Kvásek na chléb - jak použít?

Od: Datum: 21.02.15 19:34 odpovědí: 7 změna: 15.03.15 10:26
avatar

Chtěla bych si zkusit upéct vlastní chleba a proto jsem si v pekařství koupila "Kvásek na chléb". Nevím si s ním ale rady a ani prodavačka mi nedovedla poradit. Nevím, jestli je hned k použití, nebo je ho potřeba nejdříve nějak připravit - třeba smíchat s vlažnou vodou, event. trochou cukru, moukou (koupila jsem žitnou chlebovou), nebo ho musím dlouze tzv. oživovat, jak jsem viděla na mnoha návodech na netu. To je právě problém, na netu je k nalezení spousta receptů na kváskový chléb, ale nikde jsem neviděla použít takovýto koupený kvásek. Nemáte s tím, prosím, někdo zkušenost a neporadil mi? Na obrázku je kvásek ze stejné prodejny, ale staršího data - z toho bylo výborné kyselo



Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 21.02.15 19:52
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.02.15 21:01
avatar

200gr je málo kvásku na upečení chkleba. Přidejte k němu asi tak 10dkg ŽITNÉ mouky a asi tak 1-2 dcl teplé vody(30-37°C, to množství musí být tolik, aby jste z toho udělala kaši, hustou asi jako krupicová. Dáte to do tepla, cca 20-25°C. Necháte to vyběhnout a spadnout. Počítejte minimálně s dvojnásobným objemem. To bude trvat cca 6hod. Budete mít asi 400 gr. kvásku. Bude dost kyselý, ale tím se nenechte zmást. Teď přidáte cca 200gr ŽM, a přibližně stejné množství teplé vody, Kaši uděláte už hustší než předtím. A dáte to kvasit, teď už do tepla cca 28-30°C. To může být problém, ale osvědčila se trouba, se zapnutým světýlkem. Na začátku trošku zahřát, ale pozor, teplota přes 45 °C vraždí kvasinky. Po cca 6ti hodinách, kvásek zase vyběhne a spadne a vy budete mít cca 800gr. hotového kvásku. Je kyselý, ale vonící takovou zvláštní nasládlou vůní.

No teď už ho můžete použít podle receptu, který si zvolíte. Nezapomeňte si jednu až dvě lžíce odložit na příště. Přimíchejte k nim trochu ŽM a dejte ho do lednice, do nějaké uzavřené nádoby. A cca 1 týdně ho oživte lžící ŽM.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 22.02.15 23:15
avatar

Děkuji oběma rádcům za ochotu a zastavení. Chleba podle rady rádce "nikdo" zadělán a dokonce i upečen a po vychladnutí dokonce ochutnán. A věřte, kdyby nebyla tak nekřesťanská hodina, že bych si dala ještě jeden krajíc! Fakt výborný, škoda, že jsem to nestihla na večeři. Je to ale časově dost náročné, nevím, jestli budu v pečení této pochoutky pokračovat. I když - kvásek jsem si podle rady pro jistotu odebrala a čeká na svou příležitost v lednici... ;)

Datum: 13.03.15 19:20
avatar

To jsem rád, že se Vám povedl. Podle vzhledu chleba, jste měla buď příliš řídké těsto, nebo bylo překynuté. Nechte ho kynout o půl hodiny míň, a uvidíte jestli se to zlepší. Jaký recept jste použila?

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 14.03.15 17:53
avatar

Použila jsem váš recept, ale přiznám se, že jsem tam asi přidala o trochu víc vody. Nevěřila jsem příliš tomu, že by byl kyprý tak, jak jsem si představovala. A asi z trémy jsem ho zapomněla navrchu naříznout, takže trochu popraskal. Samozřejmě jsem si odebrala kvásek a dnes jsem udělala už třetí bochník (1,2 kg). Získala jsem už trochu praxi a jsem s ním nadmíru spokojená. Kdo ho ochutná, ten ho chválí. Díky vám *uspech*

Datum: 15.03.15 10:26
avatar

Nemyslel jsem recept na kvásek. Tam není skoro co experimentovat. Kvašení chce zkrátka svoje. Bakterie si nechtěj nechat poroučet, ).

Zajímal mě recept na chleba. Podle barvy střídky usuzuju tak půl na půl žitná a pšeničná mouka. Ale ony ty fotky mohou být na monitoru zkreslené.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.02.15 07:57

jestli máte účet na Facebooku, doporučuju skupinu PečemPecen, která se zabývá pečením převážně kváskového pečiva. Je tam plno souborů s postupy, recepty atd, uživatelé rádi s čímkoli poradí... http://www.facebook.com/groups/386548024763970/

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.