Význam vajec při pečení

Od: Datum: 16.03.15 15:16 odpovědí: 21 změna: 19.03.15 11:21

Dobrý den,

nejsem žádná velká hodpodyňka, proto bych se chtěla zeptat zkušených. Do téměř jakéhokoli těsta na buchtu či koláč se přidává vejce. Jaký tam má význam? Jako pojivo?

Pokud ano, nestačí pouze bílky? Jde mi o tuk, který je obsažen ve žloutcích. Bude mít nějaký zásadní vliv na těsto, když použiji jen bílek? U normální buchty nebo koláče asi ne. Ale co třeba v případě piškotu?

Děkuji

doplněno 19.03.15 10:13:

No tak jsem upekla piškot z celozrnné špaldové mouky, pouze s bílky a tekutým sladidlem stévie.

A světe div se, chutnalo to v podstatě stejně, jako klasický, velmi kalorický piškot :)

Snad jen že nebyl tak měkkoučký, jako bývá normální piškot, ale to mi ani v nejmenším nevadí. Takže to jde.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: wamp®
Datum: 16.03.15 15:32
avatar
Pokud vím,tak jako pojivo.Máte pravdu.Myslím si ale,že dle novodobých výzkumů je i žloutek velmi zdravý,obsahuje lecitin a ten rozpouští škodlivý cholesterol,zvyšuje koncentraci mozku,podílí se na správné formě dobré kvality nehtů a vlasů a podporuje zdravá játra...
Pokud pečete piškot,tak se šlehají zvlášt vejce s cukrem a bílky také zvlášt.Jinak piškot neupečete.
Vejce jsou zdravá bílkovina
doplněno 16.03.15 16:00: Není zač...
doplněno 16.03.15 16:24: Samozřejmě myslím pravý piškot.To je ten,který se pekl již více než 50ti a více lety.
Těsto s olejem a kypř.práškem nemá s pravým piškotem nic společného.Bílky se šlehají stále zvlášt.
Ohodnoceno: 0x
 
Od: ver®
Datum: 16.03.15 15:40

Tak on mi ten tuk ve žloutcích vadí jakoby aktuálně, jinak proti němu nic nemám. Jsem teď na dietě a tukům se nevyhýbám, ale přeci jen když mám dát do piškotu 6 vajec, tak mezi celými vejci a jen bílky je rozdíl 36 g tuku

U ostatních buchet jsem to rovnou vyzkoušela, nedat žloutky, ale u toho piškotu nevím. Ale zkusím to, udělat jen sníh z bílků a pak do něj až zašlehat mouku a cukr. No a uvidíme

Od: jentak
Datum: 17.03.15 12:32

jste se sekla v desetinné čárce. V 6ti kusech žloutků je dohromady asi 3,6gr tuku. A vejce se do pečení dávají proto, že vážou vodu.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ver®
Datum: 17.03.15 12:54

Nesekla. Jedno vejce (žloutek) obsahuje 5 - 6 g tuku, podle velikosti.

Od: jentak
Datum: 17.03.15 13:12

To by ho tam musela být třetina z váhy žloutku. Hoďte si žloutek na váhu...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.03.15 13:41
avatar

Já to dost dobře nechápu. 6 vajec tedy podle Vás obsahuje cca 30g tuku. To je denní dávka tuku pro jednu ženskou (já mám v jídelníčku 34g, větší člověk bude mít víc). Takže když sníte ten celý piškot ze 6 vajec, dodáte tělu jednu celodenní dávku tuku. Ale cukru sníte v tom jednom piškotu víc, než Vaše tělo potřebuje na jeden den! Krom toho, když porovnám přínos tuku z vejce a jednoduchého sacharidu z bílého cukru... vím, co v tom piškotu omezit a vejce to nebudou :-D

Nevymýšlejte ptákoviny, dejte si toho piškotu málo a bude to oukej *placni*

Schválně jsem se mrkla na kalorické tabulky a celé vejce je tam se 6g tuku, jen žloutek 5g.

doplněno 17.03.15 14:08:

Nj, se omlouvám *nevi* na druhou stranu, když se člověk přijde poradit mezi bandu lidí, končí to stejně - nejdřív dotazy, proč a co a jak, pak návrhy, jak to udělat jinak a lépe a skončí to u toho, že místo piškotu se peče něco jiného *smich*... jsme lidi (a to "jen" tam chybí schválně, nemyslím to jako omluvu).

doplněno 17.03.15 14:09:

Mimochodem, co tam teda budete místo toho cukru dávat? To by mě zajímalo *hi* cukru mám až moc, tak ať vím, co použít příště...

doplněno 17.03.15 14:10:

*zed* Pardon, už vidím, stévii. Tu já nesnáším, příšerně mi vadí její chuť - je to horší, než umělá sladidla. Ale asi mám divné chuťové buňky, ještě jsem nepotkala člověka, který by to měl stejně.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ver®
Datum: 17.03.15 14:03

A kdo říká, že ho budu sladit cukrem? Sladím stevií.

Opět se to zvrhlo úplně někam jinam. Ptala jsem se pouze, proč se vejce používají při pečení, nepotřebuji rady co jíst a nejíst. Moc dobře si umím jídelníček upravit sama a vím proč dělám, co dělám.

Příště to tedy udělám jinak - recept zkusím rovnou bez vajec (nebo minimálně bez žloutků) a uvidím, jestli se povede. Ušetřím si čtení spousty zbytečných řečí o tom "jak nemám vymýšlet ptákoviny".

doplněno 17.03.15 14:16:

Mně právě stevie vůbec nevadí, jsem na ni zvyklá. Někdy taky kombinuji mouku se sladkým šmakounem, který je sladký sám o sobě, takže pak není třeba sladit tolik. Ale stevie u mě vítězí.

Datum: 17.03.15 16:37
avatar

Tak to Vám docela závidím, já ji zkoušela párkrát v různých formách a beze změny :( šmakouna jsem ještě nezkoušela. Já to holt mám tak, že když peču a jím toho víc, tak uberu jinde - hlavně na cukru (sladkosti) a sacharidech (brambory, pečivo).

Snad se už nezlobíte za ty zbytečné řeči, já se fakt omlouvám *bzum*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 16.03.15 16:16
avatar

Žloutky působí na zvláčňování těsta a tam, kde se používají pouze bílky, přidává se jiný tuk, případně ořechy a podobně : http://www.toprecepty.cz/recept/8889-chlebicek-z-bilku/ ( jen jako příklad ).

Do piškotu není nutno šlehat bílky a žloutky zvlášť, to je zvyk z doby, kdy nebyly k dispozici elektrické šlehače. Dělám to tak víc než 30 let a piškot je skvělý, jen teď už volím předpisy, kde je vajec méně, přidává se rostlinný olej a kypřicí prášek a nešlehá se vůbec, jen zamíchá :)

P.S. Piškot ze 6 vajec stejně těžko někdo dokáže sníst na posezení...

doplněno 16.03.15 16:30:

Jistě, ten moučník s olejem a práškem za piškot nevydávám, ale dá se použít ke stejným účelů. Pravý piškot ( vejce + cukr + mouka ) dělám tak, že cukr ušlehám s celými vejci do husté pěny a pak jen zamíchám prosátou mouku. Fakt, jde to :)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 16.03.15 17:41
avatar

Já už roky těsto na piškot dělám tak, že šlehám bílky, pomalu přidávám cukr, a pak do tuhé pěny po jednom vešlehám žloutky. Dělám tak i třené těsto, do pěny ke žloutkům pomalu přileju a vešlehám olej, a po trochách mléko na střídačku s moukou, to už mám metly na nejnižší otáčky.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 17.03.15 09:22
avatar

Když se vyšlehá zvlášť tuhý sníh, pak není třeba přidávat do těsta kypřící prášek.

Když se nám doma v mrazáku nahromadí bílky, uděláme si piškot na např. Míša řezy také jen z těch bílků bez žloutků. A je pravda, že dieta a pečení piškotu ať už s možná méně tuky a méně cukry, mi přijde taktéž poněkud kontraproduktivní :D :D

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 16.03.15 17:52
avatar

Ver, omlouvám se, nechci být fakt protivná, ale spojení dieta a buchty, to je hodně velký nesmysl! A pak, kolik žloutků příjde na celý pekáč buchet? A kolik toho sníte vy sama? :-D Myslím si, že stres ze zákazů je mnohem škodlivější, než mírný prohřešek.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ver®
Datum: 16.03.15 23:02
To rozhodne neni nesmysl Drzim dietu, hubnu, ale presto si mlsam. Ono jde prave o to slozeni. Vymyslet variantu testa, aby se tam nedavala pulka masla nebo buhvi kolik oleje, tuna vajec a ja nevim ceho. A jde to. A rozdily v obsahu sacharidu a tuku jsou dost vyznamne. Staci zapatrat a byt trochu kreativni.
Od: nero*
Datum: 16.03.15 23:23
Dobrý den nemusíte se bát tuku v žloudku je ho tam málo :Obsahuje 80-90 % vody, 6-8 % bílkovin, 3 % tuku a menší množství cukrů.Tak to není žádné velké neštěstí. Piškotové těsto bez žloudků nebude ono , je to základní surovina pro jeho výrobu . Já ho ani jinak nedělám.
Ohodnoceno: 1x
 
Od: ver®
Datum: 17.03.15 08:45

No úplně málo ho tam tedy není Nicméně napsal(a) jste to přesně - "piškotové těsto bez žloudků nebude ono" - ale proč? Chutí? Konzistencí? To je právě to, nač se ptám

Ale asi bude fakt lepší to prostě vyzkoušet a uvidíme, jak to dopadne

Od: sos®
Datum: 17.03.15 09:25

absolutně k ničemu. Je to tradice z dob , kdy se používala domácí vejce a ty měla zpravidla sytě barevný žloutek a těsto krásně obarvily. Dnes už barva zmizela - slepice nežerou trávu, ale humus . A méme také bezvaječné těstoviny a další. Vezměte si takový nesmysl, když zadělávám knedlíky za 4 kila mouky nebo sekanou ze 6 kil. Kolik bych tam, musel narvat vajec, aby to bylo nějaké pojivo? .Nebo si někdo myslí, že v průmyslové výrobně knedlíků se do nich dávají vejce? Dávaly se sušené, dnes už nic. Včera jsem do těch knedlíků také nedal ani jedno a bylo 10 perfektních kousků, které v Kaufu nekoupíš.

Ohodnoceno: 2x
 

 

Datum: 17.03.15 10:22
avatar

Buchta bez vajec, svíčková bez smetany, sádlo z čočky a maso ze sóji. Začínám chápat, proč Babica a Láďa Hruška mají takový úspěch. Ale pamatuju si jako děcko, jak pohoršeně reagovala naša tetina, když jsme se jí ptali na nějaké recepty na cukroví a přitom vyšlo najevo, že místo poctivého másla a sádla používáme Heru nebo nějaký jiný margarín.

Ohodnoceno: 3x
 
Od: xy
Datum: 17.03.15 12:51

zdravá strava, na kterou se mladá generace naučí u nás ve školní jídelně :

když děti mají čočku, tak už k ní dávno není ( samozřejmě ) párek nebo maso, ale - ani vejce, protože to by byla jen náhražka za maso. A za maso už je v jídle přece ta čočka takže, mají čočku se zelím

Ohodnoceno: 0x
 
Od: jjjjjjj
Datum: 19.03.15 10:46

Zkuste Vajohit

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ver®
Datum: 19.03.15 11:21

Vajahit je zase nevýhodný kvůli sacharidům. Takže "dietnost" neřeší.

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.