Nejste přihlášen/a.
Ahoj mám 3,6kg dort potažený smartflexem a maripanem 1:1. Vevnitř je krém z tvarohu a mantinely z punčoviny. Oslava se přesunula za měsíc a teď nevím co s dortem. Bude po zamražení vypadat a chutnat ok? Díky
základem je aby dort nenačichnul v mrazáku, to je podle mě nejtěžší úkol. Marcipán bude ok, samotné těsto podle toho jaké je. Jestli dost olejové nebude to ani poznat, pokud sušší bude asi hodně tuhé.
Bohužel nevím, co je mantinela. Je to pudinkový základ se zašlehaným tvarohem? Nemůže zkusit kousek krému zmrazit na jeden den zmrazit, co to provede?
doplněno 14.02.15 10:40:u hlavního dortu bych také neriskoval, ale pokud je to nějaký od babičky, kterému už přecházel dort rodičů...
doplněno 14.02.15 12:49:@wamp čekal jsem něco z italštiny a google mi napověděl, že je to něco s pudinkem. Se picnu
Omlouvám se, že tato odpověď je zárověň i otázkou. Je to už dávno, co jsem někde přečetl článek "Buchty v šoku". Vyplynulo pro mě z toho jedno: zřejmě záleží na tom, jak rychle je potravina zmrazena. Myslím vzhledem k její chuti, resp. konzistenci po rozmrazení. Tedy (otázka) můžou se JAKÉKOLIV potraviny hluboko zamrazit velmi rychle bez důsledků? Nebo skutečně záleží na více faktorech, než jen rychlost zmrazení (druh potraviny, hloubka teploty, rychlost rozmrazování atd...)? Podle zmíněného článku jsou potraviny po "šokovém" zmrazení (a samozřejmě rozmrazením a ohřátím před konzumací) vnímány jako čerstvé (v článku psáno "čerstvě upečené"). Pozn.: doma zřejmě není jak extrémě rychle něco zmrazit. Tedy pokud nemáte v mrazáku připravený čistý líh (a podobně) o teplotě -26 stupňů Celsia a neponoříte do něj něco dobře izolovaného proti kapilární elevaci a malého vzhledem k množství média). Pozn. 2: Na době, po kterou jsou potom potraviny zmražené pod -26 stupňů, skutečně pak už nezáleží. Pod -26 všechny procesy zastaveny.
V mrazáku se najde kdeco - maso, zelenina...a právě zelenina někdy mívá svou charakteristickou vůni. Třeba pórek nebo libeček. A tak bych se bála načichnutí dortu něčím podobným.
Navíc, tvarohová náplň po opětném rozmrazení ráda zřídne.
Asi bych s rodinou dort snědla a na oslavu udělala či objednala jiný. Je to přece jen na oslavu, to by mělo být podáváno jen to nejlepší. Z mrazáku už nikdy jako čerstvý nebude ani vypadat, ani chutnat. Jaga.
Známá mi nabídla krásné řezy, které, jak později přiznala, měla v mrazáku. A taky tam byla šiška domácí sekané, už připravená, jenom ještě syrová. A ty řezy doslova smrděly česnekem /od té sekané/, že jsem to nemohla jíst. A to mám česnek ráda, ale ne na zákusku!
Já dávám do mrazáku a zamrazuji kde co (maso, polévky, nastrouhanou zeleninu a jablka, veškeré pečivo atp.) a měl jsem už nejednou zamražené různé zákusky a dorty. Po rozmrazení ani není poznat, že je to z mrazáku. Celou dortu jsem zamraženou ještě nikdy neměl ale myslím, že zmrazení by ji nemělo uškodit. Dort bych před zmrazením doporučil dát do nějaké plastové uzavíratelné krabice odpovídající velikosti. Rozmrazovat to pak ale není dobré nějakým rychlým způsobem, např. v mikrovlnce, protože u dortů a zákusků by se tím mohl roztéct krém a poleva. Je to dobré před konzumaci nechat vyndané z mrazáku někde volně položené při běžné pokojové teplotě, třeba přes noc aby se to pomalu rozmrazilo. To, že by dort mohl něčím z mrazáku načichnout bych se příliš neobával. Ono zmrazené potraviny svojí vůni až tolik nešíří.
doplněno 15.02.15 09:10:mp: Já zamrazuji kde co ale nikdy jsem neměl pocit, že by něco bylo něčím načichnuté. Před zamrazením vše dávám do mikrotenových sáčků nebo do uzavíratelných plastových krabic což trochu omezí šíření zápachu po mrazáku. Navíc jak jsem psal tak u zmrazených potravin se ty zápachy až tolik nešíří a proto bych se příliš nebál načíchnutím od něčeho jiného.
Pokud se jedná o to rozmrazování tak já běžně rozmrazují třeba i zákusky při pokojové teplotě a nikdy jsem neměl pocit, že by jim to nějak uškodilo. Samozřejmě, že asi bude lepší hlavně u dortu když se to bude rozmrazovat co nejpomaleji, např. v ledničce.
Těžko radit, zamrazit se dá lecos a obecně dort by nemusel dopadnout tak špatně. Největší problém je ta hmota 3,6 kg - dlouhá doba zamražování a zase dlouhá doba rozmrzání. Napadá mě jedině dort naporcovat a zamrazit po menších částech, tím by se asi zachovala nejlépe jeho chuťová charakteristika, bohužel asi celkový dojem bude slabší. Pokud se nacházíte někde poblíže hradu Karlštejna, tak Vám můžu nabídnout zamražení v šokovém zchazovači, který to umí tak za 3-4 hodiny, ale stejně bude problém s tím rozmrznutím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.