Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dlouho kynou housky v kynárně?

Od: clayman® odpovědí: 13 změna:
Dobrý den,
Věřím že máme mezi sebou i pekaře. Mohl by mi někdo prozradit jak se dlouho nechávají pekaři kynout v kynárně vytvarovane housky/rohlíky?
Našel jsem diplomku a tam bylo uvedeno 20-50min. Což je moc velké rozmezí. :) Teplota kynuti kolem 50C.
Diky

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sos*
hodnocení

2x

Každé těsto kyne jinak a každý pekař jej nechává kynout jinou dobu. Ono se řekne rohlík, ale je to alchymie. Já rohlíky nepeču, ale dělám v hospodě knedlíky. A někdy záleží na maličkosti, třeba to nechám o pár minut déle míchat a už je doba kynutí jiná. Jak jsou staré kvasnice, jak ten který mlynář vymlel mouku , atd. Takže 20-50 i 60.,

uska*
hodnocení

0x

Jen tuším co je kynárna, ale doma nic takového nemám. Není houska jako houska. Pokud je to obyčejný rohlík jen z hladké mouky, tak stačí opravdu 20 minut. Pokud dělám dalamánky (míchám mouky od žitné po hladkou), tak ty kynou déle. Ale 50 minut se mi zdá hodně.

hodnocení

Proto se ptám pekařů *smich*
Nechal jsem kynout 30 min místo 15 min a bylo to o dost lepší. Budu zkoušet přidávat :)
doplněno 26.05.15 10:36:

kynutí jsem povýšil na vědu, po vytvarování přiklopím hlubokým plechem a dám do trouby na 50°C na 30 min. Kynou v teple a vlhku a nejsou oschlé. Výsledek je daleko lepší než kynutí 15 min. Jsou o dost větší, krásně nadýchané a nepůsobí tak těžce. Už nejsou k rozeznání od těch nejlepších housek v obchodě (jako kdysi).

Jak dlouho kynou housky v kynárně?

*palec*Dneska jsou houstičky zvláááště vypečené... Vypadá to úžasně.

Claymane, to jsem před chvilkou snědla velké jablko, tak hlad rozhodně nemám. Ale při pohledu na vaši parádu, se mi hlad ozval velmi silně. A taky polykám sliny, aby nekapaly na klávesnici. Krááása! Všechna čest. ;)

doplněno 26.05.15 11:32:

To s tím překlopeným hlubokým plechem, to je skvělý nápad! Vyzkouším. A i v troubě, na 50‘. Děkuji za nápad. :)

luha*
hodnocení

0x

Mám domácí kynárnu udělanou z vyřazené mrazničky Veky např. nechávám 14 minut, ale je to opravdu individuální, záleží na teplotě a vlhkosti vzduchu. Musí se to prostě odzkoušet.

nikdo*
hodnocení

0x

10-15min. Víc není potřeba. Teda pokud nepoužijete zlepšovací přípravky.

jentak*
hodnocení

0x

Mě připadá 50°C na kynutí moc. Na 50 stupních končí i profi kynárny.

jentak, není to moc! Dnes jsem to vyzkoušela. Ne na houstičkách, ale na táči s rebarborou, jahodami a pro vnoučka nutela. Skvělé, jako peří! Už to tak budu vždycky dělat!

Jak dlouho kynou housky v kynárně? #2
hodnocení

50C ještě jde, jde to i při vyšší. Jediný důvod proč 50C je ten, že na troubě menší teplota nejde nastavit :)
nikdo*

Pozor na jedno. Kvasnice hynou při 45°C. Takže těsto by nemělo dosáhnout vyšší teplotu než 45°C.

hodnocení

Díky, postup tedy aktualizuji: dám do trouby která má 50C a vypnu ji. To bude pak akorát. :)
jentak*

Já jsem někde na internetu viděl dokonce návod, troubu rozehřát na 100°C, vypnout a dát těsto dovnitř. Hraje se tu zřejmě na to, že to těsto se neohřeje nad těch kritických 45°C, ale já bych se toho bál. Možná zbytečně. Co jsem viděl návody, tak by mělo být v kynárně cca 70-80%ní vlhkost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]