Jak dlouho kynou housky v kynárně?

Od: Datum: 23.05.15 17:49 odpovědí: 13 změna: 01.06.15 12:38
avatar
Dobrý den,
Věřím že máme mezi sebou i pekaře. Mohl by mi někdo prozradit jak se dlouho nechávají pekaři kynout v kynárně vytvarovane housky/rohlíky?
Našel jsem diplomku a tam bylo uvedeno 20-50min. Což je moc velké rozmezí. Teplota kynuti kolem 50C.
Diky

Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: uska®
Datum: 23.05.15 18:00

Jen tuším co je kynárna, ale doma nic takového nemám. Není houska jako houska. Pokud je to obyčejný rohlík jen z hladké mouky, tak stačí opravdu 20 minut. Pokud dělám dalamánky (míchám mouky od žitné po hladkou), tak ty kynou déle. Ale 50 minut se mi zdá hodně.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.05.15 19:03
avatar
Proto se ptám pekařů *smich*
Nechal jsem kynout 30 min místo 15 min a bylo to o dost lepší. Budu zkoušet přidávat
doplněno 26.05.15 10:36:

kynutí jsem povýšil na vědu, po vytvarování přiklopím hlubokým plechem a dám do trouby na 50°C na 30 min. Kynou v teple a vlhku a nejsou oschlé. Výsledek je daleko lepší než kynutí 15 min. Jsou o dost větší, krásně nadýchané a nepůsobí tak těžce. Už nejsou k rozeznání od těch nejlepších housek v obchodě (jako kdysi).

Datum: 23.05.15 19:08
avatar

*palec*Dneska jsou houstičky zvláááště vypečené... Vypadá to úžasně.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 26.05.15 10:25
avatar

Claymane, to jsem před chvilkou snědla velké jablko, tak hlad rozhodně nemám. Ale při pohledu na vaši parádu, se mi hlad ozval velmi silně. A taky polykám sliny, aby nekapaly na klávesnici. Krááása! Všechna čest. ;)

doplněno 26.05.15 11:32:

To s tím překlopeným hlubokým plechem, to je skvělý nápad! Vyzkouším. A i v troubě, na 50‘. Děkuji za nápad.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: sos®
Datum: 23.05.15 18:12

Každé těsto kyne jinak a každý pekař jej nechává kynout jinou dobu. Ono se řekne rohlík, ale je to alchymie. Já rohlíky nepeču, ale dělám v hospodě knedlíky. A někdy záleží na maličkosti, třeba to nechám o pár minut déle míchat a už je doba kynutí jiná. Jak jsou staré kvasnice, jak ten který mlynář vymlel mouku , atd. Takže 20-50 i 60.,

Ohodnoceno: 2x
 
Od: luha®
Datum: 23.05.15 19:08

Mám domácí kynárnu udělanou z vyřazené mrazničky Veky např. nechávám 14 minut, ale je to opravdu individuální, záleží na teplotě a vlhkosti vzduchu. Musí se to prostě odzkoušet.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.05.15 22:13
avatar

10-15min. Víc není potřeba. Teda pokud nepoužijete zlepšovací přípravky.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: jentak
Datum: 29.05.15 12:58

Mě připadá 50°C na kynutí moc. Na 50 stupních končí i profi kynárny.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.05.15 16:03
avatar

jentak, není to moc! Dnes jsem to vyzkoušela. Ne na houstičkách, ale na táči s rebarborou, jahodami a pro vnoučka nutela. Skvělé, jako peří! Už to tak budu vždycky dělat!

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.05.15 16:37
avatar
50C ještě jde, jde to i při vyšší. Jediný důvod proč 50C je ten, že na troubě menší teplota nejde nastavit
Datum: 31.05.15 10:38
avatar

Pozor na jedno. Kvasnice hynou při 45°C. Takže těsto by nemělo dosáhnout vyšší teplotu než 45°C.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 31.05.15 11:03
avatar
Díky, postup tedy aktualizuji: dám do trouby která má 50C a vypnu ji. To bude pak akorát.
Od: jentak
Datum: 01.06.15 12:38

Já jsem někde na internetu viděl dokonce návod, troubu rozehřát na 100°C, vypnout a dát těsto dovnitř. Hraje se tu zřejmě na to, že to těsto se neohřeje nad těch kritických 45°C, ale já bych se toho bál. Možná zbytečně. Co jsem viděl návody, tak by mělo být v kynárně cca 70-80%ní vlhkost.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.