Nejste přihlášen/a.
Náš starý děda nemůže jídlo co je sypké(např. rýži)protože jí vdechne a dusí se.Moc si přál pohanku jakou mu dělala maminka...chtěla jsem mu udělat radost a uvařit ji,ale nevím jestli lze připravit pohanku,tak aby nebyla sypká.Aby to byla kaše co nevdechne.Jde to vůbec?Máte nějaký recept?díky.
Dobrý den, když se pohanka vaří delší dobu, tak se rozvaří tak, že je z ní kaše. Já vařím pohanku do poloměkka, pak dávám do tepla takzvaně dojít (pod peřinu). Správně se ani nemá pohanka snad vařit, ale jen zalít vařící vodou... a nechat v teple dojít. Ale z tohoto receptu mi vyšla pohanka hodně sypká. Pohanku uvařenou naslano podávám se zamíchanou brynzou. Je to zvláštní kombinace, ale dobrá. Taky záleží na tom, jakou pohanku používáte. Já beru tu ze mlýna Šmajstrla.
Pohanku uvařte podobně jako čočku na kyselo. Myslím tím konzistenci. Čočka též není sypká. Já vařím pohanku s čočkou půl na půl, samotnu bych jí nepozřela, ale je zdravá, já vím.
Pohanku jím daleko víc, jak třicet let a vařím ji stále stejným způsobem. Oprat a okapat na cedníku, potom krátce orestovat na troše horkého oleje s rozdrceným česnekem a pak zalít horkou vodou a dát pod tu peřinu, jak už bylo zmiňováno Eulálií. Pohanka má v sobě hodně minerálů, ale ty se dlouhou tepelnou úpravou ztrácí. Proto ta peřina, i když o něco se vždycky přijde, tak je to stále ten nejosvědčenější způsob. Já kupuji zásadně pohanku tmavou, ať si každý říká co chce, protože je výrazně chutnější. Před několika lety se u nás pohanka nedala téměř ani koupit a když, tak z ní lidé vařili nechutnou kaši a říkali jí "jídlo chudých". Sice to má svůj význam, který se váže k tomu, jak se sem pohanka dostala, ale to už je jiná historie. I její název tomu hodně napovídá.
Správně upravená pohanka má být sypká a má mít tu svou specifickou oříškovou chuť. Ale asi Vašemu dědečkovi vařila babička tu kaši. Byla to škoda, ale proti gustu, žádný dišputát. Tak zkuste dát více vody a rozvařit ji. Nebo kupte tu světezelenou, ta se musí vařit jinak a déle, aby byla poživatelná a z ní je právě ta divná kaše. Já bych to napřed zkusila s tou tmavou a místo do peřiny bych ji zalila horkou vodou a dusila pod pokličkou na sporáku. Také jsem to tak jednou udělala protože jsem ji chtěla mít rychleji hotovou. Ale byla z toho právě spíše ta kaše, tu by dědeček určitě nevdechl a přece jenom měla daleko lepší chuť než ta zelená.
Ono je to někdy dost těžké radit takhle přes psaní. Ono to chce opravdu vidět a hlavně ochutnat různé způsoby. Já pohanku miluji a nedám na ni dopustit. A dokonce jsem naučila jednu paní, majitelku prodejny se zdravými potravinami, kde také vaří polední jídla, jak má vypadat správně upravená pohanka do salátu.
díky všem.Jak se dělá samozřejmě vím,je to jedno z nejlepších jídel,jen jsem se bála jí rozvařit.Netušila jsem zda dosáhnu té "kaše" a nechtěla jsem si jí zkazit zbytečně a hlavně aby to bylo poživatelné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.