Nejste přihlášen/a.
potřebovala bych se Vás zeptat,jak to je,protože nemám s tímto zkušenosti.
jsem už nějaký ten rok zaměstnána, a jelikož moje práce nedovoluje pracovat v těhotenství, tak již od začátku jsem na nemocenské.
Zajímá, me jestli mám nárok na vyplacení moji celé dovolené,? Četla jsem,že si dovolenou mohu den po ukončení mateřské vybrat.
je ta 1.varianta o vyplacení moji dovolené možná?popřípadě kde najdu nějaké informace,
děkuji vám za odpověď
4x
Dovolená se proplácí pouze při skončení zaměstnání.
Pokud byste se řídila radou Eulálie,
zaměstnavatel by Vaší žádosti nemohl vyhovět.
Dovolená se nevyplácí, dovolenou je nutné čerpat. Doručíte-li zaměstnavateli před skončením MD písemnou žádost o poskytnutí (nikoliv proplacení!) dovolené, v níž termín čerpání bezprostředně navážete na konec MD, bude zaměstnavatel povinen Vaší žádosti vyhovět a dovolenou Vám poskytnout. Za dobu čerpání dovolené Vám bude náležet náhrada mzdy ve výši pravděpodobného výdělku.
Pozor na "přesné navázání": Skončí-li MD v pátek, požádejte o dovolenou od soboty (obdobně v případě neděle či svátku a svátek). Žádost odešlete nebo předejte cca týden až 10 dnů před koncem MD. Současně můžete zaslat žádost o poskytnutí rodičovské dovolené (RD), termín navažte na skončení "řádné" dovolené (nelze souběžně čerpat dva typy volna – dovolenou a rodičovskou dovolenou).
Pro posouzení, jestli budete mít nárok na celou roční výměru dovolené, byste musela uvést, od kdy do kdy trvala nemoc (při zameškání 100 a více pracovních směn v roce se dovolená krátí) plus začátek a konec MD.
Zdůrazňuji: Nežádat o proplacení, ale o čerpání dovolené!
O rodičovský příspěvek (RP, sociální dávka) můžete zažádat tak, aby Vám "běžel" již v době dovolené.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.