Rajská omáčka - barva

Od: Datum: 12.02.15 17:48 odpovědí: 14 změna: 15.02.15 10:30
avatar

Dobrý den. Do rajské jsem nedala rajský protlak, ale rajčatové pyré. Chuť je lepší, ale barva je taková "vybledlá". Dá se to příště něčím vylepšit? Slyšela jsem, že se do rajské omáčky přidává i strouhaná mrkev. Díky.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 12.02.15 17:51
avatar

Já tam dávám normálně kečup. Dvě flašky Kand kečupu, a je barvička i chuť.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.02.15 17:55

Asi taky záleží na množství pyré. Já dělám rajskou z normálního protlaku a červená je dost.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: wamp®
Datum: 12.02.15 18:02
avatar
Mrkví nic nezkazíte.Je také červená,také sladká...I když o tom jsem neslyšela.Nevadí,kupř.Němci si klidně dají řízek s knedlíkem a ještě to zalijí hříbkovou omáčkou :-D
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.02.15 18:07
avatar

Dělám rajskou (jak polévku, tak omáčku) z toho, co mám zrovna po ruce. Jak z pyré, tak z protlaku.

Abych řekl pravdu, tak jsem podstatný rozdíl nezaznamenal. Pyré je možná hustější.

Mrkví to určitě nespravíte, spíš naopak. A s kečupem už vůbec ne, pokud si nechcete vytvořit

chemický koktejl. Schválně, jak dlouho vydrží otevřený kečup v lednici.? půl roku.? Klidně.

Nemyslíte si, že je něco špatně.?

Barvu až tak neřešte. Hlavní je chuť. Do litru vývaru dejte dvě malé konzervy protlaku, pár hřebíčků,

pět kuliček nového koření a bobkový list. Po dvaceti minutách máte rajskou, jak víno.!

Pokud není vývar, jde s jistou dávkou sebezapření použít půl kostky Masoxu. (taky chemie)

Pak už jen zbývá sůl a cukr. Barvu fakt moc neřešte. Já třeba rajskou zjemňuju smetanou.

To teprve zbledne závistí.! *haha*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.02.15 18:12
avatar

Musíte si vybrat. Buď budete mít omáčku z rajčat a to světlejší a nebo červenou tmavší ale plnou barviv a dochucovadel.Můžete ji obarvit třeba paprikou ale to pak nebude ta pravá rajčatová.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.02.15 18:39

Ještě je možné zahušťovat strouhaným perníkem, i to by mohlo omáčku ztmavět.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.02.15 23:38
avatar

Ja davam do rajske mrkev vzdy a je skvela..driv jsem rajsou s mrkvi pasirovala,ale ted uz ponornym mixerem rozmixuju..Vylepsit to muzete cimkoliv a zalezi na vasi chuti..Ja tam pridavam i petrzel, celer,divoke koreni a rodinka a hlavne manzel se jen olizuje..Smetanu v rajske nemame nikdo radi..

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.02.15 23:46
avatar

Pokud je omáčka světlá, tak do ní přidejte jednu malou konzervičku protlaku. Normálně stačí už jenom vyklopit a rozmíchat a přejít var.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 13.02.15 06:39
avatar

Z protlaku /kupovaného/ je červená dost. Ta barviva se už postarají.

Já si dělám protlak v létě sama, proto tolik nebarví. Nebo použiji do omáčky rajčata čerstvá či zmražená. Barva ale chybí. Proto přidám do omáčky kousek syrové červené řepy. Když se vyvaří, můžete ji vyndat pryč, nebo rozmixovat s ostatním. To už je na Vás. Přidávám si ji i do doma vařených kečupů. Barva je pěkná, tou řepou se nic nezkazí.

A ta mrkev? Nikdy jsem ji do rajské nedávala. Ačkoliv: dala jsem si nedávno rajskou v jídelně Globusu, na chuť moc dobrá, překvapily mě ale kostky mrkve v jinak hladké omáčce. Vystrkovala jsem je na okraj talíře. Asi bych ji tam nedávala, to spíš opravdu tu řepu, která oproti mrkvi navíc krásně barví. Jaga.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 13.02.15 07:15
avatar

Pyré? Záleží, jestli to malé 200 g v červené škatulce nebo v zelené, které je dvojnásobné. Já si myslím, že protlaky v plechu jsou plné barviva, protože dovedou obarvit velký hrnec omáčky. Ani pyré, ani doma dělaný protlak, ba ani z čerstvých rajčat, neobarví tak, jako plechovečka protlaku. Mi chutná více pyré a mám ho raději, byť omáčka není jasně červená. ;) Jednou nějaký kuchař z hotelu s deseti hvězdičkami, vyrábel rajskou z čerstvých rajčat, s neuvěřitelným množstvím kořenové zeleniny, kterou pasíroval a dolíval smetanou. Tož, proti gustu . . .:-D

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 14.02.15 19:28
avatar

Babská rada od vesnické kuchařky*tuc*světlou rajskou omáčku ztmavíme trochou karamelu...cukr na pánvičce nechat pořádně ztmavnout přilít vodu ...rozvařit a nalít do omáčky.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 15.02.15 08:34
avatar

Zvykla jsem si pod dušené maso nebo do gulášů přidat lžičku povidel, šťáva má pak nádhernou barvu. Možná by to mohlo pomoci i té rajské, na chuti to určitě neuškodí.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 15.02.15 08:55

Kupodivu, správná rajská omáčka nemá mít vůbec "červenou" barvu, nýbrž nahnědlou. Základem je opravdu kořenová zelenina a správný vývar. Jakýkoliv kupovaný protlak nemá v "rajské" co dělat. V podstatě žádný protlak. Ke kořenové zelenině se přidávají velká rajčata, která "doladí" onu chuť.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 15.02.15 10:30
avatar

Správně rajská má chutnat jako rajská ne jak od pejska a kočičky.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.