Nejste přihlášen/a.
Co všechno potřebuje/ musí spolňovat muž, aby mohl na rodičovskou dovolenou. Zaměstnání mám( vždycky jsem ho měl), plat přiznaný 20., chtěl bych na asi ty 2 roky,(?),... jde to vysvětlit prosím nějak co nejvíce jednoduše...?
Rodičovská dovolená (RD) je volno, které na péči o dítě poskytuje zaměstnavatel. O rodičovskou dovolenou musíte zaměstnavatele požádat písemně. Doporučuji požádat napřed např. o půl roku a v případě potřeby postupně prodlužovat. Pokud byste rovnou požádal o RD do dvoulet věku dítěte, nemusel by zaměstnavatel v případě potřeby umožnit dřívější návrat do práce.
Žádostem o RD je zaměstnavatel povinen vyhovět až do 3 let věku dítěte. RD mohou čerpat oba rodiče – souběžně nebo střídavě, ale v případě souběžného čerpání bude RP náležet jenom jednou. I zdravotní pojištění by stát hradil pouze za jednoho (druhý by si je musel hradit sám).
Rodičovský příspěvek (RP) je sociální dávka, kterou vyplácí úřad práce. Žádost tedy musíte podat tam. Výši a délku výplaty RP si můžete průběžně měnit podle potřeby (vždy po třech měsících).
Děkuji. Nastupuje se po tedy až po cca půl roce, až končí mateřská. A je to potřeba předem někde nahlásit.? Může jít muž na celou dobu rodičovské? Může to zaměstnavatel odmítnout, nebo je to stejné jako u žen.? Je mužská rodičovská oproti ženské nějak krácena? Děkuji
O RD můžete zaměstnavatele požádat už v době, kdy matka čerpá MD. Akorát byste po tu dobu neměl žádný příjem a musel byste si hradit zdravotní pojištění. O RP lze požádat až před skončením výplaty peněžité pomoci v mateřství (PPM, dávka nemocenského pojištění). Doporučuji požádat radši o něco předem, nevím, jak dlouho nyní trvá vyřízení.
Podle zákoníku práce lze RD poskytnout do tří let věku dítěte. Do tří let věku dítěte musí musí zaměstnavatel žádosti o poskytnutí RD vyhovět (je jedno, jestli o RD žádá matka nebo otec).
Ze zákona musí zaměstnavatel umožnit čerpání rodičovské dovolené od následujícího měsíce od data písemné žádosti. Nechtěli mne pustit (vedoucí) a házeli klacky pod nohy - přišel jsem za personálním náměstkem, předal papír a nikdo nesměl říct slovo , samozřejmě jsem se mezi ty frajírky už nevrátil... když jsem byl na rodičovské, hledal jsem jinou práci... a našel.
Nicméně můžete si ženou střídat tuto dovolenou třeba po měsíci...jen příjem dostává pouze jeden - matka, takže vy máte vlastně "neplacené volno" a ona dvojí příjem.
doplněno 16.02.15 20:44:njn, než to napíšu, tak je to tam
Ještě musím doplnit - to s termínem "od příštího měsíce" bylo v naší firmě z důvodu lepší evidence docházky, výplaty atd.. Díval jsem se na svou žádanku - žádal jsem 15.2. a šel na "dovolenou" k 1.3. - Bylo to v cca 2 letech věku dítěte. Podle právě obdržených informací přesný termín není a je tedy možné, že se domluvíte se zaměstnavatelem na termínu okamžitém...k datu podání žádosti.
snad to byla jediná nesrovnalost
Hezký den
přiznám to jako chlap i kdyby mi dávali dvojnásobný plat tak být na MD teda myslím s dítětem do 1 roku by mě asi brzy vezli do blázince, všem ženám na MD klobouk dolů !
pokud budete na md jako chlap, tak se obě babičky budou moct přetrhnout aby Vám stím pomohly... kdežto u ženy je to sporadické
to jsou odpovědi..., když o tom nic nevíte, tak je to jedno, nikdo není zvědavý na to, co si o tom přece myslíte, to by otázka zněla "Co si o tom myslíte...".? Maturita by asi oravdu měla být poviností, ...jasně, stručně, věcně...
To přeci není arogance, já si s váma nechci vypisovat o babičkách a zda mám, nebo nemám rád děti, pevné nervy, atd.. Chtěl jsem jen zeptat, jestli někdo neví o formalitách, které se přímo mohou týkat mužské rodičovské dovolené. Ale netušil jsem, že na "Poraďte..." se chodí jen proto, aby se člověk pobavil a zabil čas. Myslím, že nejen mě, nezajímají odpovědi ...nebudu tedy snad více arogantní, jistě si doplníte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.