Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, přiznávám se, že ač jinak jsem dobrá kuchařka, doma negrilujeme. Nemám s tím žádné zkušenosti. V polovině května bychom se u nás měli sejít v rodinném kruhu, zeť přiveze gril a chceme posedět a ugrilovat nějaké masíčko. Uvažuji o kuřecích prsou a vepř. krkovičce.
A teď bych vás chtěla poprosit o nějaké pěkné recepty na marinádu. Klidně několik různých. Olej, koření? Co ještě k tomu? Hořčici? Kečup? Česnek? S jakou jste sklidili největší úspěch?
A jak dlouho maso marinovat?
Předem děkuji za rady. Dcera griluje často, jistě by mi dobře poradila, ale chci ji překvapit, aby si nemyslela, že to neumím. Proto jdu na to oklikou. Dík Jaga.
Jaguš já čerpám z těchto stránek grily-grilovani.cz/..., (mám to vytisknuté a pověšené na chalupě na nástěnce v kuchyni) nejraděj máme pikantní a česnekovou s medem na maso, bylinkovou na hermelín, mám ráda grilovaný bůček, tenké plátky trochu naklepu, osolím a naložím jen s namačkaným česnekem na noc. Pstruhy a makrelu to manžel nenakládá, jen pokape citronem, nasolí a někdy přidá česnek (jak to chutná netuším, ryby nejím). Jelikož jsem líná tak marinády také kupuji, nejraděj maďarskou-česnek + barevný pepř, marináda na stejky a barbekců (zas nevím jak se to píše), ráda používám i koření v sáčcích třeba krkovička s česnekem a rozmarýnem, pikantní kuřecí křidélka-¨a td. jen to koření rozmíchám s olejem, jogurtem (nebo kečupem), pokud do něčeho dávám hořčici používám Amoru a a ta je dost pikantní sama o sobě, k té míchám jen trochu jogurtu. Někdy používám černé pivo, přidám ho do jakékoliv marinády.Ježíš, slintám jak psi I.P.Pavlova. Minulý týden to už manžel nevydržel a gryloval špekáčky ale ještě je na sezení v altánu zima.
Naposled jsem delala medovou marinadu a mnamka velika,,Ted v sobotu chci udelat tuhle a taky skvela ozkousena nejednou mnamka, Ja ji miluju na kurecich kridlech, ale da se dat i normalni maso,,,,, klasicka cola 100ml, lzicka soli, 2 lzicky worcesterove omacky, 2 lzice olivovy olej, 2 strouky cesneku.. Takto to mam opsane z netu a sama jsem dala vseho nejmin 2x tolik..Vsichni moc chvalili a divili se, ze je tam ta cola
Sehnat velký hrnec. Maso hovězí/vepřové na kostky, na 48-72 hodin utopit do vody, aby to nebylo úplně nahňacané na sebe, ale aby se tam trochu dalo plavat. Držet v chladnu, příležitostně promíchnout.
Do vody se dá předem sůl, přesně 1 a kousek lžičky na 1 kg masa, bylinky co najdu nebo narvu (tymián je best of), drcený pepř, nové koření (poměrně hodně, rozhodně víc jak do vývaru), někdy jalovec nebo něco alá divočina, kus jablečného octa (tak 1 až 2 decky na litr, aby to bylo navinulé), dostatek cibule a paprika na 1/4 nebo tak přibližně k tomu. Musí to mít výraznou vůni bylinek s octem, nebát se pepře ani dalších přísad. Kdo dává normální český ocet, tak leje asi půldeci na litr.
Pak včetně zeleniny nebo případně dodané slaniny na špejle (nejlepší jsou drátěný napichováky ve tvaru U) a šup na gril. Samozřejmě lze bylinky a nové koření nahradit dle vlastního výběru, jen odrazuju od mleté papriky - na grilu se snadno spálí a zhořkne. Druhak pozor na větší množství bazalky a jiných tenkolistých bylinek, připékají se na maso.
Děkuji všem. Určitě si vyberu, je z čeho. Nemohu, bohužel, při marinování, ani jinde, používat žádný alkohol ani pivo, ale i tak se nechá udělat plno marinád. Jistě něco podle vás všech udělám, ten základ jste mi pěkně napsaly a jinak fantazii se meze nekladou. Ta cola mě dost překvapila a snad právě proto, ji chci zkusit taky.
Ještě nám pan řezník naloží pěknou kejtičku na opékání , tak i kdyby se mi snad grilování nepovedlo /ale ono se povede/, bude do čeho zakrojit. Ještě jednou dík. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.