Lepek v mouce

Od: Datum: 30.05.15 17:34 odpovědí: 9 změna: 31.05.15 01:18
avatar

Ahojte,

Vsude pisou o tom jak zdrave jist a bez lepku. To me ale vubec nezajima a ja prave hledam mouku, ktera toho lepku obsahuje co nejvice. Kazdy mouka je jina. Vcera jsem porovnaval napriklad Tesco hl. mouku se Zatkovou hl. moukou a ta Zatjiva mouka byla rozhodne lepsi co se tyce tvarovani a tahnuti testa.

Ma nekdo zkusenost a poradi, kterou mouku preferuje a o ktere vi, ze ma zarucene nejvice lepku pro elasticke tahnuti testa?

Dekuji


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 30.05.15 20:26
avatar

Mouky mají typové číslo(např.hrubá mouka z Lídlu-typ 450)ať se ví jak se s nimi bude v kuchyni pracovat.Čím nižší typové číslo,tím vyšší obsah lepku.Třeba celozrnná žitná může mít až T1700.(takže minimum lepku)...takže kukejte na obalymám doma jen z Lídlu a tam je to na přední straně viditelně,ale netuším,kde přesně na obalech to mají jiné mouky .

Ohodnoceno: 2x
 
Od: atj®
Datum: 30.05.15 21:18
avatar

Dekuji za odpoved, tohle jsem se take docetl na internetu. Koukal jsem na obaly jiz vyse zminenych muk a nic takoveho jsem tam prave nenalezl. Mouku mam z Tesca a z Flopu. Do toho Lidlu budu muset zajet *palec*

Od: luha®
Datum: 30.05.15 22:31

Lepek extrahuji z mouky a doplňuji ho do chlebového těsta, protože v žitné mouce prakticky není. Postup je jednoduchý. Nejprve se musí z hladké pšeničné mouky udělat řidší těsto (mouka plus voda). Asi po půl hodině odležení se část těsta hodí do cedníku (nerezový na těstoviny = plech,sem tam dírka). Cedník se ponoří do kastrolu s vodou (18-24stC) a těsto se propírá a mne rukama tak dlouho, až se odplaví veškerý škrob a zůstane kompaktní nahnědlá hrouda lepku. Vodu v kastrolu je potřeba občas obměnit. Obsah přidaného lepku v hotovém těstu se pohybuje od 10 do 14 %. Materiál, který se nespotřebuje lze skladovat v mrazničce, vlastnosti se zmražením nemění.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 30.05.15 23:06

Jenom bych podotknul, že jenom obsah lepku nic nevypovídá o tom, jak se bude těsto táhnout. To záleží na vlastnosti lepku a tou je jeho tažnost. Tu se však nedovíte. Nejvíce tažný lepek má mouka z tvrdé pšenice (Triticum durum).

doplněno 30.05.15 23:32:

Zadejte si: mouka z tvrdé pšenice. Nestojí zas tak moc.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: atj®
Datum: 30.05.15 23:24
avatar

No víte, já bych si rád vyzkoušel výrobu čínských nudlí la mian. Včera jsem to těsto zpracovával a věnoval jsem tomu půl dne ale výsledek nestál za nic. Těsto se sice táhlo ale vždy pak praskalo. Vyzkoušel jsem přidávat rostlinný olej i jedlou sodu, která má prý pomoci lepku.

Na YT ty nudle dělají z all-purpose flour což by měl být ekvivalent k naší hladké mouce. Nějakou speciální mouku bych měl i najít v oddělení s čínskou potravou ale čert ví kolik by to zase stálo...


Od: nnikdo
Datum: 31.05.15 01:18

Aby se těsto dobře zpracovávalo, přidává se do těsta naředěný ocet. Asi čtvrt deci octa a čtvrt deci teplé vody, na kilo mouky.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: atj®
Datum: 30.05.15 23:15
avatar

Jo jo. Vim ze se timto zpusobem dela nejaky pokrm. Jednou jsem to zkousel ale neslo mi to *nevi*

Od: luha®
Datum: 30.05.15 23:21

Podle tohoto návodu to zvládne i malé dítě.

doplněno 30.05.15 23:22:

Tedy i já...

Ohodnoceno: 0x
 
Od: luha®
Datum: 30.05.15 23:37

Dík za ispiraci, vyzkouším to s potravinářským hydroxidem sodným (soda má určitou pachuť a pěnivost).

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.