Nejste přihlášen/a.
Mám hroznou chuť něco upéct, ale teda zásoby nic moc a do obchodu se nedostanu. Nejhorší je, že nemám olej ani máslo (tj. tuk) ani vajíčka... tohle se přidává bohužel skoro všude . Mám pudink, ten bych chtěla nějak využít (třeba i na polití), mám mléko, mám mouku, rozinky, koření, prášek do pečiva, vanilkový cukr, kakao... tyhlety věci. Ale máslo a vajíčka prostě chybí. Nemám tvaroh ani bílý jogurt ani nějaké ovoce/kompot (ale mám marmeládu i povidla). Tak nevím, jestli z tohoto něco upeču :/.
Já dělám klasiku-2 HRNKY POLOHRUBÉ MOUKY(hrnek hladké+hrnek hrubé)jak chcete
1 PRÁŠEK DO PEČIVA, 1 HRNEK OLEJE(dávám ale méně a nic se nestane), 1 HRNEK CUKRU(taky může být méně) 1 HRNEK MLÍKA(používám sušené sojové a supr)
To vše se smíchá,mělo by to být tekutější ať to není po pečení suché a peče se.Když chci s toho makovou buchtu-přidám do směsi před pečením HRNEK nemletého MÁKU,někdy i víc,máme jej rádi...a když chci tmavou buchtu,tak přidám hodně KAKAA a třeba ROZINKY...nebo dle fantazie si přidejte co se Vám bude hodit.Při pečení občas propíchnout špejlí a za chvíli je hotovo.
1) smícháním hladké a hrubé mouky nevznikne polohrubá
2) u tohoto klasického hrnkového receptu je dostatečné množství 1/2 hrnku oleje
Jinak souhlas, je to rychlé, jednoduché a jedlé.
Nikdy v životě jsme neměli polohrubou mouku. Vždycky jsme dali buď jenom hladkou nebo směs hladké a hrubé. Jinak recept super, obyč olejovka. Tu asi udělám
Jasně,já kupovala polohrubou,ale časem jsem byla v situaci jako vy a smíchat hrubou a hladkou je jednodužšía hlavně ty dvě doma jsou pořád(teda aspoň u mě)samozřejmě může být i půl hrnku oleje,ale v receptu je vše tak jak jsem psala,proto jsem psala v závorkách kolik tam dávám já,ale 100lidí 100chutí,někdo prostě radší víc oleje ať je vláčnější a nebo více cukru.Prostě fantazie a chuť je individuální.
ten kolac je super ja jsem se rozhodla ho trochu oživit.vzala jsem si to těsto a rozdělila hona půl tu druhou půlku jsem dala do druhé mísy.pak jsem do jedné mísy dala kakao a nastrouhaný kokos,do druhé mísy jsem přidala rozmixované vlašské ořechy a ovesné vločky a trochu mandlové mouky.Pak jen nalila kakaové těstoa pak i to bílé nechala na 180°C na 20 minut a bylo hotovo.
Hmm, to vypadá tak na krupicovou kaši ...
Edit : Ale když je olej, tak je spoustu receptů. Např. recepty.cz/...
místo tuku olej
Už je asi pozdě, buchtu jste řešila předevčírem, ale stejně sem dám recept, na který nemusíte mít doma vejce ani tuk. A ten olej, jak píšete, jste už někde schrastila, takže to půjde. Jedná se o LITÝ PERNÍK.
Ve velké míse smíchat: 1 l hladké mouky /prosáté/, 1/2 l moučkového cukru /dávám méně/, 1/2 l mléka, 3 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 1 prášek do perníku, hořčičnou sklenku - v ní polovinu oleje a polovinu vody.
Vše dobře promíchat, aby se neutvořily hrudky, nalít na vymazaný a vysypaný plech, zvolna péct. Takhle už je to možné jíst.
Vylepšení dosáhnu, když to vyklopím na tác, proříznu a promažu pikantní marmeládou. Další vylepšení je čokoládová poleva. A pro ty, kdo jsou už úplně zpovykaní , je možné tu polevu posypat kokosem či mletými ořechy. A to je celé. Jaga.
Netuším, co je horčičná sklenka, ale recept určitě někdy vyzkouším. Už teď mám ale na víkend naplánovaný makovec, na který mám hroznou chuť.
Jinak, kdyby to někoho zajímalo - udělala jsem pudink, a pak šla do hospody na pivo :D
doplněno 16.02.15 19:50:A tu čokoládovou polevu + kokos dávám právě na ten makovec. Dělám podle receptu: 2 hrnky mouky, 1 hrnek mléka, 1/4 hrnku oleje, vanilkový cukr, 2 vajíčka, 1/2 hrnku cukru, 1 hrnek mletého máku, 1 prášek do pečiva, sůl. Smíchat mokrý a suchý ingredience zvlášť a potom dohromady a peču na 180-190 ° asi 20 minutek. Nerozlišuju druhy mouky ani cukrů a všecko dělám víceméně od oka, protože přesné měření u pečení mě moc nebaví. Zatím se vždycky povedlo
...s tím makovcem půjde to pivo ještě líp dohromady.
do toho mého receptu výše na "olejovku" (když mám)taky dávám vejce a ten mák jsem dřív mlela,ale pak jsem zjistila,že když tam dám nemletý je to daleko lepší.Pro sebe bez polevy,ale pro manžela jedině s čoko polevou...tak někdy zkusím a posypu i kokosem.
Jste ještě asi mladá a nepamatujete tudíž, že se hořčice neprodávala v těch plastových kelímcích, které prasknou a pomažou celý nákup, ale ve sklenicích. Dneska už ji nenajdete, ale měřilo se s tím dobře kde co. Já mám stejně velké na kávu, proto posílám foto - je to něco jako ta hořčičná. Změřila jsem Vám její obsah a je to asi 175 ml. Určitě takovou sklenku doma máte.
Na makovec je velice chutná citrónová poleva. Makovec je takový sladký, spíš mdlý, proto ten citrón to osvěží. 1 bílek, přesátý cukr moučku /podle oka/ a vymačkat opatrně bez jader šťávu z 1 středního citrónu. Pak dlouho třít, až poleva zhoustne a jakoby zesklovatí. Jaga.
Pozor - hořčice ve sklenici se stále prodává (alespoň ve velkoobchodě Ratio v Praze - Lipencích jsem jí koupil) a to i s tím pěkným, obyčejně žlutým víčkem.
Jinak například pro mě je sklenice od hořčice jako množství vždy synonymem pro 2 dl nebo 0,2 l.
Já si myslím, že sklenička od hořčice není nutností. Když použiju hrnek, hrneček, bude to taky v pořádku, protože všechny suroviny měřím stejným měřidlem. Poměr surovin bude dodržen a o to jde. Říkala jsem si, že k většímu hrnku použiju vajíčko navíc, ale i vejce býjvají různě veliká a nikdy to nijak nevadilo.
Aha, tahle :D. Zas tak mladá nejsem nebo se to u nás prodávalo déle, ale pamatuji si tyhle sklenice, akorát jsme jim neříkali hořčičná sklenice, ale prostě sklinka od hořčice nebo jednoduše "malá sklinka". No, aspoň se člověk zase něčemu přiučil . Doma jich máme plný regál.
Citronovou polevu dělám, když jsem líná vařit čokoládu. Jednou jsem ji z nedostatku surovin zkusila i z citronky a kupodivu se podařilo a nechutnalo to nějak špatně :D.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.