Nejste přihlášen/a.
Co dělám špatně, že se mi při pečení kynutých buchet roztéká náplň. Prostě mi většina praskne a náplň vyteče. Mám slabé těsto, nebo to fakt nějak špatně motám?
Motáte asi dobře, ale těsto je slabé. Když si udělám placku, nechám ji raději kapku silnější, asi 1/2 cm, i víc. A čtverce větší. Náplně dávám hodně. Protože ale nemám ráda buchty, kde je hodně těsta, buchtu zabalím tak, že ty rohy povytáhnu a odtrhnu. Tím, že je těsto silnější, se dobře vytahuje a tvaruje. Prostě, když tam je něco navíc, hned to dám pryč. A z těch zbytků nakonec vyválím placičku, ze které jsou třeba 3 další buchty.
Prostě - raději silnější těsto a ubrat můžete vždycky. Jako jsme četli kdysi dětem:
Pekař peče housky, uštipuje kousky... Jaga.
Máte na mysli Honzíkovy buchty? Jak tuhé nebo řídké těsto jste měla? Kolik tuku jste dala? Tím motáním, uzavíráním, nevytáhla jste příliš to, čím uzavíráte a tím ubrala, co se stalo lícem? I tak by to nemělo popraskat. Vůbec! Před pečením jste je ještě chvíli nechala v teple? Klidně 20-30 minut, aby kvasnice popracovaly a těsto nabylo. Mohla popraskání taky udělat trouba. Buchty příliš rychle nabývaly a těsto nestíhalo, tak popraskalo. Možná, že těsto bylo málo vykynuté a dohánělo to v troubě. Jak dlouho kynulo? Náplní to rozhodně nebude. V těstě bude problém.
Jestli těsto kynulo hodinu, pak to je víc než dost! Nepomazala jste je vajíčkem? Někdy, když je velká vrstva vajíčka, zpevní nejhořejší vrstvičku a ta se nepoddá rostoucímu těstu a praskne. Je lépe mazat tukem.
doplněno 21.02.15 11:26:Já je taky mažu až po pečení. Někdy olejem a někdy studenou vodou nebo mlíkem. Takže chybička se vloudila někde jinde
Právě před chvílí jsem je shodou okolností vytáhla z trouby, tak posílám foto. Když dělám tvarohovou náplň, tak nedávám vaničkový tvaroh, protože je takový mazlavý a musí se přidat pudink a já tu příchuť nemám ráda. Dávám 2 v tom staniolu a jeden žloutek, rozinky namočené v rumu, citronovou, nebo pomerančovou kůru a cukr dle chuti a z bílku ušlehám tuhý sníh s vanilkovým cukrem a ten pak zlehka do tvarohu přimíchám. Povidla mám domácí, takže jsou akorát hustá. Makové moc nemusím. těsto dělám tak, že na dva velké pekáče, což je 26 buchet dám 600gr hladké a 100gr polohrubé mouky, společně proseju, trochu soli, 300ml mléka, trochu rumu, 2 žloutky a 200 gr másla a domácího sádla. To nijak zvlášť nerozděluji, prostě dám kus másla a dovážím sádlem na těch 200 gr. Do těsta žádný cukr, kromě kávové lžičky na kvasnice, nedávám. Kvysnic dávám na toto množství skoro celou kostku. Kynout a zadělat nechám v pekárně. těsto se vůbec nelepí a krásně se s ním pracuje. Jednoduše dám na stůl a lžící odkrajuji kousky. Od oka. zploštím na placičky rukou a plním náplní. Uzavřu a spojem položím dolů do pekáče. Mašluji každou buchtu zase smíchaným máslem a sádlem rozpuštěným. Ne nějak moc. Nedávám těsně vedle sebe, protože ještě nakynou. Pak nechám kynout asi dvacet minut a peču na 175 stupňů asi tak dvacet minut. Prostě dokud nezezlátnou. Také mám ráda hodně náplně, takže tou nikdy nešetřím. Ale musí to být přiměřené. jednou jsem dala povidel opravdu hodně a zase to bylo samá povidla.
Buchty máte opravdu výstavní. Musím si napsat Váš recept a vyzkoušet. Ač už hodně pamatuji, tak v tomhletom jsem naprostý školák . Děkuji za odpověď !
Určitě vyzkoušejte. A do těsta přidat cukr můžete, já ho nedávám, protože nádivky jsou sladké, tak to s cukrem zbytečně nepřeháním. Jak vidíte, tak je pro sebe ani necukruji navrchu. Ale kdyby přišla návštěva, tak jim to popráším. Já si tyhle buchty peču pořád, protože je snídám. Polovinu dám do sáčků a do mrazáku a když sním první várku, tak vytáhnu druhou.
Ještě jsem chtěla dodat, že nemusíte mít naváženo to máslo se sádlem úplně přesně, ale raději o dvě deka více, než méně. A kdyby jste neměla sádlo, nebo to máslo, tak můžete s klidem jedno, nebo druhé, nebo Heru. Prostě tuk. Ale jak to píši v tom receptu, tak jsou opravdu moc dobré. A včera, protože jsem neměla ani citronovou, ani pomerančovou kůru, ovoněla jsem těsto trochou skořice s vanilkovým cukrem. Nevím jestli hnětete těsto ve hnětači, nebo máte pekárnu. já to dělám v té pekárně a koukám dovnitř. Někdy těsto potřebuje trochu víc tekutiny, než je uvedeno v receptu, ono to záleží na mouce, tak kdybyste viděla, že je těsto trochu hutnější, tak klidně přidat trochu mléka, rumu, nebo i vody. Těsto má být na dotek pružné a takové akorát. Těžko se to popisuje. prostě ani tuhé, ani moc řídké. A hotové je, když se nelepí na stěny. V té pekárně to je jednoduché, protože tam se uhněte spolehlivě pokaždé na výbornou. tam to nemůžete zkazit. Ale také jsem ho dříve dělala v elektrickém hnětači, ale to jsem si už musela hlídat a odhadnout sama. Já bych byla moc moc ráda, kdyby se Vám povedly.
Kurňa to je jednoduchý ! Aby nic nevytékalo, tak do maku na konci vaření navalím čtvrtini strouhanky, do tvarohu čtvrtinu polohrubé mouky. Zároveň nebudete mít dutiny !
Nojo mowlo, to určitě nic nevyteče, ale abych se cpala moučnou, nebo strouhankovou nádivkou, tak to se mi sliny teda nesbíhají. Kdybych měla povidla nějak řidší, tak do nich raději nastrouhám trochu obyčejného perníku, nebo raději nechám v kastrůlku ještě odpařit přebytečnou vodu a do povidel hustších, zase naopak přidám rum. A to je pak vůně.
Jéžiš pardon, on to nenapsal náš Mowla, ale "cizí" Moula. Tak opravuji.
Ježišmarjá, strouhanka v náplni. To mi připomíná, kdysi ... štrudl od tchýně... dává do jablíček strouhanku a já v tom řezu štrůdlu našel kousek řízku, asi jako desetikoruna kovová BLÉ ...trošku zelený ..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.