Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak toto uháčkovat

Od: martiinna odpovědí: 10 změna:

Ahoj,našla jsem na jedněch stránkách základ podrážek a k tomu jdou naháčkovat vršky. Nemáte někdo nápad jak na to? Určitě to není z bavlny. Děkuji Martina

Jak toto uháčkovat
Jak toto uháčkovat #2

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Uháčkovat by to asi šlo poměrně snadno. Ale vůbec si nedovedu představit, co by to udělalo po hodině chození. Pnutí v každém kousku musí být nesmírně veliké. A to, pokud nemáte dostetečně utaženou každou kličku, ze skvělého materiálu, který se nevytahuje, bych si myslela, je skoro nemožné. Ale nesmírně krásné to je. To zase jo!

ladinpraha*
Podobne papuce se hackovaly z chemlonu a nekde se pouzivaji uz par desitek let. Podrazka se delala z jekoru a prisivala vlascem. S touhle podrazkou by byly pouzitelne i na ven.
maartiinna
hodnocení

ano,ale pokud jsem dobře ta str. pročetla tak tam píšou že podrážky jsou věčné. Nějaký fígl tam je.Snad jutový provázek? Kdo ví? Z Chemlonu a vlny to znám,to je stará věc. To jsou věcičky na těch str. že ano? Až mi srdíčko plesá nad tou krásou,vědět jak na ty podrážky tak mám na zimu vystaráno

ravelry.com/...

To jsou ale opravdu moc krásné botečky. Paráda! Já si myslím, že bavlněná příze by mohla být to, na co se ptáte. Záleží však, jak je kroucená. Aby se nenatáhla a všechna práce by byla zbytečná.

mmartiinna
hodnocení

ano,máte pravdu vršky z bavlněné příze,to uháčkovat umím, ale jde mi o o to jak se ty podrážky dělají. Dle fota nejsou háčkované.

Vypadají že by mohly být pletené z jutového provázku. Vyzkouším a uvidím:)

Podrážky jsou podle mě z takového jutového copánku (možná řetízek), který je nastojato namotaný do tvaru a zcela jistě napříč prošitý a zpevněný něčím, jako je takový ten provázek na svazování masa nebo masové rolády. Kdysi před 35 lety byli moji rodiče nějakým zázrakem v Itálii a přivezli mi takovéhle botky přesně s touhle podešví a se svrškem z režného plátna. Tenkrát to bylo úplně nevídané. Na spodku podrážky byla ještě nalepená tenká vrstvička surové gumy.

doplněno 28.05.15 21:13:

trendy-obuv.cz/...

tady se píše, že podrážky jsou tradičně z lýka

doplněno 28.05.15 21:15:

answear.cz/...

tady vidíte, jak je provázek smotaný a vytvarovaný.

doplněno 28.05.15 22:37:

Espadrilles – tradice španělských babiček

Espadrilles (hezky česky "espadrilky”) jsou ze všech letních bot, které jsme vám představovali, ty nejméně formální. Zato jsou ale nejvíce ekologické.

Pocházejí z Pyrenejí, kde je místní "abuelas” (babičky) doma vyrábějí již několik staletí. Skládají se z ohebné podrážky spletené z jutových provazů a plátěného nebo bavlněného svršku.

V současnosti se většinou vyrábí ve Španělsku nebo Bangladéši a měli byste je sehnat poměrně jednoduše. Minimálně v řetězcích typu H&M, Zara atd.

mmartiinna
hodnocení

děkuji všem,hlavně Vám inženýrko za odkazy.Tyto mi dost pomohly. Ponožky pletu,jen mne prostě ty baleríny zaujaly a protože jsem holka co chce vše zkusit tak popřemýšlím a vyzkouším. Fakt dobré stránky,co já už tady načetla "mouder".

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, pro názornost a návod si skočte na YouTube a zadejte tam "croched slippers" nebo "how to croched slippers" či "how to croched slippers tutorial". Zdravím!

iz*
hodnocení

0x

Podle mne je to háčkované (pravděpodobně kombinace pevných ok a krátkých sloupků) z jutového provázku. Pletenina je pružnější a volnější než háčkovaný vzor, podrážka by se vytahovala a dříve poškodila nebo rozpadla.

Hodně záleží na tom, kam (na jaký povrch) jsou podrážky určeny. Na některém budou podrážky hodně trpět (dříve "odejdou"), jinde zase budou klouzat.

Z materiálů byste vedle jutového provázku mohla vyzkoušet konoplný provaz, sisal, lněné režné nitě, některé šňůr(k)y – např. padákovou, záclonovou, případně různé řemeslnické (sedlářské, obuvnické apod.) nitě. Podrážky budou pevnější z dvojitého/trojitého slabšího materiálu.

Podle mne byste trvanlivějšího výsledku dosáhla obháčkováním kožené podrážky nebo našitím kousků kůže na nejvíce namáhaná místa uháčkované (pletení opravdu nedoporučuji, může se vytahovat nebo časem řídnout) podrážky. Další možnost by byla obuvnická guma na/.... (Háčkované podrážky jsou pěkné, dokud je nezačnete nosit.)

hodnocení

0x

Někde se zmiňujete o tom, že budete mít na zimu vystaráno :-D Pletené ponožky na dvou jehlicích umíte? Máte-li doma pytlík se zbytky přízí, máte o zábavu prostaráno. chytrepleteni.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]