Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úklid v bytě, jak?

Od: plysak* odpovědí: 12 změna:

Ahoj. Jsem muž. Už ne nejmladší. A poslední dobou mi začal vadit nepořádek. Bydlíme v bytě a já se nestačím divit, kde se to pořád bere. Prach na nábytku, smetí na koberci a na linu v kuchyni, drobky na kuch. lince, prachové smotky v rozích ložnice a pokoje a tak dál, snad to znáte. Trochu poklidím a třetí den už je ten humus zase přítomen. Manželka neuklízí,ale nosí domů víc peněz, tak musím držet hubu a občas uklidit sám. Jak často se s tím trápíte vy ostatní? Poznámka:Znám dvě ženy, které jsou chorobně pořádkumilovné a protože pořád uklízí, nestíhají zase to ostatní. Vidím to na placenou uklízečku 2x týdně.?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lucie*
hodnocení

2x

Naučil se to i manžel a to metodu"když to vidím,tak to uklidím hned".Nemáme konkrétní dny na úklid,ale když vidím na zemi chuchvalce prachu,tak vysaju.To je denně cca 10min.(máme tyčový vysavač co je pořád po ruce) a záchod taky každý po sobě uklidí než odejde po použití(cca 1min.) atd,atd...prostě není to věda.

Ten tyčový vysavač je opravdu bezva věc! Visí na hřebíku místo smetáku. Žádné vytahování po částech, smontovávání neskladných částí a pak zpět uklízet. Sundám, potrajdám, pověsím. Není o čem mluvit. *palec*

jeka
hodnocení

2x

Důkladnější úklid jako vysávání, utření prachu všude po nábytku a tak dělám jednou týdně. Nemůžu říct, že by tam za 3 dny bylo tolik nečistot, že by mi to vadilo. A třeba linku, kde se pořád něco vaří, prostě potom po práci otřu. Rozhodně kvůli tomu nehodlám vyhazovat koberce ani záclony a nemám ani žádný odsávač či ventilátor a podobné blbiny. Ale kdo chce kam...

Ale když už bych si brala uklízečku, tak rozhodně jen 1x týdně. Měla to tak moje švagrová, která si to mohla dovolit.

borax*
hodnocení

2x

Paní na úklid 1x týdně je dobrý nápad.

Dovolím si sem dát úvahu o smetí od Roberta Fulghuma, třeba budete mít po přečtení na chuchvalce prachu trochu jiný pohled, já teda už mám :)

Stěhování je ranou představě, kterou o sobě chovám. Rád si o sobě myslím, že jsem celkem čistotný a pořádný. Jenže přijde okamžik, kdy z mých místností zmizí všechny věci a nábytek a já se jdu přesvědčit, jestli jsem něco nezapomněl, podívám se na podlahu a všude je SMETÍ. Za tím, kde býval psací stůl a kde byla knihovna, za postelí a v rohu, kde byla skříň.
Smetí. Ošklivé, šedivé chuchvalce Smetí.
To je tedy špíny, říkám si. Tak přece jenom nejsem tak úplně čistotný a pořádný, říkám si. Co by tomu řekli sousedi? Co by tomu řekla maminka? Co kdyby mi to sem přišli prohlédnout?, říkám si. Honem to musím uklidit. To Smetí. Vždycky tam je, když se stěhuju. Co to je?
V lékařském časopise jsem si přečetl, že v jedné laboratoři tohle Smetí zkoumali. Zabývali se problémy lidí s alergiemi, ale jejich výsledky se mi teď hodí. Co našli: částečky vlny, bavlny a papíru, kousky různého hmyzu, jídlo, rostliny, listy stromů, popel, mikroskopické výtrusy hub a jednobuněčných organismů a spoustu nerozeznatelných kousíčků, většinou přírodního a organického původu.
Je to různorodý seznam, ale většina Smetí pochází ze dvou zdrojů: od lidí – poztrácené vlasy a kousky kůže – a z meteoritů – rozložených po nárazu na zemskou atmosféru. (Nic si nevymýšlím, je to tak – každý den toho napadá několik tun.) Takže jinými slovy – to, co mám za postelí, knihovnou, prádelníkem a skříní, jsem hlavně já a hvězdný prach.
Jeden botanik mi řekl, že když seberete hrst Smetí do sklenice, přidáte trochu vody, dáte sklenici na sluníčko a zasadíte tam semínko, poroste to jako blázen; anebo když to samé dáte do vlhkého, tmavého prostoru, vyrostou vám houby. A když pak ty houby sníte, uvidíte hvězdy.
A jestli toho chcete vidět opravdu hodně, tak vemte ze své postele prostěradlo, pořádně ho ve tmě vyklepejte a rozsviťte baterku. Tak to jste vy. Jako sněhuláček ve skleněné kouli na babiččině krbu. Londýnský most padá a já padám a hvězdy také padají. A padá i všechno ostatní, jak se říká, aby se to zase zvedlo.
Vědci jsou dost neochvějně přesvědčeni, že pocházíme z hvězdné porodnice. Jsme Smetí z hvězd. A tím, co mám za psacím stolem se zřejmě tiše vracím ke svému prvopočátku. Znovu se spojuju se Smetím vesmíru a vzniká bůhvíco. A toho, co vzniká v zákoutích a škvírách mého pokoje, si velmi vážím. To není špína. Je to kosmický kompost.

Úžasné počtení. *smich* Děkuji a přeji hezký zbytek neděle.

sebod*

Borax. Fakt úžasný.

Známý měl jinou teorii: " Já doma neuklízím. Nechám celou situaci dojít tak daleko, že doma na podlaze je víc špíny než venku. A teď dojde k tomu ZÁZRAKU. Pochopitelně když je doma víc špíny než venku, tak automaticky začnu tu špínu vynášet na svých botách tam, kde je jí méně. Tudíž VEN." *smich*

borax*

Ano je to super, jestli se Vám líbí můžete si knihu vypujčit v knihovně, jmenuje se "Všechno co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce" je to útlá knížka a velmi pěkné, milé počtení o různých běžných věcech. U některých se opravdu zasmějete a taky zaslzíte.

hodnocení

1x

problém je to Vaše "trochu poklidím".

musíte se zbavit všech zdrojů prachu, pořídit ventilační jednotku s filtrací, robotický vysavač na každodenní zametení, zrušit koberce, záclony atd...

Prostě často uklízet ať sám, nebo zmíněnou "uklízečkou"

hodnocení

0x

Když dáte práci a plat ženě, která vám příjde uklidit, proč ne?! To, co popisujete je běžný kolotoč každé ženy. Nemá začátek, nemá konec. Ale hlavně:POŘÁDEK SE NEDĚLÁ, POŘÁDEK SE UDRŽUJE! Každého muže čílí, když žena stále lítá s hadrem. Když nelítá, tak je to přesně tak, jak popisujete.

calupa
hodnocení

0x

Zatím se s tím potýkám sama s tím,že mě to uklízení moc nebaví,mám spíš problém vyhazovat staré věci ( nerada se s tím loučím typu : co kdyby se hodily ) ale pokud na to máte,tak si nechejte uklidit,ale pozor jen od těch,které to doopravdy umí.

Já si asi začnu nechat umívat okna,mám vysoké stropy a mám z toho strach.

buss
hodnocení

0x

No ale on se ten humus sám nedělá, že?

"... se ten humus sám nedělá..."

Jenže on se kupodivu sám dělá *sok* ! Jinak ale používám stejnou metodu jako Lucie, když někde vidim chuchvalec, nebo závěj prachu, tak to uklidim. Jinak si s tím hlavu nelámu. Čas od času pak větší úklid podle potřeby (třeba když čekám návštěvu :-D ).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]