Černé brambory po uvaření

Od: Datum: 17.06.15 19:46 odpovědí: 15 změna: 19.06.15 15:24

Proč jsou někdy brambory po uvaření některé tmavší. Proč se to stane? Případně co dělám špatně?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 17.06.15 19:57

Odrůdová náchylnost, přehnojení. Špatně neděláte nic (pokud je tedy máte koupené).

doplněno 17.06.15 22:37:

Také špatné skladování. Teploty ve skladu nad 10 nebo pod 3 stupně.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 17.06.15 20:11

Ano, jsou koupené. Dík za odpověď.

Datum: 17.06.15 19:58
avatar
Nenechavas je oskrabane na vzduchu?
doplněno 17.06.15 20:50:

Tak jinak, hodíš každou bramboru po oškrábání ihned do vody nebo na ně vodu napustíš až po oškrábání všech?

doplněno 18.06.15 00:02:

Každou oškrábanou bramboru rozkrájím a hodím do hrnce se studenou vodou. Potom vodu sliji, napustím novou a dám vařit. Nikdy se mi nestalo, že by nějaká brambora ztmavla.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.06.15 20:08

nenechal ,oškrabal a dal vařit

Datum: 17.06.15 23:29

tak jak to dělám vždy oškrabu a pak ne ně tu vodu napustím a některé jsou zkrátka ´´černé´´

Od: ben®
Datum: 17.06.15 20:36
avatar

Dobrý den, nikdy jsem toto nezpozoroval. Dáváte do hrnce k bramborám také vodu?

Zdravím!

doplněno 17.06.15 23:55:

pilivoj - myslím, že s tou černou barvou brambor to přeháníte. Navrhuji barvu tmavě žlutou nebo světle hnědou. Nebo ty brambory připálíte, protože vyvaříte vodu.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.06.15 20:51

Těžko bez informaci sdělit, ale největší šanci na výhru mají brambory, které jsou druhově k této vlastnosti náchylné. Je nutné kupovat a sledovat různé druhy a typy brambor a uvidíte, že se pak vyvarujete brambor, které černají.. Pak budete míit své oblibené druhy.. Brambory také nesnáší častou manipulaci - např. obírání klíčků, pak se mohou odměnit právě tím, černáním.., takže nízká teplota skladování je nade vše.., ale jak toto docílit v domácích podmínkách, je těžké - mnohdy nemožné..

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.06.15 15:24

Opravdu nemyslím tmavě žlutou ani světle hnědou. Brambory nepřipaluji. Po uvaření vypadají normálně, pak jakoby od vnitřku tmavnou,ta tmavá barva se jeví černá.

Ještě jsem měl zbytek a použil jsem ocet jak mě tady radila paní a nezčernaly.

Až se mě podaří koupit tu odrůdu a stane se to zas, vyfotím Vám to.

Od: mp
Datum: 17.06.15 23:54

V tuto roční dobu bych si s tím nelámal hlavu. Staré pozdní brambory právě dožívají (a doprodávají se) a nové jsou zatím poměrně drahé (a nikterak zvláště kvalitní). Černou bramboru zkušený loupač dobře pozná. Ale zase při ohřátí se její barva trochu změní k lepšímu. Tak to někdy nechá. Jinak finta - sám si někdy pomohu nepatrným přidáním kurkumy, jako přírodního barviva. Je bez chuti, a určitě barvu brambor vylepší - zase se to nesmí přehnat, neb to každý pak prokoukne.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.06.15 00:19
avatar

Tmavá brambora zřejmě obsahuje málo draslíku, protože jsem kdysi v rádiu slyšela, že přítomnost draslíku omezuje tmavnutí brambor po uvaření. Když vařím specielně brambory na salát, přidávám do vody trochu octa,aby neztmavly-funguje to.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.06.15 00:29

tak zkusím ten ocet, a budu doufat, že příště koupim jinou odrůdu nebo nepřehnojené. Je to divné-protože ztmavne jen třeba polovina - ne všechny.

Datum: 18.06.15 01:07
avatar

Asi jste si špatně vyložil moji odpověď, nebo jsem se já špatně vyjádřila. Ty brambory, které po uvaření zčernají, obsahují málo draslíku, ostatní mají vyvážený poměr, proto nemusí všechny zčernat. .

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 18.06.15 06:49
avatar

Ten ocet k vaření brambor na salát, ten mě zaujal. :-D Když se vaří zelňačka, tak se bramborky vaří zvlášť, protože s kyselým zelím ztvrdnou. Ahááá, teď mi došlo, že je to tak. Když se na salát nepoužijí salátové brambory, třeba rohlíčky, pak aby se nerozpadaly, nemazaly a místo salátu nebyla pomazánka, octem do vaření se zpevní a po nakrájení každá kostička zůstane pevnou kostičkou. Pro barvu ocet určitě nebude. ;) Tazateli, v čem brambory vaříte? Černají brambory vždycky, v každém hrnci? Nebo jen v některém?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.06.15 09:24
avatar

Babkazov, je to přesně tak. Brambory se nerozvaří, ale i po vychladnutí nezčernají.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.06.15 08:58
avatar

Je to typem brambor,které koupíte.Taky se mi to stává.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.