Junkersova zelňačka

Od: Datum: 04.02.15 17:38 odpovědí: 26 změna: 05.02.15 17:51
avatar

Zdravím.

Občas si uvařím zelňačku. Používám tuto smetanu. Po uvaření mi to v polívce udělá krupičky.

Celá polívka pak vypadá takhle. Jako chutná dobře, ale musí se vždy promíchat, aby i dobře vypadala. Smetanu vždy před vařením vyndám z lednice (jako že není moc studená), používám čerstvou, aspoň dle data výroby, před aplikací jí rozmíchám v trošce plnotučného mléka a vleju do vařicí polévky. Někdy to udělá, někdy ne.

Proč se ta smetana bez problému nerozpustí v tý polívce a dělá ty jako by krupičky?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: wampŽ
Datum: 04.02.15 17:43
avatar
Zakyska je prostě hrudkovitá...Dejte do polévky klasickou šlehajdu a bude po problému ;)
doplněno 04.02.15 17:50: Samozřejmě dávám tu v kelímku 31%
Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 04.02.15 17:43
avatar

to nedělá smetana,ale to mlíko v kyselém prostředí...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 04.02.15 18:19
avatar

To by taky mohlo mít nějaký vliv. Rozhodně mlíko v kyselém prostředí je schopno dělat naprosto neuvěřitelné věci.

Datum: 04.02.15 17:45

Tato je i málo tučná , kdyby byla tučnější lépe se rozpustí , já dávám do zelňačky normální smetanu na vaření.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 04.02.15 17:57
avatar

Tak dík za rady. *placni* Jednou mi to neudělalo, a to jsem napřed v hrnci posmažil trošku uzenýho a až pak vařil brambory a zelé, takže ta polívka byla o dost mastnější. Ale udělám to příště tak, že tam vpálím normální sladkou smetanu, nebo použiju podstatně tučnější smetanu. *srdce*

Od: bezky
Datum: 04.02.15 18:42

Když se zakysaná zamíchá až do hotové polévky už se jí nic nestane, polévka zůstane hladká.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 04.02.15 18:48
avatar

Jako do zchladlý?

Od: bezky
Datum: 04.02.15 19:00

Nemusí být zchladlá, ale uvařená, která se už dál nevaří. Aspoň já to tak dělám a smetana se mi nikdy nesrazila.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 04.02.15 19:14
avatar

Takže šlehačku, už jí nevařit, a bude to supr - čupr.

Od: bezky
Datum: 04.02.15 19:17

Noo, šlehačka se v kyselé polívce srazí tak jako tak. Já jsem psala o zakysané ;)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 04.02.15 19:21
avatar

Myslím, že moje příští zelňačka bude opět dobrodružství ...

Od: bezky
Datum: 04.02.15 19:26

Držím pěsti, bude určitě výborná. Tak jsem dostala chu.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: mp
Datum: 04.02.15 21:27

No podle fota vypadá dost nevábně (pozn. když fotíte pokrm, tak nikdy v hrnci, ale pěkně na talíři, aby to vypadalo tak, jak to dostanete na stůl). Kde je paprika? Je to celé nějaké bílé. A hlavně - zakysaná smetana se vždy podle chui přidává až při expedici. Při vaření jen sladká smetana (nebo mléko či šlehačka podle toho, kdo jak to má rád tučné nebo drahé)

doplněno 04.02.15 21:31:

P.S. Když budete mít zájem, rád s Vámi proberu další podrobnosti.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 04.02.15 21:34
avatar

No já tam papriku nedávám, tak nějak jí nepotřebuju. Vona tam není ani cibule. To je fuk.Ale plavou v tom 3 nadrobno nakrájený erteple.

Takže šlehačku, a pak po uvaření zakysanou smetanu?

A ano, proberme podrobnosti. *pivo*

Datum: 05.02.15 08:04
avatar

Já tam dávám klasickou smetanu na šlehání-33% a polévka je hladká.Taky mi u té vaší chybí červená paprika.Je taková moc bílá..ale to nemá nic společného s tím,jestli se dělají hrudky...ale dobrý nápad na sobotu.Bude zelňačka s klobásou a houbami...Mńam!.-)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.02.15 09:09
avatar

Snad jsem to nepřéhlédla a nikdo to zde již nenapsal.

Do kastrůlku, misky, většího kelímku dám třeba čtyři lžice hotové horké polévky nebo i omáčky a zakysanou smetanu do toho vyklopím a promíchám na hustý blivajz. Originální kelímek zakysanky je malý, špatně se to míchá a dáte do toho málo té horké polívky- omáčky. Tuto vymíchanou kašičku teprve rozmícháte do té vaší polévky - omáčky a již nevařte. Udělějte to také tak se šlehačkou. Nemělo by se to srazit.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: czecholady
Datum: 05.02.15 16:33

Odlejte trochu polévky např.do většího hrnku, chvilku ji míchejte. až trochu vychladne, pak do ni nalijte smetanu, zamíchejte a pak teprv šup s tím do hrnce. určitě se Vám tak nesrazí

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.02.15 09:29
avatar

Zkuste vᚠrecept změnit, podle fotky bych na vaši zelňačku chu neměla. Nemusí vám chutnat ta jak ji dělám já ale zde je recept. Nakrájené brambory osolím, uvařím, přidám nakrájené, kvašené zelí, 1-2 bobkové listy a povařím. Na kastrůlku orestuji cibuli do růžova a na kolečka nakrájenou paprikovou klobásu, přidám mletou papriku a udělám jíšku, vše smíchám, dám 1 smetanu ke šlehání 31% a povařím 10 min. Dochutím ale obyčejně už to není potřeba, podle toho jak chci polévku kyselou, kvašené zelí vymačkám nebo propláchnu, vždy si ale trochu vody se zelí nechám na případné dochucení. Do sváteční zelňačky dávám trochu sušených hub. ¨Ta moje zelňačka vypadá nějak tak.

Našla jsem na internetu, že zakysaná smetana se má rozmíchat v troše mléka a vlít do hotové polévky.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 05.02.15 10:30
avatar

No,to je přesně ono...takhle vypadá i moje zelňačka

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.02.15 16:08
avatar

Já dělávám zelňačku a také jiné polévky, pokaždé jinak. Podle toho, na co mám chu. Někdy dám sladkou papriku do odstavené zásmažky (pustí barvu v horkém tuku, ale nezhořkne), a do hotové polévky ještě majoránku. Někdy nedám nic, jen zásmažku na špeku, někdy na cibulce osmažím klobásku a tu pak zapráším hladkou moukou, někdy až na talíři přidám kopeček zakysané smetany. ;) Jinak vařím zelí a na kostičky brambory, všechno zvl᚝ a až je to měké, pak sliju do jednoho hrnce spolu se zásmažkou. ;) Ta krupička, o které píšete, to je sražená smetana. Ale je to divné, protože smetanu dávám do segedýnu a nesrazí se. Nebude to tím, že se smetana má lít do plného varu a nechat povařit? Pak se už nesrazí.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 05.02.15 16:35
avatar

No segedýn se mě daří tak nějak líp. Ale ta moje zelňačka je fakt většinou docela ostuda.

Zejtra budu píct škvarkový placky, ty mě jdou, akorát je dělám hranatý A k nim bych mohl uklohnit zelňajdu dle vašich rad. To bych se príma napáp.

Datum: 05.02.15 17:37
avatar

Já bych prosila hrneček zelňačky...tuze by mi bodla...

Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 05.02.15 17:41
avatar

Fakt i ta jak jí dělám já? *kafe*

Datum: 05.02.15 17:47
avatar

I tak

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.02.15 17:50
avatar

Jé tak se stavte, zrovna jsem přes víkend doma sám. Mohli bychom spolu něco uklohnit ;)

doplněno 05.02.15 17:57:

Kam mám pro vás přiletět, já jsem z Rakovníka. To je asi 50 km západně od Prahy, aby jste to nemusela hledat.

doplněno 05.02.15 18:16:

Písek dám v pohodě. Normálně jezdímRakovník - Plzeň, Mariánský Lázně na votočku.

Tak co kdybych přijel do Písku, nebo bychom to přesněji specifikovali, zašli bychom na kafčo a probrali feasibilitu?

Datum: 05.02.15 17:51
avatar

Tak jo :-D

doplněno 05.02.15 18:05:

Tak Vy fakt létáte? To je super. Jsem z Písecka, 100 kilásků od Vás. Chi, to by byla pěkně drahá zelňačka
Jo a strašně se bojím výšek :-D

doplněno 05.02.15 20:51:

Dyk to říkám - chybí tady seznamkové vlákno! *bum* ...no né? ;)

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright Š 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.