Nejste přihlášen/a.
Někde jsem viděla, že je důležité do těsta na palačinky nejdřív spojit mléko a mouku a potom přidat vejce - nebo naopak? Já to zapomněla. Pak je prý krásně jemné a perfektní. Zdravím Kenyska
Dělám "by voko" podle toho, co je zrovna doma. Když není mlíko, dám tam vodu, když nejsou vajíčka, tak je tam prostě nedám. Občas přidám máslo nebo prášek do pečiva, když se mi chce, tak vyšlehám zvlášť bílek na sníh nebo tam přidám třeba kakao nebo skořici. Podle mě nejde palačinky zkazit - max. tím, že se připalují (do těsta se nesmí dávat cukr!) nebo jsou moc tlusté a uprostřed nedodělané. Všechno většinou splácávám dohromady, podle toho, jak mi to přijde pod ruku.
Tak tohle je snad nejkrásnější recept na palačinky, jaký jsem kdy viděl! Sice bych podle něj nevěděl, jak je udělat, kdyby doma bylo všechno, ale jinak se prostě vezmou první tři suroviny, co budou po ruce, a z nich se palačinky udělají.
kolikoli, určitě, já to také dělám tak, když doma něco není, nahradím to něčím jiným. Ale na Babicu jsem se přitom nedívala. Jenom to už potom nejsou palačinky, ale lívance, placky, když tam dáte brambory tak bramborové placky, trhanec, indický chléb pita apod.
Jinak se vždycky divím, když je zima, kalamita a na horských chatách si kuchaři a návštěvníci zoufají, že nemají čerstvé pečivo, chleba. Tak si vždycky říkám, že tam mají mít pytel mouky a pro první chvíle hladu napéci jakékoliv placky, buchty.
Tak tak. Taky často dělám palačinky na slano (místo marmeládou se naplní špenátem), ty miluju. A pak ještě plněné tvarohem s ovocem (hlavně broskve+hrozny jsou výborné) a přelité smetanou. Výborné, i když dost sladké a těžké. Tady tyhle právě dělám s vyšlehaným sněhem.
JO..! Se špenátem je dělám nejčastěji a ještě do nich přidám orestované kuřecí masíčko na cibulce.
Sladké moc nemusím. Dcera to má nejradši s borůvkovým joburtem, šlehačkou a posypané Grankem.
Jinak postup: Do misky (větší) naliju cca půl litru mlíka do kterého dám přiměřené množství mouky, aby vznikla řidší kašička a pak tak vrazím vajíčko a špetku soli. Pokud je to na sladko, pak přidám malinko kypřícího prášku do perníku.
Krásně to pak voní a palačinky jsou nadýchané.
Nechávám po zamíchání odležet. Suroviny se spojí a splaskne pěna, která se při šlehání vytvoří.
včera jsem je dělala ,nalila jsem mléko rozbila vejce a nasypala hladkou mouku a špetku soli a špetku cukru- nemusí být- vše dobře rozšlehala nechala chvíli odstát...a pak lila těsto na teflonovou pánev jen lehce pomašlovanou na první palačinku - byly tenoučké a dobře se obracely ...těsto mám spíš řídší než husté- pak se daří slabé palačinky
Kenyska zřejmě myslí variantu za prvé:
mléko rozkvedlat s vejcem a potom mouku
nebo za druhé:
mléko rozkvedlat s moukou a potom přidat vejce?
Kenysko, já poradím ještě jednu věc. Když budete vědět, že budou palačinky, připravte si těsto na palačinky jednu až dvě hodiny předem. Těsto se pak dobře peče a netrhá se. Odpočinek má dobrý vliv na lepek obsažený v mouce. Používáte hladkou mouku?
doplněno 01.03.15 14:59:Někdy záleží také na pánvičce, prostě to na některé nejde a nejde.
Kenyska /případně i jiný čtenář/ může být mladá a nezkušená a zkouší. Každá rada dobrá, než si to vychytá.
My, co vaříme 40 let, tak už vaříme zpaměti, od oka, a i různé chyby dokážeme napravit. Mě tuhle nešly řízky, obal opadával, další pokus s právě s palačinkami nedopadl též dobře. No, bylo to pánvičkou, kterou jsem nepoužívala snad 20 let. Milá pánev již odpočívá ve sběrném dvoře a čeká na druhou přetavenou šanci.
Já také vařím již někjaké desetiletí, ale tohle měla být vychtávka šéfkuchaře. jen nevím zda to dělal - mléko s vejcem a pak mouku nebo mléko s moukou a pak vejce. Všechny ostatní vychytávky už znám. Zdravím
Všechno už tady bylo napsáno. Já dávám: 1-2 vejce, špetku soli, 1/2 l mléka, 4 dkg cukru, 20 dkg hladké, nebo polohrubé mouky. Těsto nechám chvíli odpočinout.
Pokud někdo použije šlehač, je jedno, v jakém pořadí suroviny dá. Pokud se ale šlehá ručně, je třeba dát nejprve to sypké a vejce, teprve postupně po trochách přilévat mléko, pořád míchat a tím těstíčko ředit. Kdyby se mouka nasypala do mléka, udělají se žmolky. Pokaždé,mám vyzkoušeno. Vždy mléko do mouky. Nepálí se mi nikdy. Mám dobrou pánev.
Jinak nechápu, jak lze udělat palačinky bez mléka a bez vajec. To už zbyde jen mouka a voda. Z toho tak leda bezvaječné nudle, případně dort podle pejska a kočičky. Jaga.
Velmi jednoduché palačinky z flašky...Do plast.flašky od minerálky dáme...900ml mléka, 15 PL polohrubé mouky, 1PL cukru, 1ks vanilkový cukr, půl ČLsoli, 3-4 vejce a 1dcl oleje přidat do těsta. Dobře protřepeme ! Z flašky lijeme na pánvičku a smažíme ...jsou chutné a rychlá příprava.
doplněno 02.03.15 14:14:Mouku jsem tam nasypala přes trychtýřek...tak jsem je dělala snad jen jednou,poslala jsem to tazatelce jen jako tip.
No, nevím nevím. Než člověk nacpe tu mouku dovnitř... a ten bordel. To už je lepší dávat na pánvičku normálně naběračkou nebo lžící. Navíc na 4 vajíčka? Nějaký divný recept. Jedno vejce na jeden litr mlíka (mouka podle toho, jak to chceme hustý/řídký).
doplněno 02.03.15 09:53:Ještě přidám jeden výborný recept:
" Sexy palačinky"
1 1/2 hrnku mouky + 1 lžíce cukru + 1/2 prášku do pečiva + 1 lžíce skořice => zamíchat + 1 1/3 hrnku mléka + vanilkový extrakt (nebo mezi ty suché ingredience přidat vanilkový cukr) + 1 vejce + 3 lžíce másla (povoleného/rozpuštěného) => zamíchat a dát do lednice. Mezitím ušlehat šlehačku (smetana ke šlehání + smetafix + můžeme kápnout trochu rumu/whiskey). Nakrájet jablka na tenké plátky (a rozpůlit je, aby to nebyly moc velké kusy). Na pánvičku dáme krapínek oleje a nalijeme trochu těsta (tyhle se dělají menší a tlustší než klasické palačinky). Plátky jablek namočíme do rumu/whiskey a položíme (a zamáčkneme) na palačinku. Až se udělá z jedné strany, tak otočíme, jablíčka se tak krásně zapečou dovnitř. Jednotlivé palačinky netočíme, ale každý kousek trochu pomažeme máslem (ještě za tepla) a pokládáme na sebe. Nakonec ozdobíme šlehačkou a posypeme oříšky. Věřte mi... jsou naprosto fantastické!
Kdo by chtěl obrázkový návod, tak je tady (ale anglicky, a ano, vím, že cup není stejný objem jako náš hrnek, ale málokdo má nervy nebo odměrky na "cup", a aspoň je těch palačinek víc :D)
Celou dobu jsem to jako kuchař dělal postupem - vejce - mléko - mouka. Před několika lety u nás začala dělat starší kuchařka výborná na těsta a knedlíky. Když poprvé začla dělat těsto na palačinky, tak jsem koukal. Nejprve rozšlehala 4 vejce, špetka soli, malá naběračka oleje, 100 gr vanilínového cukru (kupovaného po kile, ty malé pytlíčky by se dost prodražily), nasypala 530 gr polohrubé mouky. A začala mírně míchat a jen lehounce přikapávala mléko 1 litr, ze začátku jí to vycházelo jako lité těsto. To prodělala a pak pomalu za stáleho míchání dolila ten 1 l mléka. A fakt ani jedna hrudka a mohlo se ihned péci. Když jsem si uvědomil, že sádra se také nedává do vody ale naopak, tak toto je ten nejlepší postup.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.