Nejste přihlášen/a.
Myslím, že jste si trochu naběhla s tím, že je tato mouka oblíbená kvůli tomu, že neobsahuje lepek. Jinak samozřejmě čím více obsahuje "otrub"tím lépe, je v ní nejen vláknina, ale i minerální látky a snad i vitamíny.
Já teď po x letech znovuobjevil ovesné vločky, resp si z nich dělám skoro až mouku a používám jí částečně místo pšeničné. Zkuste kouknout. Podle toho co se o ovesných vločkách píše, je to skoro zázrak.
Pohanková mouka: Tato mouka je velmi vhodnou variantou při cévních onemocněních, jelikož obsahuje rutin, který má pozitivní vliv na cévy. Je bohatá na vitaminy B1, B2, E, C, zinek, měď selen, hořčík. Je to bezlepková mouka, která je tedy vhodná při celiakii.
Používá se např. jako zavářka, ale často také do vánočního či jiného cukroví, kde je třeba použít jemně mletou pohankovou mouku a výsledek vás může opravdu příjemně překvapit. Pokud ji dáte do těsta zkuste nejprve v poměru 1:3 ve prospěch jiné mouky např. špaldové nebo bílé pšeničné.
Já myslím, že si tím moc nepomůžete. Pokud hledáte zdravé potraviny, hledejte ty nejjednodušší, ne ty složitější a všelijak upravené. Celé to pramení z neznalosti zásad zdravého stravování, popř znalosti/neznalosti metabolických procesů v organismu. Výše jsem psal, že žádná mouka není zdravá, je to jen výsledek toho, jak udělat ze zdravé potraviny nezdravou. Ovesné vločky jsou bez pochyby zdravé, ale zdravá je i pšenice, pokud ji budete chroupat celou. Pokud se pomelou, stávají se z nich potraviny s vysokým glykemickým indexem a ten je pro organismus nebezpečný například tím, že se vyčerpává slinivka a v horším případě to končí cukrovkou. V tom lepším případě, především mouky vylepšené tukem a dalšími pochutinami člověk brzy skončí v klubu XXL. Brambory jsou taky zdravé, předvším pro svůj vysoký obsah minerálů (tím pádem jsou zásadité) a s úspěchem se používají třeba pro léčení rakoviny, ale musí se pojídat syrové. Vařené na větší kusy nebo ve slupce jsou taky ještě zdravé, i když tepelnou úpravou ztratí organický vápník. Ten se změní na anorganický, pro tělo nevstřebatelný a je dobrý akorát na ledvinové kameny nebo hemeroidy, ale jinak takto vařená brambora má ještě ucházející GI. Pokud ale brambory naštoucháme, GI se výrazně zvýší, tak stejně se zvýší, pokud brambory opečeme třeba v troubě. Ztratí se hromada vody a z brambory, podobně jako ze sušeného ovoce se stává potravina s velmi vysokým GI, tedy naprosto nevhodná strava. Co se týká přímo celozrnné mouky, ať už z čehokoliv, tyhle zrna jsou z větší části zbaveny otruby v podobě slupek a hlavně klíčků, který obsahuje nenasycené mastné kyseliny (ty zdravé) - zdravé pro tělo, ale hlavně chrání samotný klíček před plísněmi apod. Pokud by se toto neodstranilo, tak celozrnná mouka bude mít velmi krátkou záruku, protože ten tuk by začal žluknout. Taktéž v těch slupkách je nejvíce minerálů. Ve výsledku je celozrnná mouka "zdravější) než jemná mouka, ale pořád není zdravá z důvodu velice nízkého obsahu minerálů, jsou to v podstatě jen stopové množství a z důvodu vysokého GI.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.