Jaký olej do fritovacího hrnce

Od: Datum: 13.02.15 10:10 odpovědí: 13 změna: 17.02.15 16:45
avatar

Koupil jsem fritovací hrnec a nyní zvažují jaký olej by byl do fritovacího hrnce asi nejvhodnější, ale aby zároveň nebyl příliš drahý. Asi by to měl být olej určený pro vyšší teploty nad asi 200°C aby se rychle nepřepaloval a vydržel déle. Ty běžně prodávané levnější oleje asi nebudou příliš vhodné. Údajně jsou i oleje určené přímo pro fritování ale v internetu jsem jich ani příliš mnoho nenašel. Potřeboval bych poradit nějaké konkrétní oleje (značku, název) nebo podle čeho kromě ceny v obchodě vybírat a na co se zaměřit. Také by mne zajímalo jak dlouho kdo používáte stejný olej na opakované fritování než ho vyměníte za nový.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 13.02.15 10:29
avatar

Volte olej, na kterém je přímo napsáno, že je určen na smažení. Teplota nad 200°C je velmi vysoká! Fritézy olej na tuto teplotu nedokáží (naštěstí) ohřát. Ačkoliv použijete kvalitní olej, dojde ke spalování částeček smaženého pokrmu, čímž se olej znehodnotí. Používal jsem fritézu, ale časem jsem ji opustil, protože jsem olej většinou po prvním použití vyléval - páchl spáleninou. Nyní smažím ve woku (titanovém), který při podstatně menší potřebě oleje i elektřiny předčí fritézu. Ke kontrole teploty používám bezkontaktní teploměr a smažím maximálně při 160°C.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 13.02.15 10:54
avatar

Mám malou fritézu na 1l oleje, používám olej který je zrovna v akci, je mi celkem jedno zda je jednodruhový, podstatné je, že nestojí víc jak 30Kč. Právě nyní mám Raciol, Venusz a olej totálně bez značky vyrobený pro Penny (24Kč/1l). Mám nechané litrové, plastové "sklenice" od mléka a po každém fritování olej sleju a dám do lednice, mám popsané zda je na koblihy, řízky, ryby, hranolky (v mé lednici je pravidelně 4-5 lahví oleje). Olej používám dokud není moc tmavý, nepáchne spáleninou, řekla bych, že např. řízky udělám nejméně 10x ale dělám max. 5 řízků. Pokud je třeba (je třeba vždy) dolévám čerstvý olej, který mám zrovna rozdělaný. Ani pak se náš olej nevyhodí ale leje se do 5ti litrové bandasky a natírají se s ním na chalupě vrata a plot.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 13.02.15 11:49

Olej na fritování neexistuje, doporučuje se používat řepkový, snese vyšší teploty. Většina olejů se stáčí v Ústí nad Labem a v Maďarsku, kvalita se liší pouze vlivem vstupních surovin.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 14.02.15 13:36

Údajně se většina kvalitnějších olejů, než je řepkový, při smažení DŘÍVE degradují na nižší úroveň, než si ponechává řepkový. Lhostejno zda ve fritéze či jinde. I pro jednorázové smažení je řepkový přinejmenším vhodná (a levná) volba.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 13.02.15 12:08
avatar

Pouzivame slunecnicovy, repkovy..Vetsinou tim delame jednou za cas hranolky a rizky..Olej pote necham vychladnout a naleju do pripravene pet lahve a dam do lednice do pristiho smazeni.Olej menim dle toho jak vypada, ale v prumeru tak co 3.smazeni, tak davam novy..Nesnasim prepaleny olej a snazim se setrit deti, takze i hranolky ve fritaku jen obcas pro chut..

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 13.02.15 12:37

Používáme už místo fritovacího oleje jen řepkový olej.S úspěchem a levně.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 13.02.15 22:14
avatar

Jen tak mimo soutěž-Vy všichni co fritujete-copak děláte z "vyfritovaným"olejem?

doplněno 14.02.15 12:33:

Jen k doplnění,nefritujeme,jen klasicky smažíme,ale vždy když na oleji tak jej po smažení přefiltruji přes filtr do kávovaru a leji do kanystříčku-když je plný -šup sním do nádrže a cca 100km je zadarmo ujetých!(do předkomůrkového TD!)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: mp
Datum: 13.02.15 23:17

Opravdu nejlepší olej na fritování je řepkový - podle měření (které jsem tady psal a zdokumentoval někdy před dvěma lety). Je fakt, že "fritovací olej" je spíše marketingový tah. Maximálně udělají směs s palmovým tukem, který je sice nejodolnější proti přepálení ale nejméně zdravý.

doplněno 13.02.15 23:22:

Jo a kam s ním. Jelikož smažím trochu ve větším, tak k nám jezdí firma, která olej vykupuje. Poslední léta dávali i 10 Kč, ale teď, co šla dolů ropa, tak už jen 5 Kč. Ale to je tak od min. 25 až 50 litrů.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.02.15 00:54
avatar

Podle toho co jsem zjišťoval různě v internetu ohledně olejů vhodných na fritování mi také připadá být řepkový dobrý a vhodný olej. Je sice asi o něco dražší než např. slunečnicový, ale měl by být odolnější na vyšší teploty než slunečnicový a také asi i zdravější.

Datum: 13.02.15 23:34

Jedině speciální fritovací olej. V každém obchodě se dostane. Ale stejně olej,ať je jakýkoliv, na smažení není ideální. Teploty, které snese jsou nízké. A zdravotní důsledky tohoto užívání může každý přičítat, čemu chce. Já používám na smažení výhradně sádlo, doma vyškvařené.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 14.02.15 13:04
avatar

"Teplota nad 200°C je velmi vysoká! Fritézy olej na tuto teplotu nedokáží (naštěstí) ohřát." Fritézy nebývají dělané na vyšší teplotu protože pro běžné fritování čehokoli asi není zapotřebí olej zahřívat na asi více než 200ºC a možná by to ani nebylo vhodné. Přesto si ale myslím, že oleje pro teploty nad 200ºC jsou pro fritování vhodnější než ty pro nižší teploty. Ten olej se přece nemusí zahřívat až na teplotu pro kterou je určený. Ta vyšší teplota by pouze měla zajistit to, že se olej i při nižších teplotách jeho zahřívání pomaleji propaluje a znehodnocuje a měl by tak vydržet déle než oleje určené pro nižší teploty. Nejsem na to žáden odborník a pouze si to myslím, že by to tak asi mohlo být.

mp: Souhlasím, že "fritovací olej" bude asi spíše marketingový tah než něco speciálního na fritování. Ono to jestli je nějaký olej vhodný na fritování asi nebude záležet hlavně na tom jestli je označený jako fritovací nebo ne.

Nedávno jsem si dělal topinky na tuku IVA a všimnul jsem si, že na obalu je uvedené, že je na smažení a fritování. Napadá mne otázka kolik asi bych těch tuků IVA musel použít na jedno fritování když mám friťák s maximálním množstvím oleje 2,3 l? A co pak s tím tukem? Teplý bych ho po fritování asi nemohl jen tak přelít do pet láhve nebo i skleněné aby nepraskla a po vychladnutí kdy tuk ztvrdne se ho bude asi dost obtížně vybírat z toho friťáku. Zajímalo by mne proto jak to kdo děláte když používáte na fritování tuk.

Datum: 14.02.15 14:25
avatar

Mno nejlepší je asi opravdové sádlo,které snese vyšší teplotu než oleje.Pkd ho necháte déle ve fritéze asi se nic nestane ale v tom případě by to chtělo vždy ihned po použítí-ještě horký-přefiltrovat od drobků stroufanky či úlomků hranolek,protože toto způsobí rychůejší přepálení tuku,ať již oleje nebo Ivy či oby vepř. sádla!

Nevím jak kdo to dělá,ale běžně dokud jsme měli fritézu,tak dokud nebyl přepálený olej -zůstal tam ,prostě tam byl od výměny do výměny!jen jsme odfiltrovali drobečky.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.02.15 14:47

Následně: (Je to pracné a už to nedělám - ani nefrituji). I ztužené tuky vhodné k fritování jsem já (z jistých důvodů ne manželka, ale nic proti emancipaci, šlo o pomoc) ještě hodně teplý tuk přefiltroval přes již někde výše zmíněný kávový papírový filtr. Jak sestavit takové zařízení těžko poradit. Každý chlap doma něco najde, aby se do toho dal vložit zmíněný filtr a drželo to. Nikdo nechce, aby se horkým tukem (i olej jsem samozřejmě takto filtroval) spálil on nebo drahá manželka. Následně jsem nádobku fritézy vytřel od mastných zbytků kalu a poctivě umyl a vysušil. Pokud tuk stihnul trochu ztuhnout v hrnci pod filtrací, ohřál jsem ho a nalil zpět do fritézy, čímž byl "uskladněn" do příštího fritování. Čirý použitý přefiltrovaný tuk (olej) se kazí jen díky přítomnému kalu z fritování. Drobné částečky potravin se kazí a způsobují biochemickou oxidaci tuku (či oleje). To je známé žluknutí a je nejen nepříjemné díky vznikající kyselině máselné, ale i nezdravé díky ostatním vzniklajícím jedům (jsem sice chemik, ale je jich mnoho a netřeba je vyjmenovat). A není třeba oddělovat tuk (olej) podle potravin, které byly smaženy. Nikdy jsem na koblihách nepoznal, že na (přefiltrovaném) tuku (oleji) byly předtím smaženy řízky.

Pozn.: U fritéz se nebojte nějakého přepálení oleje. Řepkový se nedegraduje tak snadno jako některé drahé zdravé oleje s obsahem nenasycených vyšších mastných kyselin. Ty už z podstaty složení (dvojné vazby v jejich řetězcích) vyšší teploty nesnesou a je nesmysl (navíc škodlivý) na nich smažit či fritovat.

doplněno 14.02.15 14:57:

Trochu zmatečně jsem napsal, že čirý použitý přefiltrovaný tuk se kazí ... Samozřejmě, že právě ještě nepřefiltrovaný tuk/olej se kazí díky drobným uvolněným částečkám potravin. Proto je nutné ho od nich odfiltrovat. A přepálení různých zbytků potravin (typicky trojobalu nebo hranolků) se často zaměňuje s přepálením vlastního tuku/oleje.

Ohodnoceno: 1x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.