku na prevenci.

culdabulda1*
hodnocení

0x

inženýrka -

- právě jsem přišla z mamografického vyšetření a zjistila jsem :

1) Přístroj je nastaven na maximální stupeň stlačení prsu, tak, aby byl screening co nejpřesnější, při minimálním ozáření.

- sestra může navolit nižší stupeň stlačení při velké bolesti. Záleží i na tom, jestli stojíte správně a do svěracích desek se nedostane např i kousek paže, atp. - takže zobrazení je pak méně citlivé a přístroj musí prs stlačit více.

2) Záleží i na stáří přístroje - nové jsou citlivější a silné stlačení prsu není nutné.

- můžu potvrdit - dnes jsem při vyšetření cítila poloviční bolest, nežli přede 2 roky, na starém přístroji.

3) sestra říkala, že ještě neslyšela, že by prsy otekly a bolely až týden. Prý je to možné leda v případě přítomnosti cyst, nebo, je-li žena hormonálně aktivní - tedy nikoliv po přechodu.

Tak nevím, jestli Vám to pomůže. Zdravím.

doplněno 24.06.15 20:30:

no - docela horor !

hodnocení

Děkuji za zprávu - budu se muset asi začít bránit dřív, než mi prsa stlačí jak do svěráku. Při předloňském vyšetření mi nic nenašli. Ale taky dost ztrácím víru v ty drahé přístroje, které přece musíme používat, že, když to tolik stálo... měla jsem kamarádku, která chodila vzorně na prevenci. Po dvou měsících od posledního vyšetření (negativní výsledek) si nahmatala nějaký útvar - a do roka zemřela, bylo to teď v květnu a stále mi to leží v hlavě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]