Pravá hospodská kuchyně

Od: Datum: 12.05.15 06:55 odpovědí: 18 změna: 13.05.15 12:46

Zdravím Vás všechny..=) Mám takovou malou prosbu..=) Potřebovala bych poradit nějaké recepty na dobré pokrmy z hospodské kuchyně..=) Takové ty klasiky..=) A klidně můžete poradit i ze školní kuchyně..=) Zlobit se nebudu..;) Hlavně bych teda poprosila kuchaře a kuchařinky z těchto dvou zařízení aby mi poradili..=) Moc prosíím..*hi* Předem děkuji za receptíky a ochotu..=)*palec*


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 12.05.15 07:30
avatar

Já si myslím, že hospodská kuchyně je velikou, neznámou, tajemnou záležitostí. Ve většině kuchyní se vaři podle norem (nevím, jestli stále existují), ale výsledek je naprosto jiný, než kdekoliv jinde. Nikdy doma neuděláte stejnou držkovku, gulášovku, svíčkovou, zelí, guláš, jelítka, utopence, znojemskou. Co nejméně surovin, s ničím se nepatlat, neprožívat to. A výsledek je jedinečný. Nechci říci jestli lepší, zdravější, chutnější, ale nenapodobitelný, to určitě. *hej*Tím chci říci, že když se naučíte základy české kuchyně, pak se budete moci snažit hospodu napodobit. ;) Dělám rozdíl mezi hospodou a restaurací.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 12.05.15 07:53
avatar

Ve čtvrté cenové kategorii jsme měli //před pár desítkami let// : tlačenku s octem a cibulí, měkký salám s tímtéž, utopence, pepřenky, Hostavickou směs, matesy, turistický salám s kyselou okurkou .

Jinde k tomuto bramborový salát s opečenou sekanou, vařily se polévky dršťková, gulášová, rajčatová, hovězí s nudlemi a masem - přesnídávkové, někdy se dělala zabijačková a vlastně i zabijačka jako taková, tedy ovar, prejt s křenem atd.. Záleží na vybavení kuchyně, poptávce a schopnostem personálu.

Jinak kde se vařilo byla klasická jídla vepřová s knedlíkem a zelím, bramborový knedlík, špenát, uzené maso, omáčky rajská, svíčková, znojemská, hlavně guláše, oblíbené dietní jídlo bylo vařené hovězí maso s bramborem a tatarská omáčka nebo misto ní špenát, rizoto, na jídelníčku nechyběla bezmasá jídla knedlíky s vejci, smažený sýr, vaječná omeleta na slano i sladko, v sezoně plněné kynuté knedlíky, přílohy výše jmenované plus brambory, rýže.

Byly jídelníčky stálé a denní, kdy se každý den vaří něco jiného - hotovky, aby stálí hosté měli možnost výběru. Samozřejmostí byly i nějaké předkrmy, smažené rybí filé, pečené kuře a vždycky byla nějaká specialita podniku, třeba nějaký měšec, nebo rychtářova bašta / dva druhy masa, tři druhy knedlíků a dva druhy zelí. Ale tento jídelníček byl spíš v restauraci třetí cenové skupiny a na to neptáte.

doplněno 12.05.15 07:59:

Ano, vaří se podle norem. Musíte mít kalkulaci, kolik čeho potřebujete na deset porcí, vynásobit to podle počtu vařených jídel, objednat potřebné suroviny, aby nic nechybělo, něčeho nepřebývalo a nevyhazovalo se. Je důležité mít spolehlivé a kvalitní dodavatele. Když přivezou pěkně prorostlý bůček, tak z něj moc libového masa neuděláte a lidé si potom stěžují, tučné má rád opravdu málokdo.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: lola*
Datum: 12.05.15 10:23

Děkuji, ale já hledala spíš recepty než vysvětlivky..:-D Ale i tak děkuji..=)*palec*

Datum: 12.05.15 10:43
avatar

Nejlepší bude sehnat od někoho, nebo v antikvariátě starší knihu receptur. Jinak www.knihcentrum.cz má nyní ve slevě za 411 korun Receptury teplých pokrmů + CD od Runštuka.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: lola*
Datum: 12.05.15 11:12

Tohle vydání prý není dobré..*nevi* Starší verze je ta pravá, ale není k sehnání..:(

Datum: 12.05.15 12:54
avatar

Mám druhé vydání z roku 1979.Můžu věnovat.

doplněno 12.05.15 13:52:

Kniha je odrbaná,už i já jsem ji před 30roky kupovala v antikvariátu.Tak pokud Vám to nevadí tak napište do vzkazu adresu.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: lola*
Datum: 12.05.15 13:37

Tak to by bylo super..*ua* To nevím jak bych Vám to oplatila..*hi*

Datum: 12.05.15 19:50
avatar

Jedna z dobrých knih se jmenuje: Receptury teplých pokrmů, autora Jaroslava Runštuka a kolektivu. Nakl. Retigo, rok vydání 2007. Jsou v ní všechny klasické recepty, včetně rozpočtu surovin na 10 porcí. Takže je potřeba umět počítat. Jsou v ní i energetické hodnoty jídel.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: lola*
Datum: 13.05.15 06:01

Já bych ráda, ale nejsem registorovaná..=( Tak mi to nejde..*plac*

Datum: 13.05.15 08:15
avatar

Napište mi na facebook: Renata Blinková/Orlová/

doplněno 13.05.15 10:32:

renatabli@seznam.cz

Ohodnoceno: 0x
 
Od: lola*
Datum: 13.05.15 11:33

Dobrá, děkuji..=) Odpoledne jak se dostanu do klidu tak určitě napíšu..=);)

Datum: 12.05.15 11:41
avatar

Doporučila bych knihu Vaříme zdravě, chutně a hospodárně. Viz:

http://www.bux.cz/knihy/39540…reprac-a-doplnene-vydani.html

Jistě se dá koupit v antikvariátech. Počet vydání naznačuje, že jde o kuchařku oblíbenou a osvědčenou. Mám 7. vydání z roku 1958. Už v knize moc nelistuji, ale vím, že je tam veškerá česká klasika a dobře a podrobně popsané postupy. Na případné hospodské a jiné šizení už musí každý přijít sám. Stejně tak si musí spočítat množství surovin při přípravě více porcí.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 12.05.15 15:22

Knihy jsou drahé.., chcete-li si pohledat, tak můžete - třeba tady : http://ekucharka.net/abecedni-seznam-receptu

a nebo spíše tady, kde je 39.000 receptů : http://www.toprecepty.cz/rece…starych-hospodskych-receptur/

Až někdy v roce 2018 skončíte s hledáním, napište, zase něco pošlu.., určitě se tam něco klasického do hospody najde.. Nevím ale, jestli ještě budu mít internet.., řekl bych že ne..*cteni*

Ohodnoceno: 0x
 
Od: lola*
Datum: 13.05.15 06:00

Já jsem právě chtěla už ověřený recept..*nevi* Abych měla jistotu, že to tak opravdu je..=) Jediný co jsem dala dohromady je česnečka a guláš..=);)

 

Datum: 13.05.15 08:23
avatar

Ono záleží jak je zkušený a dobrý pan kuchař a jakou budete mít klientelu. Můžete mít desítky vyzkoušených receptů a když kuchař neumí, nemá na to buňky, tak to prostě nedá. A jak píše Babča v 1. příspěvku, je to věc každé hospody. I guláš podle norem Vám každý kuchař může udělat jiný, i když tam dá stejné suroviny. Třeba to jeden nechá více /méně/ vysmahnout.

Vezměte si doma co vaříte a co se Vám vždy povede, strávníkům chutná a podle toho si udělejte kalkulaci. Není to nic těžkého.

Jinak si myslím, že recepty pro restaurační zařízení, nebo jídelny jsou všechny prověřené a vyzkoušené. Majitel restaurace, který má dobrého kuchaře, tak ho dobře zaplatí a váží si ho, protože se hospoda stane tím pádem známou a vyhledávanou. A jestli ten kuchař má i svoje vyzkoušené recepty, nebo ještě lépe postupy, myslím, že Vám ty rady nedá, leda nějaké všeobecné, protože by byl sám proti sobě.

U nás na náměstí je Hospoda ... /neuvádím celý název/ a tam je během oběda narváno, na náměstí nezaparkujete. Ve dvě hodiny odpoledne nemají již žádnou hotovku. A myslím, že to není pouzev receptech, ale v kolektivu, vedení, umu a dodavatelích kvalitních surovin.

Ale držím Vám palce, ať se podnikání rozjede, protože lidé si dnes raději dojdou na dobrý gáblík, než by si ho připravili doma. Vařívávalo se více, dnešní generace si raději dojde k vietnamcovi na drápky*smich*.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: lola*
Datum: 13.05.15 11:37

Je to spíše pro mě a moji rodinu..=)*hi* Milujeme tyto jídla a chceme si je umět připravit i doma..=)*nevi*

Od: pohankaa
Datum: 13.05.15 12:44

Jo takhle, já pochopila, že chcete otevírat hospodu. Tak to je jednoduché, ve velkém se vaří jinak a i ta jídla mají konečnou chuť jinou, než když vaříte v menším. Doma si to jídlo přece jenom vylepšíte. Tak zkoušejte, ať se daří.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: lola*
Datum: 13.05.15 12:46

No dá se říct, že vařím ve velkém i tak..:-D

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.