Jak odstranit semínka z malin a ostružin?

Od: Datum: 15.04.15 08:10 odpovědí: 18 změna: 16.08.15 05:33
avatar

Zdravím vás,
dnes jsem v jedné otázce zahlédnul pochvalu na domácí marmeládu z malin a ostružin BEZ jadérek.

Jednou jsem se o to pokusil s odšťavňovacím mlýnkem a bylo to utrpení (pořád se ucpával) a byla spousta odpadu, kde zůstalo i dost "masa".

Jak to děláte a jaký máte odpad (véceméně jen semínka?)?

díky


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: ben®
Datum: 15.04.15 08:32
avatar

Dobrý den, nedělal jsem to, ale snad se to dá přepasírovat přes plátno. Zdravím!

doplněno 15.04.15 09:08:

Ale, jo. Mamina takto něco růžového pasírovala, ale asi spíše rybíz. Už to nevím přesně.

doplněno 15.04.15 14:35:

clayman - ano, viděl jsem to, že šikovnému to jde. Já to také nezkoušel a asi bych nebyl úspěšný.

Já mám doma tento hrnec (viz odkaz) a vyzkoušený i rybíz. Pojme hodně ovoce a šťáva z toho je čistá. I práce s ním je v podstatě čistá - dobrá věc pro větší množství ovoce.

http://hrnce.heureka.cz/orion…nec-nerez-na-odstavnovani-8l/

doplněno 15.04.15 14:46:

lidus - já jsem ho zdědil a myslím, že je větší, než ten v odkazu (není nerez, ale asi hliník).

Pro línější osobu je to ideální, protože se ušetří hodně času při přípravě toho ovoce - nemusí se odpeckovávat nebo nějak moc krájet. Když je v hrnci dost vody, tak se celý proces jen z gauče sleduje a kontroluje - a pak se sklízí hotová práce .

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 15.04.15 09:05
avatar

přeju příjemnou práci... tohle bych fakt dělat nechtěl, je to celé mazlavé, nepropasírovatelné.

doplněno 15.04.15 12:40:

@ben tak to prý i takhle jde, jen ne mě :-D

doplněno 15.04.15 15:27:

nevím jak je to dlouho v tom hrnci, ale teplota páry a čas nebude zrovna přítel vitamínů... :(

Od: ben®
Datum: 15.04.15 15:41
avatar

Dobrý den, to přijde na to, jestli člověk má věřit té teorii o spálení vitamínů při varu. Myslím, že zcela jasný důkaz o tom není. Pokud by mělo jít o vitamíny, tak bych volil zásadně ovoce a zeleninu v syrovém stavu (např. jablka se nemají ani loupat, protože nejvíce vitamínů je údajně pod slupkou).

Pokud děláte džem, marmeládu nebo sirup, tak to varem přejít musí. Co udělá s vitamíny mikrovlnka ani nevím. Z toho hrnce ta šťáva odtéká mimo hned po jejím uvolnění - je horká, ale nevaří se. Ovšem, varem projde následně při dalším zpracování (jako při každé výrobě marmelády nebo džemu). Zdravím!

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 15.04.15 09:30
avatar
Zdravím, nevím jak se to dělat má, ale já je pasiruji přes plátno, naučila mě to moje maminka. Práce to teda je náramná;) nejdřív je udělám v mlýnku a poté přes plátno.
doplněno 15.04.15 09:31: Jo, a odpad téměř žádný, opravdu jen samá semínka, sem tam je i kousíček maliny, ale v tom se nehrabu;)
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 15.04.15 09:52
avatar

Kdysi jsme měli nástavec na masomlýnek, měl šroub, kterým se dal přiškrtit průtok či průlez semínek. Šťáva vytekla přes sitko, za šroubem vylézala skoro suchá šňůrka semínek. to bylo bezva... tenkrát jsem to nenáviděl, musel jsem točit klikou...něco podobného nabízí heureka

Dnes, vlastně loni a předloni manželka propasírovala přes kovový cedník, takovou tu síťku jako polovička míče. Protlačuje ovoce pomocí obyčejné malé naběračky, krouživými pohyby.To naběračka zabírá v každé poloze.

Je to pracné, ale džemy máme bez zrníček.

doplněno 15.04.15 10:14:

odkaz na jeden typ a na další mlýnek

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 15.04.15 10:24
avatar

mlýnek mám, na rybíz to je super práce, za chvilku kvalitně hotovo, ale na maliny a ostružiny se to použít nedá. Ucpává se. :) Zkusím nejdříve tepelnou úprava podle @jabraka a pak to precedit přes plátno "stlačováním ve váčku", třeba to půjde.

Datum: 15.04.15 12:37
avatar

Plátno na nic nepotřebujete, cedím přes normální plechový cedník a pak ještě jednou přes velké sítko na mouku. Moc toho nezbyde ale pokud je mi to líto jen tak vyhodit, zaleju zbytek horkou vodou, přecedím a mám výborné pití.

Nám ještě nic neroste a vy už vaříte marmeládu*plac*.

doplněno 15.04.15 12:44:

Dělám to jako Jabraka, pouze si ovoce na noc zasypu polovinou cukru aby pak tu šťávu lépe pustilo.

doplněno 15.04.15 14:38:

Bene tento hrnec používala tchýně na rybíz, chválila si to ale nikdy jsem ji v tom dělat neviděla.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 15.04.15 12:39
avatar

maliny jsou už zelené - listy, ale chci být připraven. Mě to prostě loni tak nešlo, že jsem s tím málem třísknul. Cedíte syrové nebo uvařené jako @jabraka?

doplněno 15.04.15 12:49:

s tím cukrem je to asi to nejlepší, vytáhne šťávu a cukr půjde přecedit snadno... to by mohlo fungovat :)

Datum: 17.04.15 09:14
avatar

Claymane, ucpává se proto, že rybíz do strojku dáváte i se stopkama a doporučuje se přihodit sem a tam i list. Maliny jsou čisté a protot se to ucpává. Ty listy a stopky rybízu ten strojek pročišťují.Já bych to zkusila s tím samým lisem, (já mám starou Etu, na kterou nedám dopustit) a mezi maliny bych přidávala ty listy. za zkoušku nic nedáte. Rozhodně bych se nebabrala s plátýnkem. To musí být fakt fuška a musí to trvat strašně dlouho a stejně všechnu šťávu řádně nevymačkáte. Schválně to také zkusím, i když mně tedy ta semínka v malinové marmeládě vůbec nevadí. Ale já zatím nemám co bych lisovala. :)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.04.15 09:20
avatar

jj, taky me to napadlo proložit něčím zeleným, ale neměl jsem zrovna nic po ruce. :) Platýnko (útěrka) je dobrý, takhle jsem loni postupně během měsíce vylisoval asi 40kg jablek na "burčák", to nebyla tak hrozná práce *smich*

Datum: 17.04.15 11:13
avatar

No já až to budu dělat, tak nasbírám nejen maliny, ale otrhám k tomu nějaké to listí z maliníku. Prostě ho umeju a šup s tím tam. U jablek tomu rozumím, je jich hodně a mají jinou konzistenci, ale maliny jsou malé a moc měkké. a ta šťáva se do látky bude vpíjet. Já nevím, já to prostě zkusím s tím listím.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.04.15 13:33

muzes mi napsat co je to za eta?dik hanys

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.04.15 18:02
avatar

Je to ta oranžová stará Eta 0010 s převodovkou. Nasadí se na to mísa a pak ten lis. Teče krásná čistá hustá šťáva a do mísy padá ta hmota ze stopek, semínek a listů a je to skoro suché. Já ji používám jenom k tomuto účelu, nic lepšího jsem na dnešním trhu nenašla. Tedy našla, ale za horentní cenu.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 15.04.15 10:21
avatar

Maliny,nebo rybíz dám do skleněné mísy na nekolik minut do mikrovlnky až pustí šťávu.Pak to přes nerezový cedník přepasíruji,přidám gelfix a cukr,krátce povařím a nalejui do sklenic.

JABRAKA

Ohodnoceno: 3x
 

 

Od: luha®
Datum: 16.04.15 00:22

Nejlepší a nejšetrnější způsob je enzymatické zkapalnění ovoce. Zní to sice vědecky, ale je to jednoduchý způsob, jak vytěžit co nejvíc bez větší námahy. Ovoce se rozmačká nebo se rozmělní v nějaké kuchyňském stroji (sekáček, mixer) jen malými otáčkami, aby to nevzalo i semínka. Tato měl se zakvasí vinnýma kvasinkama a ty se postarají během dvou až tří dnů o oddělení ovoce od pece a slupek. Pro další akci se uschová část vymačkaného odpadu do lednice a použije se pro zakvašení nové várky (proces je pak i rychlejší). Sušené kvasinky se oživují dle návodu uvedeném na obalu.

doplněno 16.04.15 01:04:

U málo sladkého ovoce se může přidat i několik lžic cukru.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.04.15 19:53

Nejlepší je, vychovat si rodinku, tak aby jim semínka nevadila. Aspoň jim trošku pročistí střeva *smich*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 15.08.15 19:57
avatar
Tak už mám poznatky, zatím jen z ostružin. Malin bylo málo a další budou za dlouho.
Ostružiny jsem zasypal cukrem, rozmixoval ponornym mixerem, zahral k lehkemu varu, nechal vystydnout a vzal to přes hrubé síto. Bylo toho málo, ale šťávy bylo 200g, semínek a dužiny 100g. Poměr 2:1 je celkem dobrý. Cukr jsem nevazil, možná 50g. Semínka s duzinou ještě zuzitkuju v jogurtu.
Díky
Datum: 16.08.15 05:33
avatar
Já to mám nejjednodušší. Odděluji semínka od dužiny jiným procesem.. Otrhám ostružiny/maliny a šup s nimi do pusy. Mňam mňam. Po určitém čase mne vyseparovaná semínka opustí přirozenou cestou. Bez práce. Odevzdají mezi tím vše prospěšné bez ztráty kvality zahříváním, bez dalšího cukru.
Ovšem i letos moje polovička maliny, rybíz zase pasírovala rozvařené přes síto. Ostružiny za pár dní půjdou do hrnce a parou vyluhujeme šťávu na sirup.
Ohodnoceno: 1x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.