Proč se dává do guláše tak hodně cibule?

Od: Datum: 20.04.15 23:51 odpovědí: 8 změna: 21.04.15 14:58

Proč se vůbec dává do guláše cibule? děkuji


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 21.04.15 00:20

Ze stejného důvodu, proč se tam dává maso. Bez toho by to nebyl guláš.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: dam®
Datum: 21.04.15 00:43

Maso v guláši dělá vlastní chuť a cibule je k doladění, když uděláš jen masový základ, tak nebudeš mít nic na podlití, třeba knedlíků, vyzkoušej si jen tak vydusit hovězí bez žádných přídavků a potom si prubni totéž s čím tě jen napadne, co ti více bude chutnat, cibule se rozvaří, zahušťuje, tedy pokud nevyrábíš "utopený" guláš. Právě pro tuto otázku jsem záměrně nenapsal žádný recept, v podstatě je možné cokoli použít do jednoho hrnce, pravidla jsou jen - Musí to chutnat! a taky vím, že nic se nemá přehánět. Ničeho se nebojte, maso nechť je měkké a sós je lahodný. Dobrou chuť

doplněno 21.04.15 01:18:

Poměr masa s cibulí - pokrájené maso plus dvěma třetiny cibule z hromady masa, určitě né z váhového množství masa, na zahuštění je na výběr - strouhaný brambor, chleba, strouhanka, voda s moukou, škrob. Receptů jsou tuny, jen se neboj, trpělivost se v tomto případě vyplácí.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 21.04.15 03:19
avatar

Bez cibule to prostě nejde já používám poměr s masem 1:1 a nemusím zahušťovat.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: sos®
Datum: 21.04.15 06:13

Každá tam dává cibule, kolik uzná za vhodné. Když vařím v hospodě z 5 kil masa, určitě tam nadám 5 kilo cibule. Když vařím doma, tak používám množství nikoliv na váhu, jak se traduje, ale na množství = miska masa = miska cibule.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 21.04.15 07:52
Dalsim důvodem je to, ze do klasického guláše nepatří paprika (koreni) ani zadne zahustovadla a cibule při smažení karamelizuje a dává gulasi klasickou hnědou barvu a zahusti ho.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.04.15 08:37
avatar

no, protože je to pak obvykle dobré.

doplněno 21.04.15 19:03:

dík za "podporu" názoru níže. Otázka je typu proč se dávají nudle do nudlovky či vývaru - bez toho by to nebylo ono.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: mire
Datum: 21.04.15 14:55

Zkus si jednou uvařit guláš bez cibule a hned budeš znát odpověď :)

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 21.04.15 14:58
avatar

asi ze stejného důvodu, proč se dává např. do zelňačky zelí, nebo do bramboráku brambory.

doplněno 21.04.15 15:52:

pro úplnost - základní definice guláše (google) :

Guláš je původně maďarský pokrm tvořený nakrájenými masovými kostkami v omáčce z cibule, kořeněné paprikou.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.