Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bramborové placky s povidlím

Od: fanca* odpovědí: 15 změna:

Mělá bych dotaz. Minulý týden jsem po hodně dlouhé době dělala bramborové placky s povidlím. Nevím čím se to stalo, ale placky byly tvrdé a křupavé. Pekla jsem je na sucho na litinové pánvi na nevyšším stupni plynu. Je pravda, že jsem použila bramborové těsto prášku. Po upečení jsem placky potřela rozpuštěným sádlem. Můžete mi něko poradit čím to může být? Nemají se péct na mírném ohni?

Děkuji Fanca*plac*

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Křupavost způsobují vejce obsažená v těstě. Já dělám placky pouze z brambor, mouky a soli a jsou vždy vláčné.

doplněno 15.02.15 10:02:

Stonek: já jsem Brňák a kolem sebe slyším častěji buchty s povidlím a makem, než jiné pojmenování buchet s povidly a mákem.

doplněno 15.02.15 10:06:

nase-rec.ujc.cas.cz/...

ladinpraha*
Jj. Třeba takové peciválky s povidlím a makem.

Bruno, mohu prosím, požádat o recept na placky bez vajec? Vyzkouším od Claymana, je to krásně "polopaticky" napsáno. A taky bych ráda vyzkoušela ty Vaše.

A ještě se zeptám všech: vydrží ty placky vláčné do druhého dne? Když je třeba udělám v sobotu a teprve v neděli bych je chtěla dovézt mamce?

A další dotaz. Tchyně dělávala hubené placky, říkali jsme jim "hubenky". Brambory tam nebyly, jen z mouky a nevím čeho ještě. Pekla je přímo na plátech kamen, nebo v troubě na suchém plechu. Byly tvrdší, křupavé, s těmi hnědými puchýřky na povrchu. Jedly se s bílým kafem, moje děti je milovaly. Babča už mi dneska nic nepoví. Nevíte někdo, z čeho se ty "hubenky" dělaly?

Je mi to líto, babča dělávala vynikající cukroví - půlměsíčky, výbornou domácí paštiku bez jater, jen z masa a cibule, bezva hovězí na zázvoru a plno dalších dobrot. Nic jsem si od ní nepsala, myslela jsem si, že se jí na to přece budu moci zeptat kdykoliv. Nemohu. Jenom její bezvadný recept na štrúdl jsem si stihla napsat. Kdyby člověk věděl dopředu, co přijde...Jaga.

Pokud chceš výbornou domácí paštiku bez jater, zkus na stránkách s receptama vyhledávat výraz Rillettes

hodnocení

2x

Možná to tak má být, záleží na receptu - já třeba dělám placky vysmažené do křupava zcela úmyslně :) (a jsou moc dobré)

fanca*
hodnocení

Ano, mě to maminka učila od malička (asi před 58 lety), tak to používám dodnes . Fanca

hodnocení

0x
Na knedlíky se používá poměr 750g brambor a 250g hrubé mouky. Na placky se dává brambor více, 900g.to taky vláčnosti prospěje. Navíc do těsta dávám ještě olej *smich*
Hned po smažení jsou tvrdé křupavé, za minutu krásně vláčné.
m.knedlik.pise.cz/...

stonek*
hodnocení

0x

Chci se Vás zeptat, Fanco, skutečně se ve Vaší lokalitě říká "povidlí"?

babusa*

Den předem uvařím brambory.Na placky je oloupané najemno nastrouhám,spatlám s hladkou moukou-dělám od oka,tak množství nevím,ale tak,aby se daly vyválet na tenko placky.Dělám na pánvičce,kterou vystelu pečícím papírem-vystřihnu kruh do ní.Tím pádem nemám připečenou mouku,papír stačí vyklepat když je tam mouka a pokračovat z obou stran-dělají se jako puchýře i nafukuje se to ..Dávám na talíř,hned mažu z obou stran rozpuštěným sádlem,může i máslem.Hotové mažu povidlama.Vejce nedávám.

sanyo*

Franco vězte, že jste celkový postup měla asi dobrý, ale nezvolila jste správnou metodu,koupený prášek prosím nikdy, zkuste recept z opravdových brambor a budete úplně v jiných chuťových sférách... Jinak tyto placky mám taky rád, a klidně i s povidly..

doplněno 15.02.15 14:31:

A někdy třeba zkuste tyto : zdenekpohlreich.cz/...

fanca*
hodnocení

Děkuji všem za radu, příště je udělám z vařených brambor. Fanca*slunce*

hodnocení

0x

Bramborové placky-jedině ze strouhaných brambor a né z prášku! To bych si vážně nepochutnala! Moje babička dělala placky,kde nedala špek ani uzeninu a hotové se pak potřely povidly a přeložily,Jéžiši,to byla dobrota! To už zná málokdo! Zdravím!

uska*
hodnocení

0x

Je zde pár odpovědí a odkazů a už je zde opět mišmaš. Někdo radí hladkou mouku, někdo polohrubou a četla jsem i že je zde hrubá.

Už moc let si říkám, že udělám v malém množství všechna tři těsta a budeme degustovat - jinak to posoudit nejde. Než dělám placky podruhé, už zapomenu, jakou mouku jsem poprvé použila , chuť není s čím porovnat atd.

Chutnal naráz někdo všechny tři druhy placek?

Jednoduché pravidlo je, čím vyšší teplota, tím hladší mouka. Takže na smažené věci (palačinky, koblihy) nebo na pizzu hladká, na pečené (koláče) polohrubá, na vařené (knedlíky) hrubá. Ale jak známo, každé pravidlo má výjimky :)

do dává smysl, ale... *smich* na palačinky stejně beru 3/4 polohrubé a 1/4 hladké. Také mi přijde, že když mouka může v těstu "nabobtnat" tak klidně hrubou, jen aby se to nerozsypalo... asi to budeme muset prubnout 3x vedle sebe :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]