Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odnaučení od plen

Od: dt odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

mám vnučku, je jí 20 měsíců a a teď když je teplo jsme ji chtěli naučit bez plenek.Necháváme ji venku i doma jen v kalhotkách nebo jen v šatečkách.Na nočník nechce, když se jí snažíme vysvětlit, aby si řekla až bude potřebu chtít vykonat, tak začne plakat, zkoušeli jsme na velký záchod - máme i rekukci pro dětičky nebo jí venku podržíme, aby počurala travičku, tak nic.Když se jí chce, začne být nervózní, přešlapuje a pak se stejně pomočí a velkou potřebu vykoná pouze do plenky a to když jde spát, nebo jedou autem apod.

Jsem z toho smutná, ráda bych jí pomohla, jinak je moc šikovná, ale nevím, jak jí pomoci, nechceme ji zbytečně stresovat.

Poraďte prosím

Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Část rádců se mnou asi souhlasit nebude, ale já radím, abyste jí dali čas. Zároveň se ale snažte vypozorovat, kdy je na učení připravená - jakmile pláče nebo má jiné negativní projevy, netlačte.

Sestra učila neteř na nočník jakmile seděla. Teď je jí 23 měsíců, přes den a doma bez plen, ale často se počůrá (někdy i jednou denně). Takže vidíte, že to šlo pomalu, hodně pomalu. Byly i týdny, kdy to nedala bez pleny vůbec a na nočník si nesedla bez řevu, takže jsme ji nechali. No a někdy se zase nepočůrá několik dní za sebou.

Klučina od kamarádky (21 měsíců), toho do nočníku vůbec nenutili. Pak se jednou náhodou vyčůral, zatleskali "šikulka" a kluk si od té doby umí říct, i když má ještě dost často plenku. Prostě to vychytali.

Já se na to dívám takhle: Je teď a tady potřeba, aby holčička byla bez plen? Pokud ne, cvičte, trpělivě a pomalu, nenuťte, netrestejte, "nebuzerujte" (když se neteř začala dost počůrávat, často jsme se jí ptali, jestli nepotřebuje čůrat, byla z toho otrávená), ono to jednou přijde. Dívejte se, kdy je uvolněná a otevřená učení. Za úspěšný pokus chvalte, klidně moc a moc :) můžete jí i říct, aby se šla pochlubit někomu z rodiny, že udělala "kaka" (nazývali jsme tak i čůrání), nebo vyberte něco jiného, co by ji k tomu přitáhlo - to víte nejlépe Vy. Je to jako u jiných činností, ta, která přináší radost, je to, co chceme dělat.

Na velkou netlačte vůbec, plno dětí to tak má, že "pouze někde a nějak" mnohem déle. Nám zase třeba neteř nechce vůbec do plenky, jak se jí to tam pak rozetírá asi :( když ji to zastihne v autě, tak má problém :(

Je normální, že se nevyčůrá do trávy, ve Vaší náruči se svaly tak neuvolní, stejně tak na záchodě, pokud se musí přidržovat. Nočník je nočník...

hodnocení

2x
Pomalu a dejte tomu cas. Detsky mozek je individualni a kazdy se uci jinak. Syn ma 27 mesicu , nocnik mu nevadi , na velkou zajde na nocnik (ne vzdy to ale stihne , nebo si to neuvedomi) ale curani mu moc nejde. Holt snazi se a to je hlavni. Podle me moc tlacize na pilu...

lidus*
hodnocení

1x

Každé dítě je jiné, moje dcera neměla plíny už v roce, za a) byla šikovná a za b) jsem byla líná matka denně prát pleny, prostě v momentě kdy uměla sedět chodila na nočník i když se začátku jsem ji na něm podržela. První vnučka byla bez plín v 15ti měsících, nepočurala se od 2 let ani v noci, mladší vnučka má 15 měsíců, vidí-li nočník řve, je ochotná jít na WC ale jen pokud si tam dojde sama, vyčůrá se řekne čí-čí a zatleská si jak je šikovná, nějaké uchytávání nemá smysl, stejně se nevyčůra a musel by ji člověk "zlomit" aby ji na wc posadil. Na velkou to ani náhodou. Nestresujeme ji, bude léto a my doufáme, že v létě bude na zahradě bez plíny a naučí se. To máte jako když jsem vyšilovala, že starší vnučka je hluchá jelikož všechny děti co jsem znala mluvily jen ona ne a teď bych uvítala kdyby aspoň chvilku byla zticha.

hodnocení

1x

No vidíte, každé dítě je úplně jiné. A jinak taky dozrává a vyvíjí se spojení mezi mozkem a svěrači. ;) Z našeho malého, vnuka, jsme už začínali být rozmrzelí. Začátek léta, po prázdninách měl jít do školky a on bez plen být nemohl. Když počural sedadlo v autě a mamina ztratila nervy a řvala, malý pravil: "Hoď na to novin, to se vsákne!" To bylo na hlavu. Vyslovoval er, logicky uvažoval, slovní zásoba byla úžasná a jako blbeček se počurával. A to i já i dcera pracujeme s malými dětmi! A najednou, ze dne na den mu to došlo, spojení se navázalo a už se nikdy, ani v noci nepočural. Není to o inteligenci nebo o návyku, je to o vývoji mozku a jeho částí.

hodnocení

1x

podstatná, nicméně zcela vynechaná, informace je - jak ji na nočník učí její rodiče? toho byste se měli držet, jinak holčině naděláte v hlavě smíš zmatek, než pomůžete.

jinak já mám děti tři a na nočník jsem je neučila vůbec, když jim dostatečně dozrála nervová soustava, začaly chodit samy. dvě děti v 21 měsících, třetí o něco málo později (mmch tohle dítě jako jediné bylo na látkových plenách, takže doporučované látkové pleny bych rozhodně nepřeceňovala... když tak nad tím přemýšlím, i kamarádky kluk, od narození na látkovách, začal chodit na nočník ve dvou letech - kamarádka je v tomhle stejná pohodářka, jako já, taky si počkala, až dítě dozraje a učení nelámala přes koleno).

jinak žádné z mých dětí si doma na nočník NEŘÍKALO. prošlo šlo a vyčůralo se do něj, a pak dál pokračovalo ve hře. z čehož vyplývalo, že doma musely chodit oblečené tak, aby to samy zvládly (já je měla v dlouhém triku s holým zadečkem) a že nočník musel být pro ně dostupný. jakmile takhle prvně akceptovaly nočník, tak potom zvládaly chodit i venku "na kytičky", nicméně i tak jsem jim asi dva dny dávala na ven nebo na spaní plenu, pro jistotu. druhá věc - dvě z mých, když měly plenu, tak ji použily. když ji neměly, použily nočník. nejstarší holčina měla problémy s kakáním, tak pomohlo počkat o čtvrt roku dýl - prostě jsem věděla, že kaká jenom do plenky, dostávala plenku na spaní. nečůrala do ní, ale kakala. ale taky jí to přešlo, kdo ví, proč ten blok měla.

jo, a moji nejstarší se moje máma taky snažila naučit na nočník. vím, že máma je hodná a vím, že by nijak vědomě vnučce neublížila, nicméně už jenom ta samotná manipulace směrem od plen k nočníku na holku zafungovala tak, že v době, kdy byla holka zcela bez plen, doma, u tchyně, venku, se mnou, beze mne... tak u našich se pořád počůrávala *nevi* (ale ona je holka od malička taková těžce tvárná s vlastním názorem)

hodnocení

0x

Nakoukněte do archivu: #Jak+naučit+dítě+na+nočník

hodnocení

0x
Já myslím, že v článku v odkazu, píší přesně to, co si myslím. ona.idnes.cz/...
Hlavně na ni netlačte příliš, ať ji neodradíte. U nás se osvědčilo, dávat děti na záchod v pravidelných intervalech - po probuzení atd kdy právě rodiče vypozorují ten okamžik, kdy je třeba a nočník byl vždy po ruce. Pak jsme chválili, ale nekárali když se nepovedlo. No a pak diskomfort - tedy žádné dítko nemá rádo počůrané kalhoty a tepláčky, na rozdíl od suché pleny, kde mají pohodlí. Neteři je teď dva a půl, zatím má plenu na noc, přes den si většinou už řekne, ale zlomilo se to teprve nedávno a občas to nestihne, protože nemá díky hraní čas..
Dříve nebo později, se to ale určitě naučí každé dítě ;)

hodnocení

0x

Sežeňte pár klasických bavlněných plen a dávejte je místo těch dnešních. Ono totiž dítě se současnými plenami, suchými i po použití nemá žádnou motivaci se učit něco jiného. Když ale zjistí, jak nepříjemné to po vykonání potřeby do hadrových plen může být, na nočník se obvykle velice rychle naučí.

hodnocení

0x

Manželka pracovala za svobodna jako au-pair v Anglii. Měla na starost 2 děti - 4a6 let. Obě holčičky nosily pleny. Nebyly nemocné, měly línou matku. Bylo to dost složité...

20 měsíců je u někoho moc, u někoho málo. Klukům jsme nechávali plenky, dokud je sami chtěli - cca. do 2 let. Nechal bych to na ní - ať si zvykne. Hlavně nestresovat "pojď, tady to počůráme, rychle, no dělej..." To by se z toho jeden pos..l. Taky se může stát, že od 21 měsíců bude chodit na WC a ve 4 letech se začne počůrávat...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]