Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak udělat hovězí, aby se rozpadalo

Od: lucie* odpovědí: 20 změna:

Prosím všechny hospodyňky o radu:)Jsme spíše vegetariáni a až poslední roky se objevuje na našem jídelníčku maso.Stravujeme se i hodně mimo domov a třeba s hovězím jsem nepřišla moc do styku.Takže jak udělat hovězí bez papiňáku ,aby se hezky rozpadalo a nebylo "gumové"?např.na guláš nebo přírodní hov.plátek.díky.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

4x

Můj papiňák ještě za ty dlouhé roky nikoho nezavraždil. Hovězí bych musela vařit-dusit, nejméně 3 hodiny a já mám gulášek, hovězí svíčkovou, na divoko, španělské ptáčky a nevím co ještě za 30 minut hotové, strávníci se olizují. Nejsem rejdař Onasis a tak "svíčkovou" udělám klidně s hovězího zadního nebo s krku.To bych bez papiňáku zvolila minutkový plátek na pánvi.

doplněno 15.06.15 23:15:

Albatros přijďte na večeři, garantuju vám, že vám bude chutnat. Mám sestru co by v tlakáči nevařila jelikož to není k jídlu, její muž i syn se u nás jen olizují a 2x si přidají. To máte jako s vařením rýže, někdo má drahý rýžovar, já kastrůlek, cibuli a tu nejobyčejnější rýži a ta moje je stejně lepší i když se nejmenuje jasmínová, indiánská a dokonce ano parbol.

albatros498022*

nejde o cenu jde o postupy a skutečně kuchařina se odbýt nedá, ani dobrý vývar se v papiňáku nedá udělat, je to pouze rychlé a pohodlné, ale kvalitní a dobré nikoliv a o suroviny naprosto nejde

albatros498022*

S prominutím ale to je prasečina a ne kuchyně maso bez chuti jako ššdivěj molitan, ale to je názor každého, kuchař by tohle nikdy nepoužil. Vaření je o kvalitě a ne o čase.

mmmm

Podle těch znalostí tě typuju, žes vařil v Prostřenu.

mp*

Liduš, Vy taky žijete v omylu, že svíčková na smetaně se dělá z masa, která se nazývá svíčková. To snad ne?

doplněno 16.06.15 00:26:

Mohu tento strašný omyl neznalých lidí uvést na pravou míru? Svíčková jako smetanová omáčka je jedna věc. Dělá se obyčejně z kvalitního zadního hovězího masa. A Svíčková jako nejměkčí část z hovězího je druhá věc - vyplývá to z toho, že je to nejméně namáhaný sval, tudíž nejměkčí.

hodnocení

4x

Před rokem jsem si koupil věc, která se jmenuje pomalý hrnec. Slouží to k pomalému dušení nebo vaření masa, na guláše a podobné produkty naprosto ideální. Maso se sice dělá velice pomaličku, třeba i 6 hodin, ale protože to nevyžaduje dozor tak to nevadí, klidně to nechávám i přes noc. Hovězí se rozsýpá, jako dort

:-P

Jetro, jojo, o ten hrnec se začínám zajímat. Mladý soused vyprávěl, že ho, se svou přítelkyní, mají. Večer, po televizi, ho pustí, dopoledne k masu přidá zeleninu a na oběd je hotovo. Spotřebu že má úplně minimální, skoro nezaznamenatelnou. Říkal nějaké parametry. Ale mě, ženské! Jasně že nevím.

paw*

Pomaly hrnec muzu jen doporucit. mamce jsem jej porizoval asi pred 2 lety. Jeden z nejlevnejsich (bez casoveho sepnuti a nadoba nejde dat na sporak). Doplnila si ho spinacima hodinama do zasuvky. Vecer nachysta maso, nastavi casovac (aby sepl nocni proud) a rano je uvareno. Na obed prihreje a je hotvo. Kam se hrabe remoska!

Ma to ale sve ale. A to je, ze ne kazdemu z pomalace chutna. Navic pokud chcete teba na kureti kurku, musite je nastrihat a hodit na plech pod gril do trouby. Ale maso super, kosti se jen vytahuji.

Jinak pomalac je vlastne strasne moderni retro zpusob vareni. Kdo to pamatuje treba od babicky, tak ta rano zatopila hodila pekac s masem do trouby. A na obed bylo hotove. Zadne, ze v 11 zapnete troubu, hodite do pekace kure a ve 12 obedvate :).

a není to stejné jako dát na sporák hrnec s poklicí a zapnout plotnu na nízký stupeň vaření? (např 2 z 9). Mě to přijde jako další krám, který v euforii nakoupím a přitom už to doma mám... nebo to péct v troubě v hrnci na 60-70°C. Přijde, že pomalý hrnec není potřeba, aby dodržel "technologii". :)

paw*
Nepopiram, ze to nejde bez nej. Trochu problem muze byt s chladnutimna musis mit dostatecne inteligentni troubu, ktera drzi pozadovanou teplotu. Prirovnal bych to k tomu mit nebonnemit tlakovy hrnec. Obejdes se bez nej, ale je to s nim prijemnejsi. Proto pomalac levnejsi a vetsi, ono ty drahe zase takove mercedesy nejsou.
tiffany*

... podle báječné Julie Child :) !

hodnocení

3x

Nejdůležitější je už správný výběr masa. Mělo by být růžové, světlé. Pokud je tmavě červené, je ze staršího kusu a tím déle se pak musí dělat.

Papiňák používám asi jen na uvaření staré slepice. Jinak všechno dělám pomalým dušením. Nemusíte se bát spotřeby, když dáte plyn na úplně nejnižší stupeň, není velká spotřeba. Maso dělat pomalu, pod pokličkou, často míchat a podlévat. Nedávno jsem dělala gulášek a taky znojemskou. Tu jsem udělala tak, že jsem se na sebe zlobila - byla tak měkká, až se plátky masa rozsypávaly.

Prostě začít vařit už ráno, základ si dát na sporák, na nízký stupeň, míchat,podlévat. Tím nic nemůžete zkazit a hovězí budete mít "jako dort", jak říkávala naše babča.

Dneska chystám stejky z vepřového karé, měli v Tescu kotletu bez kosti za 99,90. Krásná cena. Už od včerejška mi leží v marinádě v lednici, určitě to bude dobrota. ;) K tomu opečené brambory, oblohu. Jaga.

hodnocení

2x

Zrovna minulý týden jsem po dlouhé době vařila guláš z kližky.Už se zdálo,že to nebude oběd,ale večeře.Vzpomněla jsem si,že jsem někde četla,jak hospodyňky přidávaly na špičku nože jedlou sodu.Trochu to zašumělo a maso bylo do 20 minut úplně měkoučké.

albatros498022*

To je ale prasárna, zanechá chuťově negativní stopy.

albatros498022*
hodnocení

1x

Papiňák je vrah surovin, hovězí potřebuje dusit dost dlouho kolem 2,5 - 3 hod. možné je pomalu pečené, ale to je cca 12 hodin.

stirecek*
A to myslíš, ze když ho budeš vařit déle, že bude zdravější? :)

mp*
hodnocení

0x

Vsadil bych na hovězí kližku, ta když se dobře upraví, tak bude splňovat Vaše nároky. Nevím, co kdo má proti papiňáku. U něj mě jedině vadí, že nemohu zkontrolovat průběh přípravy (pokud teda nechci mít popáleniny třetího stupně). Pokud se to dobře odhadne, tak proč ne. A masa jsou dnes tvrdá asi proto, že se do nich něco přidává.

hodnocení

0x

Lucie, když bylo hovězí za přijatelnou cenu a nás byla plná chalupa, dělala jsem hovězí ke špagetám. Až dnes jsem se dozvěděla, že takovéhle úpravě se říká ragú. :-D V papiňáku: na cibulce posmažit (zatáhnout) menší kousky hovězího, překrájená rajčata, nastrouhaný česnek, dolít vodou, aby bylo maso skoro ponořené. Papiňák zavřít a dusit téměř do měkka, cca půl hodinky, když je potřeba ještě zavřít a nechat ještě chvíli. Dosypat na kostičky nakrájenou zeleninu. Klidně tolik, co je masa. Čím více druhů, tím lépe. Jen papriku ne, ta přebije všechno. Dolít trochu vody. Nechat posyčet cca 10 minut. Hladká mouka v troše vody na zahuštění. Sůl, majoránku, když je to málo kyselkavé, přidat rajský protlak nebo hořčici. Na špagety klidně těch rajčat více. K rýži ani tak ne ale houby jsou bezva.

moula*
hodnocení

0x

Slyšel jsem o jedné kuchařce, co hovězí vždycky připravovala se čtyřmi hřebíky 150mm tak volně vedle masa v hrnci. Prej se maso jen rojsejpalo !

Moulo, vzpomínám si, že jsem to také kdysi slyšela. Hřebíky naaplikované do masa. Autor tvrdil, že kov dobře vodí teplo a tak se maso prohřeje uvniř mnohem rychleji a teplo funguje z venku i zevnitř. Ale nezkoušela jsem to. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]