Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak dlouho namáčet sušené houby?

Od: nikolet odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,
jak dlouho namáčet sušené houby předem, když je mám do polévky nebo do omáčky? Vodu vylít nebo přidat k tomu?

Jak to děláte vy?

děkuju

 

 

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

2x
avatar zmatenka
Sušené houby používám často a ráda, a dělám to následovně: Houby namáčím do studené vody (stačí 1/2 hrnku na hrst hub) asi 1/2 hodiny před vařením a pak je podle potřeby scedím (to když je potřebuju před další úpravou restovat), nebo je přidám i s vodou ve které se máčely, do vařeného jídla. To pak ale musí projít tepelnou úpravou (vařením, pečením, dušením a podobně). Vodu v níž se máčely, používám pokaždé třeba na podlévání pokrmu, bylo by škoda ji vylévat. Před máčením by se měly propláchnout a zbavit eventuálních nečistot, které se k nim dostaly během sušení, ale protože je na sušení krájíme dobře očištěné a pak sušené v sušičce, neproplachuju je. Třeba to není dobře, ale já předpokládám, že nejsou zaprášené nebo jinak znečištěné.

 

hodnocení

1x
avatar babkazov

Když houby nenamočím večer nebo alespoň ráno, dám je do maličkého kastrůlku, opláchnu a zaliju studenou vodu. Postavím je na najmenší kolečko sporáku, úplně ztlumím a nechám je zahřát do varu. Odstavím a pak použiju. ;) Kdysi jsem se tady ptala, jestli mám tu vodu použít anebo vylít. Všicni se shodli na tom, že použít. Tak používám. V pokrmu jsou houby, tak je tmavější. ;) Letos mám nějak fakt hodně voňavé sušené houby. Nikdy jsem je takhle voňavé neměla.

 

hodnocení

0x
Nechám je přejít varem a přecedím přes síto.

 

hodnocení

0x
avatar babajaga

Sušené houby můžete nejdříve rychle propláchnout v cedníku pod kohoutkem. Protože před sušením se nepraly. Není to ale nutné, jak psala rádkyně přede mnou, za ten jejich krátký život v lese určitě znečištěné nejsou. Je to jen pro klid svědomí čistotné kuchařky.

Houby si namočím už před započetím vaření, do teplé vody, takže tam bobtnají třeba 2 hodiny. Do polévek či do houbového kuby se použije i ta voda z nich. Do tuhých jídel /nudlí apod./ vodu sliju pryč.

Sušené houby jsou silně aromatické, proto se jich dává méně, než třeba hub z mrazáku nebo čerstvých. Je to prostě už takový koncentrát.

A taky mi trochu vadí, že pokrm obarví do černa. Proto je poslední dobou mám raději v plastových krabicích v mrazáku. I když trochu sušených si pro jistotu taky každoročně připravím. Ale těm zamraženým dávám přednost. Jaga.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]