Nejste přihlášen/a.
Ahojky lidi,
dělá bramborovou kaši podle jednoho receptu, lae vzniklo z toho "lepidlo" bez chuti. Jsou tam brambory, máslo i mléko, PROSÍM poraďte mi. Díky
Byla tady již diskuze v prosinci - Bramborová kaše - aby byla nadýchaná. Řešilo se to samé téma. Vhodný typ brambor tedy C, rozšťouchat nahrubo, naředit teplým mlékem a vyšlehat mixerem s metlami, ne ponorným šlehačem. Co bylo za chybu musíte vydedukovat sama. Bez chuti to by mohlo být absencí soli.
Jak jste ji dělala? Z jakých brambor? Jak byly uvařené? Přidejte sem ten recept
Pokud kaši nazýváte lepidlem, bude asi dost tuhá, zkuste tedy nejdřív přidat mléko. Jinak ale může být špatná konzistence ("klihovatost") způsobená špatnými bramborami. Na dochucení, pokud ještě není přesolená, přidejte uvážlivě sůl.
doplněno 08.02.15 14:58:Čím jste brambory hnětla? Ve Španělsku dělají bramborovou kaši tyčovým mixérem, ta kaše je doslova e-e. Zkuste přidat mléko (lehce, po troškách) a uvidíte.
Babičce se také občas stává, že má kaši zvláštní, ale nikdy jsme nepřišli na to, proč.
doplněno 08.02.15 15:02:Benule: dělám kaši z hoooodně rozvařených brambor (a to ještě nemluvím o tom, že půl hodiny pro některé typy moc není) a dávám do ní zásadně jen horké mléko (mám ji ráda opravdu vařící), a VŽDY se mi povede.
doplněno 08.02.15 15:13:inzinyrka: Doma jsme měli mixér přímo s metlami na kaši, byla z nich dobrá. Ale nejlepší? Klasickým šťouchadlem jsou tam i kousíčky brambor uvnitř, mám to tak ráda. Mňam. Se zamíchaným rozmarýnem, nebo bazalkou... Už asi vím, co si budu dělat k večeři
Na 6 středních brambor 250 ml litru. Brambory vařit půl hodiny, přidat pro dochucení máslo či sůl. Bramborami to není, jsou domácí a minule se to z nich mamce povedlo
Jednou se mi taky brkaše nepovedla a stalo se z ní zvláštní tahavé lepidlo - když jsem ji zpracovávala ponorným mixérem, holt jsem ji chtěla mít hlaďounkou. Už to nikdy neudělám.
Luci, a 250ml čeho? Snad jsi ty brambory nevařila v té troše mléka. Brambory se vaří v osolené vodě do měkka. Pak se voda slije a brambory se rozšťouchají s máslem a teplým mlékem podle chuti. Nic se vážit nemusí, to přece vidíš. Můžeš našlehat metlama. Já totiž nechápu, jak jsi z toho mohla udělat lepivou nechutnou hmotu. I kdybys dala mléka hodně, nebo málo, nemůže se z toho udělat nic lepivého. Kaše bude buďto moc řídká, nebo zase hustá. Napiš v čem vaříš brambory.
Gumová kaše = studené mléko ! Brambory uvařím,scedím a mačkám obyčejným mačkadlem na brambory s dírkama a přilévám HORKÉ mléko podle potřeby a kaše je krásně hladká.
Tím to být nemůže a každopádně stejně lze přidat více mléka a pak to lepidlo být nemůže.
Souhlasím s ostatními, že je to typem brambor. A - salátové udělají lepidlo chcete-li sopel, táhavé. B - přílohové jsou na kaši ideální. C - na kaši nepoužíváme, protože jsou už příliš sypké a kaše z toho není tak dobrá.
Lepivost brambor způsobuje i škrob. Recepty doporučují pokrájené brambory hodněkrát propláchnout. Tady to píší: ona.idnes.cz/... Jedině C - pukavé brambory, co se loupají už za vaření. Jsou dobré, není pravda že ne. Ovšem ty z pole ne z Kuflandu a pod..
Dělám kaši ze všech druhů brambor, vždy se povede, když dodržíte- horké rozmačkané brambory + horké mléko, pracujeme rychle, dokud je vše vařící, mám tř. mléko na slabém ohni, dokud nejsou brambory rozmačkané.
Ohřívání mléka obcházím tak, že v nepřipalovacím kotlíku uvařím brambory, sleju je a postavím zpátky na plotýnku. Naleju studené mléko a chvíli počkám, až se na dně ohřeje. Pak teprve vařečkou rozmačkám brambory a přidám máslo a muškátový oříšek. Všechno dohromady znova povařím. Ubyde nádobka od mléka a nelepí se kaše také.
Díky vařečce (a nikoli metlám) je kaše hrubší.
Fram, dělám to podobně. Sleji brambory, naliji léko, přidám máslo a nechám znovu zavařit. Pšesypu do vyšší misky a použiju šlehač, našlehám. Nešťouchám, nemíchám, hned našlehám.
Já brambory nejdřív našťouchám (horké), potom postupně přilévám mléko a šlehám. Šlehačem s metličkami, ne mixérem. Kaši z mixéru jsem jednou jedla a bylo to takové nedobré, ubouchané (vůbec nebyla nadýchaná). A jsou-li to ještě navíc brambory salátové (popř. i tvrdší B), vznikne v kombinaci s mixérem právě to lepidlo. Pokud se takové salátové brambory šlehají šlehačem, budou v kaši tvrdé kousky (je to ale pořád lepší než lepidlovitá konzistence). Chce to tedy správné brambory a správný šlehač.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.