Jak na domácí karamel

Od: Datum: 21.03.15 14:14 odpovědí: 14 změna: 22.03.15 21:59
avatar

Krásný, první jarní den,přeji všem *slunce*

Milé kuchařinky,prosím Vás o recept na pravý,domácí karamel.Nemyslím z kondenzovaného mléka,ani jiné náhražky.Také prosím,neposílejte odkazy.Chtěla bych osvědčený a jak říkám pravý.Ať už na polevy,nebo do krému.Děkuji moc


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 21.03.15 14:23
avatar

Na pánev se musí nasypat pískový cukr a ten, za častého míchání, nechat na ohni roztavit a zezlatovět. Pak se může přidat kousek másla a smetana. Když nepřidáte nic, zůstane tvrdý, ale dá se rozehřát nebo rozpustit v tekutině.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 21.03.15 14:25
avatar
Podle tohoto postupu jsem ho dělala já. Lepší návod už snad být nemůže.
http://knedlik.pise.cz/3-jak-udelat-karamel.html
doplněno 21.03.15 15:05: Chybami se člověk učí, to se dopiluje ;)
Ohodnoceno: 2x
 
Od: wamp®
Datum: 21.03.15 14:46
avatar
Dámy,moc děkuji,zkusím znovu.
Budto ho mám tvrdý jako šutr,nebo se mně připálí.To jsem ale tydýt :-D
Datum: 21.03.15 15:00
avatar

Wamp, když ztvrdnul, nevadí to, takhle jsme karamel nalily, jako děti na malý talířek a lízaly ho jako lízátko. :-D Dá se rozpustit v mléce. To nám dělávaly kuchařky ve školce, karamelové mléko. Děti ho milovaly. :-D Nebo válečkem na nudle nadrtit a dále zpracovávat Pak se dá ještě přidat, ihned po odstavení máslo nebo smetana, případně obojí. Množství nevím, dělala jsem to od oka, vznikla tužší hmota, která se zašlehávala třeba do náplní dortů, do šlehačky a tak. Ale je pravdou, že je to kumšt.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: wamp®
Datum: 21.03.15 15:28
avatar

Babičko,děkuji Vám.Má drahá babička ho dělávala na cucání,říkala tomu husí hovínka.Do toho karamelu přidala mák a udělala takové válečky.Ale jak,to nevím *nevi* Každopádně to bylo výborné.

Datum: 21.03.15 17:11
avatar

já vařím domácí karamel úplně jednoduše - samotný krystal. cukr na mírném ohni míchat a míchat, až se rozpustí na hustou kapalinu a zhnědne, pak opatrně přilévat vodu - vzniklý hustý karamel uskladnit do lahvičky a přidávat do kávy - moc dobré :)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: wamp®
Datum: 21.03.15 17:23
avatar
Mindo,také Vám děkuji
Já jsem dala půl hrníčku cukru,míchala a míchala,až se rozpustil.Pak jsem přidala dvě lžičky vody.To bude asi málo,že?
doplněno 21.03.15 19:06: Mindo,moc děkuji,zkusím
A to by v tom byl čert,aby se mně nepovedl *cert*
doplněno 21.03.15 19:10: Ještě prosím dotaz,mohu ho pak normálně přidávat do krémů,pudinků a na polevy? Asi ano,že?
Datum: 21.03.15 17:34
avatar

ano, 2 lžičky je nejspíš málo - to se vzápětí vypaří :) ... já to dělám podle oka - na 2 hrnky cukru asi půl hrnku vody, aby vznikla hustá, ale tekutá hmota...

Ohodnoceno: 0x
 
Od: mp
Datum: 21.03.15 20:14

Karamel děláme tak jednou za měsíc asi ze 4 kg cukru. Nerezový hrnec, nasypeme cukr krupici, podpálíme a za stálého míchání tvrdou obracečkou se cukr začne pozvolna rozpouštět a hnědnout, ke konci stáhnu plyn. Připravím si tak 2 litry vařící vody, a když je cukr rozpuštěný a dost hnědý - pozor na přepálení a následné zhořknutí - tak opatrně zaleji horkou vodou. Tady opravdu POZOR, protože to dost prská a hrozí popálení. Chce to cvik. Hustota se dá ověřit tím, že kápnu trochu karamelu na talířek, on rychle zchladne a poznám tak hustotu za studena. Tak se dá docela přesně odhadnout budoucí hustota.

Ohodnoceno: 3x
 
Od: wamp®
Datum: 22.03.15 16:18
avatar

Mp,moc děkuji i Vám Jen mě zaráží,proč toho děláte tolik?...

Od: mp
Datum: 22.03.15 21:59

Mám to do restaurace na karamelové poháry, palačinky a na zdobení a jelikož karamel vydrží dost dlouho, tak mohu udělat větší množství najednou.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 22.03.15 13:03
avatar

Jsem překvapená, že všichni přidávají vodu až po rozpuštění cukru. Já jsem se od cukrářky naučila přidávat vodu ihned. Schválně jsem šla a pro Vás udělala karamel, abych ho mohla vyfotit. Dvě vrchovaté lžíce cukru a lžíce studené vody na pánvičku. Pak teprve začít zahřívat. Napřed je to bílá hmota, ale postupně se cukr rozpouští, voda opařuje. Stále míchat, samozřejmě. Za několik sekund máte krásný zlatohnědý karamel. Posílám foto. Když budete cukr rozpouštět bez vody, snadno ho připálíte a když pak do horkého přilijete vodu, bude prskat a srazí se a nemusí se to povést. Tahle metoda je zaručená. než jsem to dopsala, karamel ztuhnul a je krásně lesklý jako sklo.

doplněno 22.03.15 14:18:

Abychom ho mohli uchovat tekutý, třeba ve skleničce, tak když je ztuhlý jako sklo, vrátíme nádobu na oheň, přilijeme vodu a tuhý karamel provaříme na potřebnou hustotu. normálně by měl mít konzistenci tekutého medu. Množství co je obrázku je ze dvou polévkových lžic cukru, je 50ml tekutého karamelu.

Ohodnoceno: 4x
 
Od: wamp®
Datum: 22.03.15 16:30
avatar

Tedy Suzy,čím jsem si zasloužila tak ohromující pozornost? *slunce*

Moc a moc Vám děkuji,je to nádhera.Bohužel,bodík už Vám dát nemohu,tak alespoň ten pomyslný,ano *palec* Jste skvělááááá *ua*

Od: mp
Datum: 22.03.15 21:57

Tak jsem to zkusil ve větším množství 4 kg cukru a 1,5 l vody podle Vašeho návodu a dá se říci, že výsledek byl stejný. Akorát se stejně nejprvé musí odvařit voda, aby cukr začal karamelizovat. To mě trvalo asi 25 minut, cukr se vysušil a začal karamelizovat, aby byl za studena tekutý, tak jsem do něj musel stejně přidat horkou vodu. Takže výsledek: oba postupy vedou ke stejnému výsledku, akorát s vodou nakonec je to rychlejší. Alespoň jsem vyzkoušel Váš tip, tak díky.

doplněno 22.03.15 22:05:

Ještě posílám dokumentaci, Takto mě výroba karamelu už dlouho nebavila.

Ohodnoceno: 2x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.