Nejste přihlášen/a.
Zdravím.
Občas si uvařím zelňačku. Používám tuto smetanu. Po uvaření mi to v polívce udělá krupičky.
Celá polívka pak vypadá takhle. Jako chutná dobře, ale musí se vždy promíchat, aby i dobře vypadala. Smetanu vždy před vařením vyndám z lednice (jako že není moc studená), používám čerstvou, aspoň dle data výroby, před aplikací jí rozmíchám v trošce plnotučného mléka a vleju do vařicí polévky. Někdy to udělá, někdy ne.
Proč se ta smetana bez problému nerozpustí v tý polívce a dělá ty jako by krupičky?
Já dělávám zelňačku a také jiné polévky, pokaždé jinak. Podle toho, na co mám chuť. Někdy dám sladkou papriku do odstavené zásmažky (pustí barvu v horkém tuku, ale nezhořkne), a do hotové polévky ještě majoránku. Někdy nedám nic, jen zásmažku na špeku, někdy na cibulce osmažím klobásku a tu pak zapráším hladkou moukou, někdy až na talíři přidám kopeček zakysané smetany. Jinak vařím zelí a na kostičky brambory, všechno zvlášť a až je to měké, pak sliju do jednoho hrnce spolu se zásmažkou.
Ta krupička, o které píšete, to je sražená smetana. Ale je to divné, protože smetanu dávám do segedýnu a nesrazí se. Nebude to tím, že se smetana má lít do plného varu a nechat povařit? Pak se už nesrazí.
Snad jsem to nepřéhlédla a nikdo to zde již nenapsal.
Do kastrůlku, misky, většího kelímku dám třeba čtyři lžice hotové horké polévky nebo i omáčky a zakysanou smetanu do toho vyklopím a promíchám na hustý blivajz. Originální kelímek zakysanky je malý, špatně se to míchá a dáte do toho málo té horké polívky- omáčky. Tuto vymíchanou kašičku teprve rozmícháte do té vaší polévky - omáčky a již nevařte. Udělějte to také tak se šlehačkou. Nemělo by se to srazit.
Zkuste váš recept změnit, podle fotky bych na vaši zelňačku chuť neměla. Nemusí vám chutnat ta jak ji dělám já ale zde je recept. Nakrájené brambory osolím, uvařím, přidám nakrájené, kvašené zelí, 1-2 bobkové listy a povařím. Na kastrůlku orestuji cibuli do růžova a na kolečka nakrájenou paprikovou klobásu, přidám mletou papriku a udělám jíšku, vše smíchám, dám 1 smetanu ke šlehání 31% a povařím 10 min. Dochutím ale obyčejně už to není potřeba, podle toho jak chci polévku kyselou, kvašené zelí vymačkám nebo propláchnu, vždy si ale trochu vody se zelí nechám na případné dochucení. Do sváteční zelňačky dávám trochu sušených hub. ¨Ta moje zelňačka vypadá nějak tak.
Našla jsem na internetu, že zakysaná smetana se má rozmíchat v troše mléka a vlít do hotové polévky.
Tak dík za rady. Jednou mi to neudělalo, a to jsem napřed v hrnci posmažil trošku uzenýho a až pak vařil brambory a zelé, takže ta polívka byla o dost mastnější. Ale udělám to příště tak, že tam vpálím normální sladkou smetanu, nebo použiju podstatně tučnější smetanu.
No podle fota vypadá dost nevábně (pozn. když fotíte pokrm, tak nikdy v hrnci, ale pěkně na talíři, aby to vypadalo tak, jak to dostanete na stůl). Kde je paprika? Je to celé nějaké bílé. A hlavně - zakysaná smetana se vždy podle chuťi přidává až při expedici. Při vaření jen sladká smetana (nebo mléko či šlehačka podle toho, kdo jak to má rád tučné nebo drahé)
doplněno 04.02.15 21:31:P.S. Když budete mít zájem, rád s Vámi proberu další podrobnosti.
Jé tak se stavte, zrovna jsem přes víkend doma sám. Mohli bychom spolu něco uklohnit
Kam mám pro vás přiletět, já jsem z Rakovníka. To je asi 50 km západně od Prahy, aby jste to nemusela hledat.
doplněno 05.02.15 18:16:Písek dám v pohodě. Normálně jezdímRakovník - Plzeň, Mariánský Lázně na votočku.
Tak co kdybych přijel do Písku, nebo bychom to přesněji specifikovali, zašli bychom na kafčo a probrali feasibilitu?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.