Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proplácení dovolené?

Od: bluby* odpovědí: 2 změna:
dobrý den,
potřebovala bych se Vás zeptat,jak to je,protože nemám s tímto zkušenosti.
jsem už nějaký ten rok zaměstnána, a jelikož moje práce nedovoluje pracovat v těhotenství, tak již od začátku jsem na nemocenské.
Zajímá, me jestli mám nárok na vyplacení moji celé dovolené,? Četla jsem,že si dovolenou mohu den po ukončení mateřské vybrat.
je ta 1.varianta o vyplacení moji dovolené možná?popřípadě kde najdu nějaké informace,
děkuji vám za odpověď

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

4x

Dovolená se proplácí pouze při skončení zaměstnání.

Pokud byste se řídila radou Eulálie,

zaměstnavatel by Vaší žádosti nemohl vyhovět.

Dovolená se nevyplácí, dovolenou je nutné čerpat. Doručíte-li zaměstnavateli před skončením MD písemnou žádost o poskytnutí (nikoliv proplacení!) dovolené, v níž termín čerpání bezprostředně navážete na konec MD, bude zaměstnavatel povinen Vaší žádosti vyhovět a dovolenou Vám poskytnout. Za dobu čerpání dovolené Vám bude náležet náhrada mzdy ve výši pravděpodobného výdělku.

Pozor na "přesné navázání": Skončí-li MD v pátek, požádejte o dovolenou od soboty (obdobně v případě neděle či svátku a svátek). Žádost odešlete nebo předejte cca týden až 10 dnů před koncem MD. Současně můžete zaslat žádost o poskytnutí rodičovské dovolené (RD), termín navažte na skončení "řádné" dovolené (nelze souběžně čerpat dva typy volna – dovolenou a rodičovskou dovolenou).

Pro posouzení, jestli budete mít nárok na celou roční výměru dovolené, byste musela uvést, od kdy do kdy trvala nemoc (při zameškání 100 a více pracovních směn v roce se dovolená krátí) plus začátek a konec MD.

Zdůrazňuji: Nežádat o proplacení, ale o čerpání dovolené!

O rodičovský příspěvek (RP, sociální dávka) můžete zažádat tak, aby Vám "běžel" již v době dovolené.

eulalie*
hodnocení

0x

Jakmile vám skončí mateřská dovolená, požádáte zaměstnavatele o proplacení vaší dovolené (no ve skutečnosti to bude,jako byste byla na dovolené řádné a čerpala ji), teprve po vyčerpání řádné dovolené požádáte o rodičovskou dovolenou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]