Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Nepovedená bramborová kaše

Od: lulucici odpovědí: 22 změna:

Ahojky lidi,

dělá bramborovou kaši podle jednoho receptu, lae vzniklo z toho "lepidlo" bez chuti. Jsou tam brambory, máslo i mléko, PROSÍM poraďte mi. Díky

 

 

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

pohanka*
hodnocení

2x

Byla tady již diskuze v prosinci - Bramborová kaše - aby byla nadýchaná. Řešilo se to samé téma. Vhodný typ brambor tedy C, rozšťouchat nahrubo, naředit teplým mlékem a vyšlehat mixerem s metlami, ne ponorným šlehačem. Co bylo za chybu musíte vydedukovat sama. Bez chuti to by mohlo být absencí soli.

sanyo*

jsem chlap, ale souhlasím s pohankou - je to tím ponorňákem, jedině mixer s metlami a ještě ne zase moc dlouho, a ani horké mlíko horkým bramborám tuším nevadí tady...

 

hodnocení

1x
avatar naufrago

Jak jste ji dělala? Z jakých brambor? Jak byly uvařené? Přidejte sem ten recept :)

Pokud kaši nazýváte lepidlem, bude asi dost tuhá, zkuste tedy nejdřív přidat mléko. Jinak ale může být špatná konzistence ("klihovatost") způsobená špatnými bramborami. Na dochucení, pokud ještě není přesolená, přidejte uvážlivě sůl.

doplněno 08.02.15 14:58:

Čím jste brambory hnětla? Ve Španělsku dělají bramborovou kaši tyčovým mixérem, ta kaše je doslova e-e. Zkuste přidat mléko (lehce, po troškách) a uvidíte.

Babičce se také občas stává, že má kaši zvláštní, ale nikdy jsme nepřišli na to, proč.

doplněno 08.02.15 15:02:

Benule: dělám kaši z hoooodně rozvařených brambor (a to ještě nemluvím o tom, že půl hodiny pro některé typy moc není) a dávám do ní zásadně jen horké mléko (mám ji ráda opravdu vařící), a VŽDY se mi povede.

doplněno 08.02.15 15:13:

inzinyrka: Doma jsme měli mixér přímo s metlami na kaši, byla z nich dobrá. Ale nejlepší? Klasickým šťouchadlem :-D jsou tam i kousíčky brambor uvnitř, mám to tak ráda. Mňam. Se zamíchaným rozmarýnem, nebo bazalkou... Už asi vím, co si budu dělat k večeři :-D

lulucici
hodnocení

Na 6 středních brambor 250 ml litru. Brambory vařit půl hodiny, přidat pro dochucení máslo či sůl. Bramborami to není, jsou domácí a minule se to z nich mamce povedlo

Jednou se mi taky brkaše nepovedla a stalo se z ní zvláštní tahavé lepidlo - když jsem ji zpracovávala ponorným mixérem, holt jsem ji chtěla mít hlaďounkou. Už to nikdy neudělám.

Luci, a 250ml čeho? Snad jsi ty brambory nevařila v té troše mléka. Brambory se vaří v osolené vodě do měkka. Pak se voda slije a brambory se rozšťouchají s máslem a teplým mlékem podle chuti. Nic se vážit nemusí, to přece vidíš. Můžeš našlehat metlama. Já totiž nechápu, jak jsi z toho mohla udělat lepivou nechutnou hmotu. I kdybys dala mléka hodně, nebo málo, nemůže se z toho udělat nic lepivého. Kaše bude buďto moc řídká, nebo zase hustá. Napiš v čem vaříš brambory.

lulucici
hodnocení

A nechcete mi jednu přivést :D :D :D

 

hodnocení

0x

Je to bramborama,ale pul hodiny varit je moc!A mleko ma byt teple-ne horke.

mahan

Nejlepší je žlutá smetana samozřemě teplá až horká.

Nikdy jsem do brambor kaše nedával ani teplé či horké mléko ani smetanu jak se vytáhne z lednice! Jinak asi to bude ponorákem.Pokud se ponorným šlehá dlouho,tak je opravdu taková *ee* a jako lepidlo.

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

Možná se pletu, ale na jednom místě mi vaše povídání přišlo, jakože jsi brambory vařil v mléce. ;) Nejlepší bude, když to prodiskutuješ s mamkou a příští kaši uděláš s ní.

 

lidus*
hodnocení

0x

Kaši uělám z každých bramor, je mi jedno k čemu jsou vypěstované, uvařím oloupané brambory se solí a kmínem, většinou vařím v páře, usmažím na sádle cibuli, naleju do brambor, přidám kousek másla a teplé mléko, vyšlehám ponorným šlehačem s metlou (ne ponorák).

 

nobodyzero
hodnocení

0x

Je to v typu brambor. Typ A jsou salátové a udělá se z nich lepidlo. Vhodnější jsou typ B nebo C.

 

ivanam
hodnocení

0x
Je to nastoprocent tím mixérem! Taky to tak někdy dělám, my máme to lepidlo rádi.

 

hodnocení

0x
avatar ruze

Gumová kaše = studené mléko ! Brambory uvařím,scedím a mačkám obyčejným mačkadlem na brambory s dírkama a přilévám HORKÉ mléko podle potřeby a kaše je krásně hladká.

 

iren
hodnocení

0x
Je to buďto studeným mlékem nebo jste měla vychladlé brambory.Mě se to také stalo.

Tím to být nemůže a každopádně stejně lze přidat více mléka a pak to lepidlo být nemůže.

Souhlasím s ostatními, že je to typem brambor. A - salátové udělají lepidlo chcete-li sopel, táhavé. B - přílohové jsou na kaši ideální. C - na kaši nepoužíváme, protože jsou už příliš sypké a kaše z toho není tak dobrá.

fram

Lepivost brambor způsobuje i škrob. Recepty doporučují pokrájené brambory hodněkrát propláchnout. Tady to píší: ona.idnes.cz/... Jedině C - pukavé brambory, co se loupají už za vaření. Jsou dobré, není pravda že ne. Ovšem ty z pole ne z Kuflandu a pod..

 

Dělám kaši ze všech druhů brambor, vždy se povede, když dodržíte- horké rozmačkané brambory + horké mléko, pracujeme rychle, dokud je vše vařící, mám tř. mléko na slabém ohni, dokud nejsou brambory rozmačkané.

fram

Ohřívání mléka obcházím tak, že v nepřipalovacím kotlíku uvařím brambory, sleju je a postavím zpátky na plotýnku. Naleju studené mléko a chvíli počkám, až se na dně ohřeje. Pak teprve vařečkou rozmačkám brambory a přidám máslo a muškátový oříšek. Všechno dohromady znova povařím. Ubyde nádobka od mléka a nelepí se kaše také.

Díky vařečce (a nikoli metlám) je kaše hrubší.

Fram, dělám to podobně. Sleji brambory, naliji léko, přidám máslo a nechám znovu zavařit. Pšesypu do vyšší misky a použiju šlehač, našlehám. Nešťouchám, nemíchám, hned našlehám. :-D

Já brambory nejdřív našťouchám (horké), potom postupně přilévám mléko a šlehám. Šlehačem s metličkami, ne mixérem. Kaši z mixéru jsem jednou jedla a bylo to takové nedobré, ubouchané (vůbec nebyla nadýchaná). A jsou-li to ještě navíc brambory salátové (popř. i tvrdší B), vznikne v kombinaci s mixérem právě to lepidlo. Pokud se takové salátové brambory šlehají šlehačem, budou v kaši tvrdé kousky (je to ale pořád lepší než lepidlovitá konzistence). Chce to tedy správné brambory a správný šlehač.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]