Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Strýc blázen

Od: ando* odpovědí: 20 změna:
Ahoj obracím se sem s docela vážným problémem. V domě(2 byty) bydlíme s bratrem. Já mám svůj byt s mámou a u bráchy má svůj pokoj strýc. Je mu asi kolem 70let. Poslední dobou se chová jak blázen. Přes den všude rozsvítí, pak se hádá že on to nebyl. Když na něj člověk mluví, tak nevnímá, nebo si nic nepamatuje. Občas to vypadalo jako by byl po mrtvici. Dnes bráchovi nalepil na dveře cár papíru, že ho udá na policii a na sociálku, že ho týráme. Není to poprvé, ale je to čím dál horší. K doktorovi nemáme šanci ho dostat a vyhodit ho taky nemůžeme, jelikož jsme s bratrem barák podědili po babičce a v závěti je napsáno doživotní bezplatné bydlení. Jednou už byl zavřenej v blázinci a to když chlastal a bral do toho prášky. Bohužel babička mu tenkrát podepsala že může domů. Je to pár let co babička umřela, dlouho se držel, ale teť už fakt nevíme co s ním. Brácha tam má dvě malý děti, já sama mám taky dvě. Měsíčně dává 3000 kč. Z toho má jídlo, vodu, plyn. Teť jsem se dověděla, že prý mu kradu peníze a podobně. On sám rozdává věci které jsou doma. Elektrické nářadí, kuchyňské vybavení, zkrátka věci co jsou moje, nebo bratra. Když to řeknu hodně slušně, tak je to takové pra*e, že bezdomovec je proti němu frajer. Nemyje se, neholí se, nepřevléká se. Několikrát se stalo že jsem po něm myla posra.ý schody, záchod, vanu. A to vám do očí řekne že on to nebyl. Ptala jsem se obvoďáka, ptala sem se na sociálce a nikdo radu nemá. Dnes mě upozorňují lidi z vesnice, dál to bude pokračovat kam? Nemá někdo nějakou radu jak takovou situaci řešit? Budu ráda za každou radu

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zjistěte si, jak se člověk dá zbavit svéprávnosti. Blázen váš strýc nebude, bude to jen hodně pokročilá stařecká demence nebo Alzhaimer. Nevím, kde by vám k tomu mohli říci více, ale myslím si, že nejzodpovědněji by vám měla umět poradit strýcova zdravotní pojišťovna. Najděte jejich stránky, tam bude i kontakt a mailová adresa a možná, snad i Skype. Nemusel byste nikam jezdit a vyřídil od pc.

ando*
hodnocení

zkusím se poptat tímto směrem. děkuji

teta*
hodnocení

3x

Pokud Vám obvoďák neporadil, tak evidentně nepokládá strýčka za blázna. Je to prostě stárnutí a stáří, které Vy nedokážete pochopit, jelikož máte plno síly a energie. Starý člověk začne chátrat, přestává si pamatovat, pokud prodělal slabou mrtvičku, tak se také pokadí.

Měli byste mít ke starému člověku víc úcty a nehádat se s ním, nedivím se pokud to má za týrání, pokud mu už paměť neslouží a nedokáže Vám tak brilantně odpovědět, jako mladý člověk.

Babička napsala dobrou závěť, aby strýc dožil ve známém prostředí, jinak byste ho asi dávno vyhodili na ulici, hlavně, že máte ten barák, že jo?

Mně by bylo hanba napsat takový dotaz. Také zestárnete a vrátí se Vám to, neboť svým dětem nedáváte dobrý příklad.

Je zde několik rádců, kteří se starají, nebo dopostarali o dementního, či jinak postiženého člověka. Myslím, že Vám poradí, jak třeba vyřídit strýci peníze, na které má díky svému zdravotnímu stavu nárok.

ando*
hodnocení

Vite, je hezké takto poradit, ale já potřebuji jinou radu. Rozepíšu se tedy víc ať máte představu o jakém člověku zde mluvím.

Strýc pil a to až tak, že ho denně vodili z hospod domů, protože už neměl za co pít. Babička za něj platila jeho dluhy a to několik let. Došlo to až tak daleko, že na pití ještě bral prášky a když na babičku vyběhl z nožem že ji zabije, tak ho nechala odvézt do léčebny. Tam byl několik měsíců. Po návratu domů do měsíce pil zase. Babička zemřela a závěť byla jaká byla. On po ní zdědil půl milionu a já s bratrem barák. Kdyby to šlo, tak se ho okamžitě zbavím, je to 120letsrarý stavení a jen čekáme kdy na nás spadne. Bohužel prodat nemůžeme. (to jen k vaší narážce)

Po pohřbu si sbalil svoje peníze, odjel k bývalé manželce, kde se pilo od rána do večera a od večera do rána. Za měsíc se vrátil bez peněz a s půjčkama na krku. Má tu doživotní bydlení, takže se nedalo nic jinýho než ho nechat. To byl ještě v pořádku relativně. Tenkrát ještě se s ním dalo tak nějak bavit a udělala se dohoda že bude přispívat 3 000 měsíčně na vodu, elektřinu, plyn a jídlo. Mimochodem to už je nějakých 10 let. Od té doby nepřidal ani korunu. Několikrát do měsíce mu nakupuju, každý den má teplý oběd. Stále za 3000. To je levný ne? Kde to seženete. Neustále si nabírá půjčky, co dělá s penězma nevím. Je takový prase, že když mu řeknete aby se umyl, tak to neudělá. Když se s prominutím posere, tak v tom chodí dál, nebo to udělá na chodbě, nebo tam kde zrovna je. jde před barák kouřit a když se mu chce čůrat, tak vám to pustí rovnou mezi dveřma a vůbec mu nevadí, že jdou zrovna děti do školy. Kamarádům se kterejma chlastal rozdává vybavení domu. Ať už jde o nářadí, staré formy na pečení, nebo jen nádobí.Svoje odpadky nedá do popelnice, ale zaváže do tašky a šoupne přede dveře na ulici. V létě v baráku je kolem 20 stupňů, ale on jde a nastaví na topení 35, protože je mu zima. Nemeje se, ani když mu ukážete napuštěnou vanu. Nepřevlékne se, ani když mu až pod nos donesete čisté oblečení. Neoholí se, ostříhat už ho nemám odvahu. Pomlouvá že mu kradu peníze, že se o něj nestaráme, nedáme mu najíst. A ano máte pravdu podle toho co jsem tu teť popsala ho strašně týrám, on je velikej chudáček.
Mimochodem vím cpo je to starat se o nemocného člověka. 8 let jsem se starala o otce na vozíku, měl za sebou 3 mrtvice a 2 infarkty. Starala sem se o babičku s dědou. Babička s leukémií, děda s rakovinou, teť se starám o mámu. Ano jde mi jen o ten barák, jak se ho co nejjednodušeji zbavit, odstěhovat se a mít klid

teta*

No, není to tedy lehká situace, je dobře, že jste svůj dotaz doplnila. V tomto zkušenost nemám, snad jen vyzkoušet sociálku, policii i toho lékaře, či psychiatra.

hodnocení

2x

Váš strýc je evidentně nemocný / stařecká demence..pod./ všechny Vámi popisované projevy tomu nasvědčují. Starala jsem se 2 roky o dementního otce , bylo to velmi podobné a stále se to zhoršovalo. On za to fakt nemůže a nedělá Vám to naschvál. Zkuste si zadat do googlu stařecká demence a uvidíte ! Źije si ve svém světě a představách, nechápe Vás a proto je zlý. Zaráží mě, že Vám nepomohla jeho obvodní lékařka, mají se starými lidmi zkušenost.

Kontaktujte pečovatelskou službu, dle Vašeho bydliště. Vše najdete na internetu, já jsem dostala letáčky s kontakty právě od obvodní lékařky. Pokud jste z většího města, máte vyhráno,bude to jednodušší.

Jinak není pravda, že se svéprávným člověkem nelze nic dělat když nechce. Počkat, až něco provede, viz jeho zmatené chování, agrese a pod. a hned volat sanitku a oni ho chtě nechtě odvezou na psychiatrii. Tím získáte čas na další řešení, viz, domov důchodců. Přeji hodně síly.

zwiki*
hodnocení

1x

Ahoj.Kupte kafe od žida.

junkers*
hodnocení

0x

Třeba už brzy dodejchá. 70 let je na chlapa celkem dost, zvlášť, když na sebe moc nedbá. Co ho zkusit užrat k smrti. Jestli má rád tučná a nezdravá jídla, tak mu navařte to, a třeba se mu kousne pumpa.

teta*

Ale, fuj...

ando*
hodnocení

jo kdyby to bylo tak jednoduchý

hodnocení

0x

Pokud vám neporadí ani obvoďák ani sociálka, to je smutné, ale je to realita. Kamarádka (právnička) měla schizofrenní sestru, a ač právnička, nepodařilo se jí ji dostat do léčebny, takže se sestra vyhladověla a umřela. Ani doktoři, ani sociálka jí nepomohly, protože sestra byla svéprávná a k zbavení svéprávnosti nebyly důvody, i když sestra nepracovala, k sobě nikoho nepouštěla a nebyla schopná se o sebe postarat...

Omlouvám se, za tuto "neradu".

ando*
hodnocení

tak to snad ani nemá moc smysl shánět rady, když právnička nic nezmohla. *zed* koupím si špuntovku, odprásknu ho a bude. Všude nám vždy řekli že nic nemůžou pokud nic neudělá. Člověk se stydí jít ven s dětma, do obchodu. Je to smutný

hodnocení

0x

Pokud se tam nechcete všichni zbláznit , tak si najděte pronájem bytu... A jednoho dne ten dům stejně bude váš.

Pokud ještě tedy bude stát...Stáří je někdy hrozné..

hodnocení

0x

A nezbavil by vás věcného břemene užívání soud? Přece pokud vám kazí bydlení takovým způsobem, zdokumentujte to, pozvěte policii, když prodá něco vašeho atd., fotky nepořádku ve společných prostorách, který vám ztěžuje užívání domu, prostě doklady o tom, že soužití narušuje závažným způsobem i s ohledem na děti, soud tu možnost asi má a i kdybyste se nějak snesitelně museli se strýcem vyrovnat, pořád by to bylo lepší než toto.

ando*
hodnocení

to bude asi ta jediná možnost. zkusím zaběhnout na soud, nebo nějakou poradnu. Snad budou vědět.

kangaroo*
hodnocení

0x

A co mu dohodit nějakou známost. Znám 2 lidi v okolí oba muži okolo 60let oba prošli sociálním rozpadem osobnosti (tenkrát humáč podívat a žití a alkohol,...) a pak se zabouchli a toho jednoho jsem ani po letech nepoznal a hned vypadal jak o 20let mladší. U 70let to už bude horší :(

ando*
hodnocení

vědět že to zabere, tak mu snad i nějakou seženu :) Dnes se tu stavovala za ním jedna paní od které jsem se právě dověděla jak nás pomlouvá a nabídla se mu, že mu vypere, když teda nechce od nás, že ho oholí a ostříhá a prý jen řekl že na to kašle, že ať to roste.

ando*
hodnocení

zeptám se na soudě, zkusím nějakýho právníka, i lékaře. Problém je že i v tomto stavu v jakým je, tak si asi dává pozor na to co a jak dělá. Věci se ztrácejí v naší nepřítomnosti. Zamýkáme všechny pokoje kam by neměl mít přístup, ale od notářky je daný kam se mu přístup zamezit nesmí. Brácha už se odhodlal i k tomu, že ho zkusí nějakým způsobem vyprovokovat, aby mu dal třeba facku. Okamžitě by se volali policajti, a hned by se nechal odvézt. Bohužel otočí se, řve, nadává, vyhrožuje, ale ve výsledku odejde. K lékaři nechodí, tam už nebyl několik let. Domluvila jsem se s ním, že mu pošle pozvánku na kontrolu a stejně tam nešel. Nikomu bych takovýho člověka v domácnosti nepřála. Každopádně díky za rady

hodnocení

0x

Kdysi jsem měla takhle dementní sousedku v bytě pode mnou. Jednou vyváděla více než normálně a já zavolala rychlou. Přijeli během 10ti minut, píchli ji něco a v klidu odvezli. Byla v Opavském blázinci měsíc. ;) Bylo mi řečeno, že svéprávnosti ji může zbavit pouze rodina a umístit do příslušného zařízení také jen rodina. Babka se jednou ráno neprobudila (budiž jí země lehká) a do bytu nastěhovali cigany se 6ti psychicky postiženými dětmi, protože rodiče jsou příbuzní. *zed*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]