Nejste přihlášen/a.
Zdravím vás,
dnes jsem v jedné otázce zahlédnul pochvalu na domácí marmeládu z malin a ostružin BEZ jadérek.
Jednou jsem se o to pokusil s odšťavňovacím mlýnkem a bylo to utrpení (pořád se ucpával) a byla spousta odpadu, kde zůstalo i dost "masa".
Jak to děláte a jaký máte odpad (véceméně jen semínka?)?
díky
Dobrý den, nedělal jsem to, ale snad se to dá přepasírovat přes plátno. Zdravím!
doplněno 15.04.15 09:08:Ale, jo. Mamina takto něco růžového pasírovala, ale asi spíše rybíz. Už to nevím přesně.
doplněno 15.04.15 14:35:clayman - ano, viděl jsem to, že šikovnému to jde. Já to také nezkoušel a asi bych nebyl úspěšný.
Já mám doma tento hrnec (viz odkaz) a vyzkoušený i rybíz. Pojme hodně ovoce a šťáva z toho je čistá. I práce s ním je v podstatě čistá - dobrá věc pro větší množství ovoce.
doplněno 15.04.15 14:46:lidus - já jsem ho zdědil a myslím, že je větší, než ten v odkazu (není nerez, ale asi hliník).
Pro línější osobu je to ideální, protože se ušetří hodně času při přípravě toho ovoce - nemusí se odpeckovávat nebo nějak moc krájet. Když je v hrnci dost vody, tak se celý proces jen z gauče sleduje a kontroluje - a pak se sklízí hotová práce .
přeju příjemnou práci... tohle bych fakt dělat nechtěl, je to celé mazlavé, nepropasírovatelné.
doplněno 15.04.15 12:40:@ben tak to prý i takhle jde, jen ne mě
nevím jak je to dlouho v tom hrnci, ale teplota páry a čas nebude zrovna přítel vitamínů...
Dobrý den, to přijde na to, jestli člověk má věřit té teorii o spálení vitamínů při varu. Myslím, že zcela jasný důkaz o tom není. Pokud by mělo jít o vitamíny, tak bych volil zásadně ovoce a zeleninu v syrovém stavu (např. jablka se nemají ani loupat, protože nejvíce vitamínů je údajně pod slupkou).
Pokud děláte džem, marmeládu nebo sirup, tak to varem přejít musí. Co udělá s vitamíny mikrovlnka ani nevím. Z toho hrnce ta šťáva odtéká mimo hned po jejím uvolnění - je horká, ale nevaří se. Ovšem, varem projde následně při dalším zpracování (jako při každé výrobě marmelády nebo džemu). Zdravím!
Kdysi jsme měli nástavec na masomlýnek, měl šroub, kterým se dal přiškrtit průtok či průlez semínek. Šťáva vytekla přes sitko, za šroubem vylézala skoro suchá šňůrka semínek. to bylo bezva... tenkrát jsem to nenáviděl, musel jsem točit klikou...něco podobného nabízí heureka
Dnes, vlastně loni a předloni manželka propasírovala přes kovový cedník, takovou tu síťku jako polovička míče. Protlačuje ovoce pomocí obyčejné malé naběračky, krouživými pohyby.To naběračka zabírá v každé poloze.
Je to pracné, ale džemy máme bez zrníček.
doplněno 15.04.15 10:14:mlýnek mám, na rybíz to je super práce, za chvilku kvalitně hotovo, ale na maliny a ostružiny se to použít nedá. Ucpává se. Zkusím nejdříve tepelnou úprava podle @jabraka a pak to precedit přes plátno "stlačováním ve váčku", třeba to půjde.
Plátno na nic nepotřebujete, cedím přes normální plechový cedník a pak ještě jednou přes velké sítko na mouku. Moc toho nezbyde ale pokud je mi to líto jen tak vyhodit, zaleju zbytek horkou vodou, přecedím a mám výborné pití.
Nám ještě nic neroste a vy už vaříte marmeládu.
Dělám to jako Jabraka, pouze si ovoce na noc zasypu polovinou cukru aby pak tu šťávu lépe pustilo.
doplněno 15.04.15 14:38:Bene tento hrnec používala tchýně na rybíz, chválila si to ale nikdy jsem ji v tom dělat neviděla.
maliny jsou už zelené - listy, ale chci být připraven. Mě to prostě loni tak nešlo, že jsem s tím málem třísknul. Cedíte syrové nebo uvařené jako @jabraka?
doplněno 15.04.15 12:49:s tím cukrem je to asi to nejlepší, vytáhne šťávu a cukr půjde přecedit snadno... to by mohlo fungovat
Claymane, ucpává se proto, že rybíz do strojku dáváte i se stopkama a doporučuje se přihodit sem a tam i list. Maliny jsou čisté a protot se to ucpává. Ty listy a stopky rybízu ten strojek pročišťují.Já bych to zkusila s tím samým lisem, (já mám starou Etu, na kterou nedám dopustit) a mezi maliny bych přidávala ty listy. za zkoušku nic nedáte. Rozhodně bych se nebabrala s plátýnkem. To musí být fakt fuška a musí to trvat strašně dlouho a stejně všechnu šťávu řádně nevymačkáte. Schválně to také zkusím, i když mně tedy ta semínka v malinové marmeládě vůbec nevadí. Ale já zatím nemám co bych lisovala.
jj, taky me to napadlo proložit něčím zeleným, ale neměl jsem zrovna nic po ruce. Platýnko (útěrka) je dobrý, takhle jsem loni postupně během měsíce vylisoval asi 40kg jablek na "burčák", to nebyla tak hrozná práce
No já až to budu dělat, tak nasbírám nejen maliny, ale otrhám k tomu nějaké to listí z maliníku. Prostě ho umeju a šup s tím tam. U jablek tomu rozumím, je jich hodně a mají jinou konzistenci, ale maliny jsou malé a moc měkké. a ta šťáva se do látky bude vpíjet. Já nevím, já to prostě zkusím s tím listím.
Je to ta oranžová stará Eta 0010 s převodovkou. Nasadí se na to mísa a pak ten lis. Teče krásná čistá hustá šťáva a do mísy padá ta hmota ze stopek, semínek a listů a je to skoro suché. Já ji používám jenom k tomuto účelu, nic lepšího jsem na dnešním trhu nenašla. Tedy našla, ale za horentní cenu.
Nejlepší a nejšetrnější způsob je enzymatické zkapalnění ovoce. Zní to sice vědecky, ale je to jednoduchý způsob, jak vytěžit co nejvíc bez větší námahy. Ovoce se rozmačká nebo se rozmělní v nějaké kuchyňském stroji (sekáček, mixer) jen malými otáčkami, aby to nevzalo i semínka. Tato měl se zakvasí vinnýma kvasinkama a ty se postarají během dvou až tří dnů o oddělení ovoce od pece a slupek. Pro další akci se uschová část vymačkaného odpadu do lednice a použije se pro zakvašení nové várky (proces je pak i rychlejší). Sušené kvasinky se oživují dle návodu uvedeném na obalu.
doplněno 16.04.15 01:04:U málo sladkého ovoce se může přidat i několik lžic cukru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.