Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
našla jsem víc receptů jak se vaří rajská omáčka a vybírám, co je lepší. Největší rozdíl je, zda zahušťovat jíškou nebo až na konci moukou rozmíchanou ve vodě. Co myslíte?
Když jsem dala do jíšky protlak, tak se z toho stala plastelína a tím můj první pokus kdysi skončil.
děkuji za pomoc
Já ji dělám takhle: dám na máslo zesklovatět nakrájenou cibuli, pak přidám hl.mouku a usmažím světlou jíšku.
Pak zředím buď hovězím vývarem, ale stačí vodou/míchám/, přidám koření:3 bobkové listy, 3-4 kuličky nového koření,3 kuličky pepře, trochu skořice a 2 hřebíčky a sůl.
Povařím a ke konci přidám rajský protlak a trochu kečupu a zjemním trochou mléka,zamíchám a nechám přejít varem.Přecedím nebo rozmixuji bez kusového koření. Do hotové omáčky vmíchám cukr
a šťávu z citronu - dle chutě.Jíšky si udělejte víc,aby byla omáčka akorát hustá, v opačném případě ji ještě trochu rozřeďte.
Na závěr přidám oříšek másla. Omáčka je výborná, jednoduchá a rychlá.Jestli jste ve vaření začátečnice, nemůžete
nic zkazit.Jestli můj recept zkusíte, tak ať se dílo podaří !
Každý dělá rajskou jinak. My máme rádi takovou navinulou, ne sladkou, ne kyselou, něco mezi tím.
Základem je uvařit si doměkka hovězí maso a získat pěkný silný vývar. Pak dám do kastrolu na kousek sádla 2 nahrubo nakrájené cibule, asi 2 lžíce krystalového cukru, trochu tymiánu, 3 bobkové listy, 2 hřebíčky a kousek celé skořice. A asi 10 celých pepřů a 10 kuliček nového koření. Cibuli trochu osmažím, jen mírně, přidám buď protlak, nebo v létě nakrájená rajčata. Podusím, zaliju tím vývarem z masa, chvíli vařím. Přidám mouku rozšlehanou ve vodě a kelímek zakysané smetany. Po provaření nechám trochu zchladnout, vše rozmixuji a přecedím přes hustý cedník. Tím je koření sice vyvařené, ale v omáčce už není. Nakonec dochutím /sůl, cukr, ocet/ a přidám do omáčky na prohřátí nakrájené maso. Jaga.
Jinak někdo dělá s jíškou, jiný nedává smetanu, receptů je mnoho. Ale já mám nejradši tu svou.
doplněno 10.02.15 14:06:Jíška je prima věc do mnoha jídel. Sem ji ale nedávám z jednoho důvodu. Hovězí vývar je sám o sobě dost mastný, nemá cenu proto přidávat další tuk ve formě jíšky. Proto tedy jen tu mouku ve vodě, dalšího tuku netřeba.
ta plastelína se už pak špatně rozmíchává, také se mi to povedlo. Proto raději zahušťuju až na konci, přijde mi to jednodušší.
Recept máme i zde: poradte.cz/...
Myslím, že co recept to trochu jiný postup...já dám na máslo cibuli zesklovatět, přidám hl. mouku, lehce promíchám, přidám protlak a studený vývar z masa s kořením, může být i z kostky. Dobře rozkvedlám. Přidám rajčatové pyré, lžíci švestkových povidel, sůl, trochu skořice, cukr, dobře provařím, potom tyčovým mixérem rozmixuji zbytky cibule a přecedím přes cedník. Dochutím cukrem, citronem, solí, to už podle chuti. Podávám s hovězím masem, nebo peču plněné papriky v troubě a pak přidám i s výpekem do omáčky. Dříve jsem dělala jen z protlaku, ale s tím pyré a povidly je to mnohem chutnější...někdo přidává ještě perníčky, ale to je pak moc navoněné, ale některé děti to mají rády.
Je tady spousta receptů,já to dělám podle své maminky ,která byla z Brarislavy a dcera v tom pokračuje.Na másle udělám z hladké mouky jíšku,přidám studený vývar z hovězího masa(popřípadě z masoxu),až se to provaří přidám celou cibuli,kde mám napíchané hřebíčky-cca 20ks,celou skořici 2Ks,bobkové listy- ks,nové kořecí - 5Ks,celý pepř...po provaření dám dva rajské protlaky,opět provařím a nakonec přidám sladkou smetanu 33%.Přecedím přes sítko,podle chuti přidám trochu cukru a přidám šťávu z citronu.Mńam.Nejlepší rajská je s plněnýma pálivýma paprikama,které před tím peču do zlatova v troubě a pak je do této omáčky přidám
Teda ta rajská s povidly tak mě dostala, určitě vyzkouším.
Jinak jak na zahušťování, aby nebyla plastelína, použijete i při vaření jiných druhů omáček, polévek.
Alfou omegou je jedno horké a druhé studené, musí být větší teplotní rozdíl. Tedy právě hotová jíška a do ní se opatně leje studený vývar, nebo voda, stále míchat a jak se omáčka ohřívá, tuk s moukou se rozpouští na jemnou konzistenci, nesmíte od toho odběhnout, pak se udělají cucky, po začátku varu již tak hlídat nemusíte.
Pokud je jíška již studená, tak zalít horkým vývarem, vodou, opět míchat.
Pokud budete omáčku zahušťovat záklechtkou, pak do horkého obsahu hrnce vyléváme studenou vodu s moukou, dobré je se naučit používat metličku, kterou oceníte jako zdatného pomocníka. Omáčku pěkně se záklechtkou rozšleháte a nebudou tam žádné žmolky. Při vlévání záklechtky můžete na tu chvíli i hrnec odstavit a poté na zdroj tepla opět postavit a míchat, dokud nezačne opět pobublávat. Odstavení odplotny se mě osvědčilo hlavně u vaření pudinku, který se u dna velmi rychle zhmotňuje do těch škrobových cucků.
Já dělám rajskou tak, že dám vařit do papiňáku hovězí maso a někdo přidá půlku cibule a nějaké koření již nyní, v hrnci udělám jíšku z tuku, většinou sádla a hladké mouky, může být i trochu cibule, jak kdo má rád, ke konci přidám převalit protlak, ne moc dlouho, aby se nepřipálil. A než se maso uvaří, tak jíška zchladne. Maso po uvaření vyndám, a přecedím na již zchladlou jíšku a metličkou rozmíchám, přidám potřebné koření, vidím, že každý podle svého, bobkový list, celý pepř, nové koření, hřebíček. Ke konci vaření skořice a rozdrtit tymyánek. Ten jsem tady včera myslím nečetla. Dosladit, dokyselit. Tuk má být vystouplý navrchu. Koření tam nechávám, aby se ještě více rozložilo a vyndavám ho až na talíři třeba i druhý den, protože vařím větší množství na tři obědy.Vím, že to je trošku tučnější, ale i náš pes ji žere. Cítí tam právě ten hovězí vývar.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.