Neumím vařit

Od: Datum: 25.03.15 15:45 odpovědí: 7 změna: 26.03.15 18:28
Dobrý den, je mi už 18 a vůbec mi nejde vaření. Zkouším to, snažím se, ale nemám na to prostě talent. Chci se to naučit sama, nechci, aby mi někdo pomáhal. Nevíte o nějaké stránce na internetu nebo něčem takovém, kde jsou návody pro antitalenty, jako jsem já? Všechno totiž.spálím, zničím, atd. Nic mi nejde. :( diky
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 25.03.15 15:52
avatar

Žiješ v rodině s rodiči? Nejlepší učitelkou je vždycky mamka, v mém případě to byla ještě i babička, která žila s naší rodinou. Když mi bylo asi 17, moje "holky" uznaly, že bych se měla něco naučit. Do té doby jsem tak přinesla, podala, umyla nádobí, oloupala brambory.

A tak to začalo. Všechno pod dohledem. Dalo mi práce se třeba naučit správně osmažit cibulku. Aby nebyla málo, ale ani spálená. Občas se něco vyhodilo. A ženské trpělivě - teď si udělej jíšku, takovou do růžova, míchej...a ono to šlo.

Jistě Ti mamčina kuchyně chutná. Proto bych se učila vařit přímo od ní. Je to lepší, než internet. Občas třeba něco zvrzneš, či od mamky přiletí přátelský pohlavek, ale prostě se do toho dát a opakovat to, co už umíš. V sobotu a v neděli vař sama, jen pod dohledem a teoretickým vedením.

Ono to půjde, žádný kuchař z nebe nespadl. *mala* Jaga.

Nejvíc jsem měla problémy s masem, nerozeznala jsem plecko, krkovičku, kotletu, kýtu, připadalo mi to všechno stejné. Prostě maso. A tak jsem se vycepovala, že dneska poznám maso snad i se zavázanýma očima. :-D

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 25.03.15 15:55

Já vařit "umim", ale nebaví mě to a už vůbec ne to uklízení potom :-D Přítelkyně se kvůli mě naučila vařit, učí se novým věcem, ale ještě se nestalo, aby mi to nechutnalo.

doplněno 25.03.15 15:57:

Jinak samozřejmě vaří podle receptů od tchýně a taky co najde na internetu

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 25.03.15 15:56
avatar

Dobrý den. Pořiďte si i kuchařskou knihu. Jinak zkuste:

http://topvideorecepty.cz/

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 25.03.15 18:47
avatar

1. Řiď se recepty, začala bych s jednoduchými věcmi, určitě někde jsou nějaké recepty pro začátečníky. Nepouštěj se do těžších věcí, riziko neúspěchu je velké a odrazuje. Sleduj, jak se který materiál chová při určité teplotě v určitém prostředí.

2. Uč se z vlastních chyb. Jaga má pravdu, že nejlíp to umí mamka, dá takové ty pevné základy, co si člověk pamatuje nadosmrti (šílím ze slečen, které se chytají za hlavu, že jim vzkypělo mléko, katastrofa - mně to přijde naprosto normální...). Ale když to musí být "sama", tak se musíš zamyslet a říct si, co se na tom povedlo, co ne, a jak to změnit. Něco jsi připálila? Tak je třeba to tam nechat kratší dobu a/nebo na menší teplotu. Každou chybu musí následovat náprava.

Ale když na to přijde, já jsem zase antitalent na maso. Už mi přijde, že i ty kuřecí řízky neumím šťavnaté... :-/ a červené maso ani nezkouším, to snad ještě nikdy nevyšlo dobře.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 25.03.15 20:31
avatar

Podle mého názoru jsou perfektní stránky i pro takové kuchařky jako jste vy, i pro kuchařky (kuchaře) zkušené: http://ekucharka.net/. Nejen že je to vaření "po domácku", ale hlavně je názorné, v bezvadně zpracovaných, krátkých videích s milým a příjemným komentářem paní Ivany (která všechny recepty před kamerou vaří (peče, smaží ). Neunavuje zbytečnými řečmi, ale i upozorňuje na možné problémy a varianty v konkrétních receptech. Je dobré si přečíst i komentáře pod recepty, jsou mnohdy přínosné.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 25.03.15 20:45
avatar

Taky varim casto podle teto video kucharky a naucila jsem se spoustu veci, doporucuju!

Ohodnoceno: 0x
 
Od: esme®
Datum: 26.03.15 18:28

Nezoufejte, na vaření není třeba talent ale praxe. Taky jsem v osmnácti nic neuměla a spálila jsem i čaj - a to doslova, málem jsme vyhořeli. *smich*

Až když jsem bydlela sama tak se ukázalo že hlad je nejlepší kuchař a pomalu to šlo, měla jsem takovou jednoduchou kuchařku a postupně experimentovala. Nejdřív se to dalo jíst jen občas, ale nakonec se to poddalo. Nejtěžší je vychytat takové ty základní fígle - jak dlouho co zahřívat aby se to nespálilo a opeklo tak akorát.

Podle netu se to určitě naučíte, tam je všechno, jen vydržať! ;)

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.