Plíseň na uzeném

Od: Datum: 09.02.15 17:06 odpovědí: 14 změna: 11.02.15 06:56

Dal jsem do lednice domácí uzené. Na talířku. Celé kusy bůčku a krkovice. Po týdnu se mně na něm udělala bílá plíseň. Je to normální? Můžu plíseň jenom odstranit a v klidu uzené sníst? Ta plíseň vypadá jako hermelín a je jenom na povrchu, kde je uzené černé.

Nebo raději vyhodit?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 09.02.15 17:15
avatar

Já bych ho vyhodila,normální to není,plíseň je vlastně houba,mnohem horší je tzv.podhoubí,co je pod ní,takže okdrojit nestačí.

Nemusí se vám nic stát,ale taky vám nemusí být dobře,zkuste si k masu i přičichnout,kyselý zápach už je vážně fuj.

Mám domácí vakuovačku,je to super věc na prodloužení trvanlivosti potravin,můžu jen doporučit.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 09.02.15 17:16
avatar

Zdraví máte jen jedno - takže vyhodit !

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 09.02.15 18:45

No, já bych to tipnul na nějakého "dobrého kamaráda, který ti před týdnem prodal "uzené", kterém bylo staré bůhvijak dlouho a nebo v tom pravděpodobnějším případě, bylo špatně, resp. málo, vyuzené... slabá plíseň na klobásách nevadila, tato se umyla horkou vodou a byl pokoj, protože nuzenina byla uvnitř uzavřená - ale maso? - jako radí výše - ale dal bych to nějakému vesnickými hafanovi, ten si zgustne.. Namlít do granulí a má požužňáníčko...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 09.02.15 20:57
avatar

Ani psovi bych nedala nic,co bych sama uznala za nepoživatelné,není to přece popelnice*stop*

Ohodnoceno: 2x
 
Od: mp
Datum: 09.02.15 18:42

Záleží na druhu plísně (některé jsou i ušlechtilé - uherský salám, parmská šunka a to nemluvím o sýrech) a hlavně na její velikosti a zasažení masa. Pokud je jen povrchová, posoudil bych maso na řezu a odkrojil bych všechno zelené, šedivé a jinak barevné maso. Uzené by mělo být růžové až červené, tuk bílý až smetanový (šedivá až černá barva povrchu od uzení). Vůně typická. Pokud nemáte jistotu a zkušenosti, tak lépe asi zlikvidovat. Nebo se poraďte s někým zkušeným, který to ale musí vidět (nebo pošlete foto).

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.02.15 12:34

Bez řádné analýzy plísně bych takto neexperimentoval a vyhodil vše. Plíseň není jen to, co vidíte očima. Nehledě k toxinům, které produkují a kterými může být maso prolezlé.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 09.02.15 19:07

Neriskoval bych to. Může v tom být botulin a to bysme vás tady už nemuseli vidět.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.02.15 12:38
avatar

Bohuzel vyhodit, jak se tu spravne pise, to co vidite je houba, ale prorostle to bude plisni cele, nebo do vetsi hloubky

Ohodnoceno: 0x
 
Od: jentak
Datum: 10.02.15 13:01

Je to opravdu nitkovitá plíseň? Není to jen šedý solný povlak vyloučený z masa? Ten by ničemu nevadil, a maso je poživatelné.

Ohodnoceno: 3x
 
Od: hrewa
Datum: 10.02.15 17:37
Voni a chutna to dobre.
Datum: 10.02.15 18:07
avatar

Tak to je přímo ukázková plíseň,do toho bych nešla...

Ohodnoceno: 0x
 
Od: mp
Datum: 10.02.15 21:48

To vypadá jako by na tom mase ulpěla nějaká jiná poživatina, která takto zplesnivěla. Samozřejmě většina tady má pravdu, že plíseň není jen to co je vidět, ale prorůstá do celé potraviny - zejména ovoce, zelenina, pečivo. Ale nejsem si jist speciálně masem. Maso lehce shnije, zasmrádne, uplně se rozloží, to asi každý zná. Ale plíseň u masa? Že by maso odešlo tím, že zplesniví, proleze plísní, s tím jsem se ještě nesetkal.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.02.15 18:19
avatar

Já sem to měl taky jednou a docela mě zajímá z čeho se to vytvořilo.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.02.15 06:56
avatar

Udělal jste velkou chybu při uskladnění. V lednici a na talíři nefunguje výměna vzduchu, je to tam uzavřené, maso proto brzy zplesniví.

U nás na vesnici dřív lidé věděli, jak na to. V dobře větraném špajzu natáhnout u stropu drát, na něj háčky a uzené pěkně za provázky rozvěsit. Aby se jednotlivé kousky navzájem nedotýkaly. Ve špajzu otevřít okno, aby se vzduch měnil a cirkuloval.

Vydrželo nám tam pokaždé, dokud se nesnědlo.

Takhle to jíst nepůjde. Vy byste ale zasloužil! Že jste mi ho raději neposlal, to by bylo radosti! *tanec*

No ale pro příště už budete vědět. Za život se něco zkazí. Ale škoda, že zrovna uzené... *smich*Jaga.

Ohodnoceno: 1x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright Š 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.