Nejste přihlášen/a.
Máte hnědou, běžnou čočku, nebo červenou, zelenou, černou? Každá se vaří jinak. Ta červená nejméně a nemusí se namáčet. I hnědé jsou různé druhy. Po namočení se velkozrnná vaří méně než drobnozrná. Nebojte se toho a třeba po 20 minutách čočku ochutnejte a uvidíte. Vařit čočku není žádná věda.
Každopádně čočku předem řádně proberte na kuchyňské lince a zbavte ji kamínků a napadených čoček. Dříve bývalo v čočce plno příměsí, musím konstatovat, že dnes je již čočka převážně čistá, ale kamínek je dobré objevit. Zubaři jsou drazí a je škoda se potom kvůli špatné zkušenosti luštěninám vyhýbat. Čočku po přebrání řádně properte ve dvou vlažných vodách, dnes jsou luštěniny opět více čisté oproti dřívějšku, kdy byla voda hnědá od hlíny.
doplněno 08.02.15 17:28:Vaříme ve vodě, ve které se namáčela.
Ale namočená čočka se opravdu uvaří lépe a rychleji. A pokud se namáčí déle, tak jak píše kolega nade mnou, trochu naklíčí.
Při namáčení se z čočky uvolňují do vody škodlivé puriny. Proto je vhodnější čočku zcedit a vařit v nové vodě.
Ano, pokud člověk není zdravý a musí si hlídat obsah purinů, pak musí vodu slít a luštěniny promnout v ruce, prochláchnout a zalít znovu vodou a uvařit. Potraviny obsahující větší množství purinů nejsou vhodné při kloubním onemocnění zvaném dna. Zakazují se a redukují se: maso a vnitřnosti, uzeniny, ryby a mořské produkty, jiné zdroje mezi něž patří kvasnice, pivo, chřest, houby, luštěniny, špenát, kakao, silný čaj, zrnková káva, dráždivé koření. Zakazuje se hlavně maso mladých zvířat.
Čočka se vaří v té samé vodě, co se máčela necelou hodinu. Za předpokladu, že se máčela dvě hodiny. Solit až na konci.
doplněno 08.02.15 17:17:Máčí se dvě hoďky, a pak se v tý vodě uvaří za necelou hoďku, do měkka. Vody se dává tolik, aby nad čočkou bylo tak 1 cm vody.
tohle jsem nepobral, nechybí tam nějaké slovo?
Jinak u nás čočku namáčíme přes noc, ráno má čočka už klíčky a vaříme v té samé vodě. Jak dlouho? To bych hádal, do měkka. Asi 30 minut? (nejsem si jistý). Každopádně existuje i předvařená čočka, která se nenamáčí předem. Tu nemám vyzkoušenou.
Ještě je hodně oblíbená červená čočka, prý je zdravější.
Kuchařka Romana Vaňka radí čočku namočit nejméně na dvě hodiny, nejlépe pak přez noc. Vodu radí slít. Časový údaj vaření neuvádí, ale čočka se dá snadno ochutnat při vaření, v normách pak píšou vařit na mírném ohni téměř doměkka a vodu radí neslívat.
Osobně většinou zapomenu namočit (na té co kupuje manželka je psáno že den předem namočit) a dám do vody max hodinu před vařením, vaří se v jedné vodě.Jak dlouho vařím nevím,v průběhu zkouším a když mi přijde akorát tak tepreve ochucuji (sůl,citr.štáva,ocet a tahuštuji,většinou dělám jíšku,výjímečně kupovaná ( s ní je to trochu rychlejší)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.