Jak dlouho namáčet sušené houby?

Od: Datum: 21.01.15 19:57 odpovědí: 4 změna: 22.01.15 15:59

Dobrý den,
jak dlouho namáčet sušené houby předem, když je mám do polévky nebo do omáčky? Vodu vylít nebo přidat k tomu?

Jak to děláte vy?

děkuju


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: wamp®
Datum: 21.01.15 20:03
avatar
Nechám je přejít varem a přecedím přes síto.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.01.15 21:27
avatar

Sušené houby používám často a ráda, a dělám to následovně: Houby namáčím do studené vody (stačí 1/2 hrnku na hrst hub) asi 1/2 hodiny před vařením a pak je podle potřeby scedím (to když je potřebuju před další úpravou restovat), nebo je přidám i s vodou ve které se máčely, do vařeného jídla. To pak ale musí projít tepelnou úpravou (vařením, pečením, dušením a podobně). Vodu v níž se máčely, používám pokaždé třeba na podlévání pokrmu, bylo by škoda ji vylévat. Před máčením by se měly propláchnout a zbavit eventuálních nečistot, které se k nim dostaly během sušení, ale protože je na sušení krájíme dobře očištěné a pak sušené v sušičce, neproplachuju je. Třeba to není dobře, ale já předpokládám, že nejsou zaprášené nebo jinak znečištěné.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 22.01.15 06:46
avatar

Sušené houby můžete nejdříve rychle propláchnout v cedníku pod kohoutkem. Protože před sušením se nepraly. Není to ale nutné, jak psala rádkyně přede mnou, za ten jejich krátký život v lese určitě znečištěné nejsou. Je to jen pro klid svědomí čistotné kuchařky.

Houby si namočím už před započetím vaření, do teplé vody, takže tam bobtnají třeba 2 hodiny. Do polévek či do houbového kuby se použije i ta voda z nich. Do tuhých jídel /nudlí apod./ vodu sliju pryč.

Sušené houby jsou silně aromatické, proto se jich dává méně, než třeba hub z mrazáku nebo čerstvých. Je to prostě už takový koncentrát.

A taky mi trochu vadí, že pokrm obarví do černa. Proto je poslední dobou mám raději v plastových krabicích v mrazáku. I když trochu sušených si pro jistotu taky každoročně připravím. Ale těm zamraženým dávám přednost. Jaga.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 22.01.15 15:59
avatar

Když houby nenamočím večer nebo alespoň ráno, dám je do maličkého kastrůlku, opláchnu a zaliju studenou vodu. Postavím je na najmenší kolečko sporáku, úplně ztlumím a nechám je zahřát do varu. Odstavím a pak použiju. ;) Kdysi jsem se tady ptala, jestli mám tu vodu použít anebo vylít. Všicni se shodli na tom, že použít. Tak používám. V pokrmu jsou houby, tak je tmavější. ;) Letos mám nějak fakt hodně voňavé sušené houby. Nikdy jsem je takhle voňavé neměla.

Ohodnoceno: 1x
 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.